Αντ. Ρουπακιώτης: Υπερασπίζομαι την Ελλάδα της Δημοκρατίας και των Δικαιωμάτων

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013 11:34
UPD:16:44
G4PHOTOS/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

«Σήμερα γίνεται αγώνας σε δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν εδώ και 30 χρόνια για να  διατηρήσουμε πολλά από τα δικαιώματα», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, για να υπογραμμίσει ότι «υπερασπιζόμαστε την Ελλάδα της Δημοκρατίας και των Δικαιωμάτων και είμαστε αντίθετοι  σε κάθε ενέργεια παράλειψης ή βίαιης διακινδύνευσης τους».

A- A A+

Έμμεση αναφορά στην άρνησή του να υπογράψει το διάταγμα με το οποίο καταργούνται αποφάσεις δικαστηρίων που δικαιώνουν εργαζόμενους, έκανε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτση για τα γεγονότα στη Νέα Μανωλάδα, σημείωσε με νόημα πως «ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν αποφεύγει να αναφερθεί στην  πραγματικότητα,  δεν υποκρίνεται και δεν καλύπτεται πίσω από μια νοσηρή παρελθοντολογιά γιατί πιστεύει στην Ελλάδα της Δημοκρατίας και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων».

«Σήμερα γίνεται αγώνας σε δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν εδώ και 30 χρόνια για να  διατηρήσουμε πολλά από τα δικαιώματα», πρόσθεσε για να υπογραμμίσει ότι «υπερασπιζόμαστε την Ελλάδα της Δημοκρατίας και των Δικαιωμάτων και είμαστε αντίθετοι  σε κάθε ενέργεια παράλειψης ή βίαιης διακινδύνευσης τους».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Επίκαιρη Ερώτηση Ν. Βούτση στον Α. Ρουπακιώτη

Η με αριθμό 1360/22-4-2013 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Α΄ Αθήνας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπουκ. Νικολάου Βούτση προς τους Υπουργούς  Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με το συμβάν στη Μανωλάδα και την έκθεση του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Νίλς Μούιζνιεκς. 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήρε την στάση του κ. Ρουπακιώτη λέγοντας ότι «πάνω από τη χώρα επικρατεί κλίμα ζόφου που εντείνεται κάθε στιγμή από το φόβο τον αυταρχισμό την ασυδοσία. Θέλω να σας συγχαρώ για τη σθεναρή σας αντίσταση απέναντι στα σχέδια για απαγόρευση και των ελάχιστων μέτρων δικαστικής προστασίας για την εργασία».

Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διευκρίνιζαν πάντως, πως η ρύθμιση δεν αφορά την κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων για απολυμένους εργαζόμενους, αλλά μόνο χρονικούς περιορισμούς μέχρι την εκδίκαση της κύριας αγωγής 

Συγκεκριμένα, συνεργάτες του κ. Μανιτάκη δήλωσαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως η ρύθμιση αφορά μόνο χρονικούς περιορισμούς από τα ασφαλιστικά μέτρα και την προσωρινή διαταγή μέχρι την κύρια αγωγή, προκειμένου να εκδικάζεται η κύρια αγωγή σε εύλογο χρόνο, χωρίς να γίνεται κατάχρηση χρόνου με αναβολές που μπορεί να φτάνουν και τα πέντε χρόνια.

Με τη ρύθμιση η κύρια αγωγή θα πρέπει να εκδικάζεται εντός έξι μηνών, ενώ σε ερώτηση του Πρακτορείου για το ενδεχόμενο αναβολών χωρίς να ευθύνεται ο εργαζόμενος, οι ίδιες πηγές απάντησαν ότι «πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα».

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα που έχει προκύψει με την επίμαχη διάταξη, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης θέλησε να το υποβαθμίσει, λέγοντας πως δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερα μεγάλη εμπλοκή μεταξύ των κ.κ. Ρουπακιώτη και Μανιτάκη.

Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, το ζήτημα προκύπτει από το γεγονός ότι οι διάφοροι συμβασιούχοι που τίθενται εκτός εργασίας, έχουν τη δυνατότητα σύμφωνα με το νόμο να προσφύγουν στα δικαστήρια και με μία προσωρινή διαταγή, εάν και εφόσον τη χορηγήσει το δικαστήριο, να επιστρέψουν στη θέση τους έως ότου κριθεί συνολική η τακτική αγωγή που έχουν καταθέσει.

Στην πραγματικότητα όμως, παρατήρησε, η προσωρινή διαταγή έχει χάσει την προσωρινότητα της, με την έννοια, όπως εξήγησε, ότι για να εκδικαστεί μια υπόθεση και να έχουμε εντέλει την έκδοση αποφάσεως, χρειάζεται συνήθως δυο, τρία ή και περισσότερα έτη. Κατά συνέπεια η προσωρινή διαταγή διαρκεί επί μακρόν.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η λύση μπορεί να βρεθεί με την παραμονή της προσωρινής διαταγής -δεδομένου ότι είναι στοιχείο της παροχής έννομης διαδικασίας- αλλά με ειδική νομοθετική ρύθμιση να καθοριστεί το χρονικό σημείο μέσα στο οποίο θα εκδίδεται η οριστική απόφαση και θα λύνει τη διαφορά του συμβασιούχου, του εργαζομένου με το ελληνικό δημόσιο. 

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα -όπως είπε νωρίτερα σήμερα και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Χατζησωκράτης- αναμένεται να έχει διευθετηθεί μέχρι το βράδυ.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι στις 18.30 συνεδριάζει υπό τον Πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο, κατά το οποίο ενδεχομένως θα δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις.

«Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που τυγχάνει και συνταγματολόγος, έρχεται να καταργήσει αυτά που ο ίδιος δίδαξε στο Πανεπιστήμιο», σχολίασε για το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Με στόχο να καταργήσει δικαστικές αποφάσεις που αφορούν το δικό του νομοθετικό έκτρωμα περί «διαθεσιμότητας», ο υπουργός δεν διστάζει να στοχοποιήσει στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου και μόλις μια ημέρα μετά τις αισιόδοξες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την καταπολέμηση της ανεργίας, αποδεικνύεται με το χειρότερο τρόπο ότι το μνημόνιο αποτελεί την ευκαιρία, το μέσο για την κατάργηση κάθε προστασίας των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοσία.  

Από την πλευρά της, η ΠΟΕ - ΟΤΑ απαντά στην προτεινόμενη ρύθμιση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με 24ωρη πανελλαδική στάση εργασίας την Παρασκευή, για τους συμβασιούχους, και στάση εργασίας από τις 11.30 το πρωί μέχρι το τέλος του ωραρίου για το υπόλοιπο προσωπικό. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη και ακολούθως πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή