Η Κίνα μεγαλύτερος εισαγωγέας παράνομης ξυλείας

Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2012 11:12
UPD:11:23

Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Ερευνών (EIA), εκτίμησε ότι η Κίνα εισάγει κάθε χρόνο παράνομη ξυλεία αξίας περίπου 4 δισ. δολαρίων προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για έπιπλα και δομικά υλικά. (Πηγή: EIA)

A- A A+

Η Κίνα είναι πλέον ο υπ' αριθμόν ένα εισαγωγέας παράνομης ξυλείας στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα για την προστασία των δικών της δασών, υποστηρίζουν οι συντάκτες μιας νέας έκθεσης.

Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Ερευνών (EIA), με έδρα το Λονδίνο, πραγματοποίησε τις δικές της επιτόπιες έρευνες αντλώντας παράλληλα στοιχεία από την Ιντερπόλ. Εκτίμησε ότι η Κίνα εισάγει κάθε χρόνο παράνομη ξυλεία αξίας περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για έπιπλα και δομικά υλικά.

Περισσότερη από τη μισή ποσότητα προέρχεται από χώρες, όπου καταγράφεται «υψηλός κίνδυνος παράνομης υλοτομίας και ελλιπής διαχείριση των δασών». Ως τέτοιες χώρες αναφέρονται η Μαδαγασκάρη, το Λάος και η Καμπότζη, μεταξύ άλλων.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι την ίδια ώρα η κινεζική κυβέρνηση κάνει μεγάλες προσπάθειες να προστατεύσει ή ακόμη και να επεκτείνει τα δικά της δάση. «Η Κίνα πρακτικά αυτή τη στιγμή εξάγει την αποψίλωση σε ολόκληρο τον κόσμο», λέει η Φέιθ Ντόερτι, επικεφαλής του τομέα δασών της EIA προσθέτοντας ότι το λαθρεμπόριο παράνομης ξυλείας, παγκοσμίως, εκτιμάται σήμερα στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με την έκθεση, άλλες χώρες που χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες ξυλείας, π.χ. οι Ηνωμένες Πολιτείες ή τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν λάβει μέτρα προκειμένου να κλείσουν έξω από τα σύνορά τους φορτία που κόπηκαν παράνομα. Από την άλλη, χώρες που παράγουν ξυλεία, όπως η Ινδονησία, προστατεύονται καλύτερα απέναντι στην παράνομη υλοτομία.

«Η τύχη πολλών από τα φυσικά δάση του κόσμου βρίσκεται στα χέρια της Κίνας», επισημαίνει στην έκθεσή της η EIA κατηγορώντας ανοιχτά το Πεκίνο για «κρατική απροθυμία να απαγορεύσει ρητά το εμπόριο παράνομης ξυλείας». Προειδοποιεί ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε άλλες χώρες και περιοχές κινδυνεύει να πάει χαμένη εάν και η Κίνα δεν ακολουθήσει το παράδειγμά τους.

Απαντώντας στις κατηγορίες, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Πεκίνο είναι «αντίθετο στην παράνομη υλοτομία και στο λαθρεμπόριο ξυλείας» και επιδιώκει να «ενισχύσει την προστασία των δασών σε ολόκληρο τον κόσμο, συμβάλλοντας με πολλούς τρόπους σε αυτήν την κατεύθυνση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή