Φώτης Κουβέλης: Το θέμα με τη διάταξη θα λυθεί

Ειδική νομοθετική ρύθμιση για το χρόνο έκδοσης της οριστικής απόφασης
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013 15:42
UPD:15:50
Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

Τη βεβαιότητα ότι τελικά θα εξευρεθεί κοινός τόπος στο θέμα που έχει προκύψει με την επίμαχη διάταξη του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εξέφρασε σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Κουβέλης θέλησε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας πως δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερα μεγάλη εμπλοκή μεταξύ των κ.κ. Ρουπακιώτη και Μανιτάκη.

Όπως είπε το ζήτημα προκύπτει από το γεγονός ότι οι διάφοροι συμβασιούχοι που τίθενται εκτός εργασίας, έχουν τη δυνατότητα σύμφωνα με το νόμο να προσφύγουν στα δικαστήρια και με μία προσωρινή διαταγή, εάν και εφόσον τη χορηγήσει το δικαστήριο, να επιστρέψουν στη θέση τους έως ότου κριθεί συνολική η τακτική αγωγή που έχουν καταθέσει.

Στην πραγματικότητα όμως, παρατήρησε, η προσωρινή διαταγή έχει χάσει την προσωρινότητα της, με την έννοια, όπως εξήγησε, ότι για να εκδικαστεί μια υπόθεση και να έχουμε εντέλει την έκδοση αποφάσεως, χρειάζεται συνήθως δυο, τρία ή και περισσότερα έτη. Κατά συνέπεια η προσωρινή διαταγή διαρκεί επί μακρόν.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η λύση μπορεί να βρεθεί με την παραμονή της προσωρινής διαταγής -δεδομένου ότι είναι στοιχείο της παροχής έννομης διαδικασίας- αλλά με ειδική νομοθετική ρύθμιση να καθοριστεί το χρονικό σημείο μέσα στο οποίο θα εκδίδεται η οριστική απόφαση και θα λύνει τη διαφορά του συμβασιούχου, του εργαζομένου με το ελληνικό δημόσιο. 

Νωρίτερα συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης διευκρίνισαν ότι η ρύθμιση δεν αφορά την κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων για απολυμένους εργαζόμενους, αλλά μόνο χρονικούς περιορισμούς μέχρι την εκδίκαση της κύριας αγωγής.

Όπως υπογράμμιζαν, αφορά μόνο χρονικούς περιορισμούς από τα ασφαλιστικά μέτρα και την προσωρινή διαταγή μέχρι την κύρια αγωγή, προκειμένου να εκδικάζεται η κύρια αγωγή σε εύλογο χρόνο, χωρίς να γίνεται κατάχρηση χρόνου με αναβολές που μπορεί να φτάνουν και τα πέντε χρόνια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή