Πώς η Βρετανία έχασε το εν τρίτο των μελισσών της σε ένα καλοκαίρι

Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013 14:14
UPD:14:14
SHUTTERSTOCK

Εκφράζονται φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος, καθώς η «απογραφή» ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου.

A- A A+

Πάνω από το εν τρίτο των αποικιών μελισσών της έχασε πέρυσι η Βρετανία, όπως ανακοίνωσε η Ένωση Μελισσοκόμων, αποδίδοντας τη δυσάρεστη εξέλιξη στο πλέον υγρό καλοκαίρι των τελευταίων 100 χρόνων και στον παρατεταμένο χειμώνα που ακολούθησε.

Μεγάλες απώλειες – υπερδιπλάσιες σε σχέση με το προηγούμενο έτος - παρατηρήθηκαν σε όλες τις περιοχές της Βρετανίας. Κατά μέσο όρο, χάθηκε το 33,8% των αποικιών, ενώ στη νοτιοδυτική Αγγλία αποδεκατίστηκαν πάνω από τις μισές αποικίες. Το ποσοστό έφθασε το 46,4% στο Βορρά. Ανάλογες απώλειες αναμένονται σε Σκοτία και Ουαλία.

Τα ποσοστά είναι τα υψηλότερα τουλάχιστον των τελευταίων έξι ετών, απ’ όταν η ένωση άρχισε να καταγράφει επίσημα τέτοια δεδομένα.

«Το υγρό καλοκαίρι απέτρεψε τις μέλισσες να συλλέξουν την τροφή τους, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ο χειμώνας να βρει τις αποικίες ελλειπώς αναπτυγμένες», δήλωσε εκπρόσωπος της Ένωσης Μελισσοκόμων. «Όποτε έβγαιναν από τις κυψέλες τους, έβρισκαν ελάχιστη γύρη και νέκταρ. Οι αποικίες που δεν παίρνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά είναι πιο ευάλωτες σε ασθένειες και άλλους παράγοντες που τις αποδυναμώνουν.»

Η κακοκαιρία δημιούργησε προβλήματα και για τις νέες βασίλισσες, η σωστή αναπαραγωγή των οποίων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη των αποικιών. Επιπλέον, εξαιτίας του ψύχους, οι μέλισσες «στοιβάζονται» στις κυψέλες προκειμένου να διατηρήσουν τη θερμοκρασία των κυψελών τους, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν τα αποθέματα μελιού που βρίσκονται πιο κοντά σε αυτές.

Εκφράζονται φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος, καθώς η «απογραφή» ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου. «Ο Απρίλιος φέτος ήταν πολύ ψυχρός, όπως και οι αρχές του Μαΐου, συνεπώς οι μέλισσες ήταν περιορισμένες στις κυψέλες τους για πολύ περισσότερο χρόνο, ενώ το Μάιο συνέχιζαν να πεθαίνουν από την πείνα», είπε στον Guardian ο πρώην πρόεδρος της ένωσης Γκλάιν Ντέιβις.

Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν λίγες εβδομάδες αφότου τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν την προσωρινή απαγόρευση τριών παρασιτοκτόνων, στα οποία αποδίδεται η κατάρρευση αποικιών μελισσών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή