Εκτελεστικό διάταγμα για την αποδέσμευση 10 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία θα διοχετευθούν στις προσπάθειες για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου άγριων ζώων στην Αφρική, υπέγραψε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τανζανία, στο τελευταίο σκέλος της αφρικανικής του περιοδείας.
Το λαθρεμπόριο «αποδεκατίζει τους πληθυσμούς κάποιων από τα εμβληματικά ζώα της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων των ρινόκερων και των ελεφάντων», δήλωσε στους New York Times ο διευθυντής του αφρικανικού τμήματος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον θα πραγματοποιήσει «τεράστια διπλωματική εκστρατεία» προκειμένου να αφυπνίσει όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.
Το εκτελεστικό διάταγμα προβλέπει εντατικοποίηση της επιχείρησης κατά του λαθρεμπορίου προϊόντων που προέρχονται από άγρια ζώα, π.χ. ελεφαντόδοντου, σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να ενισχύσουν τη βοήθεια που παρέχουν στις κυβερνήσεις χωρών, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με όλο και καλύτερα οργανωμένες εγκληματικές οργανώσεις.
«Πιστεύουμε ότι είμαστε η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά τέτοιων προϊόντων μετά την Κίνα», αναγνώρισε ο Μπεν Ρόουντς, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ο οποίος συνόδευσε τον Μπαράκ Ομπάμα στην περιοδεία του. «Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά, οι Ηνωμένες Πολιτείες έρχονται δεύτερες, ενώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση και σε χώρες της Ασίας.»
Από τα χρήματα που θα αποδεσμεύσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, 3 εκατομμύρια θα διοχετευθούν στη Νότια Αφρική, άλλα 3 εκατομμύρια στην Κένυα και 4 εκατομμύρια στην υποσαχάρια Αφρική. Το ποσό θα αξιοποιηθεί στην εκπαίδευση και την παροχή βοήθειας σε επίπεδο τεχνογνωσίας.
Επίσης, οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές θα προωθήσουν τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών και μεθόδων στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου, ενώ αξιωματούχος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αλιείας και άγριας ζωής θα μετακινηθεί στο Νταρ Ες Σαλάμ, απ’ όπου θα βοηθήσει την κυβέρνηση της Τανζανίας να καταρτίσει μια εθνική στρατηγική για την προστασία των άγριων ζώων.
Μόνο το 2012 υπολογίζεται ότι 30.000 αφρικανικοί ελέφαντες θανατώθηκαν για τους χαυλιόδοντές τους, ενώ μέχρι στιγμής φέτος, η Νότια Αφρική έχει καταγράψει την απώλεια 450 ρινόκερων. Ο τζίρος από το λαθρεμπόριο άγριας ζωής υπολογίζεται πλέον σε 7 δισ. με 10 δισ. δολάρια το χρόνο, γεγονός που το κατατάσσει στις πέντε επικερδέστερες παράνομες δραστηριότητες παγκοσμίως.