Σε συμφωνία για το πλαίσιο που θα διέπει τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο κατέληξαν οι κυβερνητικοί εταίροι κατά τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως έγινε γνωστό, προβλέπεται να απολυθούν έως το τέλος του 2014 συνολικά 15.000 υπάλληλοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη συμφωνήθηκε οι 4.000 να απομακρυνθούν από το Δημόσιο εντός του 2013.
Στο σχέδιο που προτείνεται ομόφωνα από τους πολιτικούς αρχηγούς προβλέπεται η απομάκρυνση υπαλλήλων μέσω πειθαρχικών διαδικασιών (επίορκοι), αξιολόγησης (υπάλληλοι που εργάζονται σε οργανισμούς υπό κατάργηση), συνταξιοδοτήσεων και εθελουσίας εξόδου.
«Διαμορφώσαμε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο που ελπίζω ότι θα γίνει αποδεκτό και από την τρόικα ως την Κυριακή το βράδυ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αμέσως μετά τη συνάντηση και πρόσθεσε πως το πλαίσιο αυτό είναι «λογικό, δίκαιο» και «σέβεται το Σύνταγμα».
Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε επίσης ότι η μείωση του προσωπικού θα γίνει εμπροθέσμως νομίμως και με αποτελεσματικό τρόπο είτε με πειθαρχικές διαδικασίες, είτε μέσω της αξιολόγησης και της κινητικότητας.
«Υπάρχει», πρόσθεσε, «η αξιολόγηση των φορέων και των υπηρεσιών όπου κάπου θα έχουμε καταργήσεις κάπου θα έχουμε συγχωνεύσεις, κάπου θα λειτουργήσει η κινητικότητα, κάπου δεν μπορεί να λειτουργήσει η κινητικότητα».
«Αξιολόγηση σημαίνει μείωση προσωπικού», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης ή με τη μορφή εθελουσίας εξόδου και με «καποια κίνητρα αποχώρησης που η κοινωνία τα σέβεται». Αναφέρθηκε ακόμη και σε άλλες κατηγορίες υπαλλήλων που, όπως ανέφερε, εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να προσφέρουν λόγω υγείας και που θα χαρακτηριστούν ανάπηροι.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε και για την πρόθεση της κυβέρνηση να αντικαταστήσει κάθε υπάλληλο που αποχωρεί, με νέο υπάλληλο. «Εδώ», σημείωσε, «υπάρχει ο κανόνας 1:1. Για κάθε έναν που φεύγει με αξιολόγηση και με τις εγγυήσεις που προβλέπει ο νόμος, μπαίνει ένα νέο παιδί, νέος επιστήμονας, με προσόντα για να ανανεώσουμε και να εκσυγχρονίσουμε το δημόσιο ως αναπτυξιακό μηχανισμό».
Τέλος, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα. «Πρέπει η νέα εβδομάδα να μας βρει με τελειωμένη τη διαπραγμάτευση [...] πρέπει να κλείσουμε όλα τα θέματα» σημείωσε, συμπληρώνοντας: «Σήμερα κάναμε μια συντονισμένη και επίπονη προσπάθεια να κλείσουμε όλα τα εκκρεμή θέματα».
Αναφερόμενος στη συμφωνία που επετεύχθη στη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης έκανε λόγο για αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών και προσώπων.
Δήλωσε ακόμη ότι οι οργανισμοί θα αξιολογηθούν και πως αν δεν έχουν λόγο ύπαρξης δεν θα διατηρηθούν, ενώ «το προσωπικό όταν δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσία τότε με συγκεκριμένα κίνητρα και με την προστασία που παρέχει ο νόμος θα τίθεται εκτός».
Ο κ. Κουβέλης αρνήθηκε πάντως κατηγορηματικά να δώσει ακριβή αριθμό για τους επίορκους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν. Όπως είπε, «θα επρόκειτο για αυθαιρεσία, για αναξιόπιστη συμπεριφορά από την πλευρά μας». «Πώς να δώσει κανείς αριθμό πειθαρχικά υπολόγων, όταν δεν έχουν κριθεί τουλάχιστον από τα πειθαρχικά συμβούλια;», διερωτήθηκε σε έντονο ύφος.
Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε ότι δεν υπερασπίζεται αορίστως κανέναν, αλλά υπερασπίζεται το δημόσιο στη βάση της αξιολόγησης, του σεβασμού και του Συντάγματος.
«Δεν είμαστε μία χώρα που αποφασίζει στις επιταγές των συνεταίρων να κόψει κεφάλια», σημείωσε. Και η τρόικα, πρόσθεσε, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν γίνεται να ζητάει την ικανοποίηση των απαιτήσεών της, χωρίς νόμιμες διαδικασίες.
Ο κ. Κουβέλης ανέφερε ακόμη πως είναι αυτονόητο ότι «όποιος έχει παραβιάσει το καθήκον του, όποιος είναι πειθαρχικά εκτεθειμένος,» θα απομακρύνεται.
Για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους είπε ότι θα κριθούν στη βάση της αξιολόγησης.
Συμφωνία έως το βράδυ της Δευτέρας βλέπει ο Χρ. Σταϊκούρας
Την εκτίμηση ότι μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ θα έχουν ολοκληρωθεί και οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που ήταν επίσης παρών στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ενημέρωση για «την πρόβλεψη για αποχωρήσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων με διάφορους τρόπους και την ισόποση, δηλαδή 15.000 προσλήψεων στο δημόσιο με αξιοκρατία νέων παιδιών».
ΣΥΡΙΖΑ: Οι μάσκες έπεσαν και επίσημα
«Η τρικομματική κυβέρνηση υιοθετώντας πιστά το μνημόνιο δεν ήθελε ποτέ να φτιάξει ένα καλύτερο δημόσιο τομέα, αλλά έψαχνε αφορμή για να κάνει απολύσεις και να ιδιωτικοποιήσει τα δημόσια αγαθά», υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών.
«Μετά τη σημερινή συνάντησή τους οι μάσκες πλέον έπεσαν και επίσημα, με τραγικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και το εναπομείναν κοινωνικό κράτος», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Διυλίζουν τον κώνωπα
«Οι επικεφαλής της τρόικας εσωτερικού σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας διυλίζουν τον κώνωπα της απόλυσης των επίορκων και καταπίνουν την κάμηλο της εφαρμογής του μνημονίου 3 που οδηγεί σε απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, ύφεση, ανεργία, χαράτσια και κατασχέσεις της περιουσίας των φτωχοποιημένων Ελλήνων», σχολιάζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.