WWF: 126 νέα είδη ανακαλύφθηκαν το 2011 στο Μεκόνγκ

Νέα και απειλούμενα
Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012 13:26
UPD:13:26

Σύμφωνα με το WWF, ένα από τα νέα είδη που ανακαλύφθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού Μεκόνγκ, είναι μία νυχτερίδα με διαβολική μορφή.

A- A A+

126 νέα είδη ζώων και φυτών ανακαλύφθηκαν, το 2011, στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού Μεκόνγκ, ανακοίνωσε το WWF. Όπως συχνά συμβαίνει σε περιπτώσεις ειδών που ήταν άγνωστα έως σήμερα, ωστόσο, πολλά από αυτά απειλούνται με αφανισμό.

Μεταξύ των νέων ειδών είναι ένας βάτραχος που... τραγουδάει σαν πτηνό, ακόμη ένας βάτραχος με ασπρόμαυρα μοτίβα γύρω από τα μάτια του, τα οποία θυμίζουν το «γιν/γιανγκ» και μια νυχτερίδα με διαβολική μορφή.

«Η καλή είδηση είναι οι νέες ανακαλύψεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νικ Κοξ, διευθυντής του προγράμματος ειδών της ευρύτερης περιοχής του Μεκόνγκ στο WWF. «Η κακή είδηση είναι ότι τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα στον κόσμο της διατήρησης και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας».

Σύμφωνα με την οργάνωση, πολλά από τα είδη της περιοχής, η οποία εκτείνεται στην Ταϊλάνδη, την Καμπότζη, τη Βιρμανία, το Βιετνάμ, το Λάος και την κινεζική επαρχία Γιουνάν, απειλούνται εξαιτίας πολλών παραγόντων, ανάμεσά τους την αποψίλωση των δασών, την κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων, τη λαθροθηρία και το παράνομο εμπόριο εξωτικών ειδών. Μέσα στα τελευταία 40 χρόνια, το 30% των δασών του ευρύτερου Μεκόνγκ έχουν αφανιστεί.

«Η λαθροθηρία με στόχο το λαθρεμπόριο άγριας ζωής αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ύπαρξη πολλών ειδών σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ασία», επισημαίνει ο Κοξ. Μεγάλη απειλή για την άγρια ζωή, αλλά και για τα μέσα βιοπορισμού δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, χαρακτηρίζονται και τα σχέδια του Λάος να κατασκευάσει φράγμα στον ποταμό Μεκόνγκ.

Στη λίστα των ειδών που ανακαλύφθηκαν το 2011 περιλαμβάνονται κυρίως φυτά, 21 ερπετά και 5 αμφίβια. Σύμφωνα με την έκθεση του WWF, ο ποταμός Μεκόνγκ υποστηρίζει περίπου 850 είδη ψαριών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή