«Κλειδί» της συμφωνίας οι αποχωρήσεις στο Δημόσιο

Συνάντηση του Πρωθυπουργού με Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη στις 13.30
Σάββατο, 13 Απριλίου 2013 08:26
UPD:15:50
EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Στο επίκεντρο της σύσκεψης των κυβερνητικών εταίρων θα βρεθεί το θέμα των αποχωρήσεων στο Δημόσιο (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Το φλέγον θέμα των αποχωρήσεων στο Δημόσιο βρίσκεται στο επίκεντρο της έκακτης σύσκεψης των κυβερνητικών εταίρων που άρχισε στις 13.30 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στόχος να έχει κλείσει το θέμα εντός του Σαββατοκύριακου προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του μήνα.

Εξάλλου, το ΑΜΠΕ μεταδίδει πως υπάρχει ήδη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, επικαλούμενο πληροφορίες παραγόντων που παρακολούθησαν από κοντά τις διαπραγματεύσεις.

Εάν αυτή οριστικοποιηθεί -κυρίως όσον αφορά στις απολύσεις από το Δημόσιο- στην υπό εξέλιξη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, τότε «ανοίγει» ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Για συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα που επετεύχθη χθες Παρασκευή, κάνει λόγο και τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters.

Η ομάδα εμπειρογνωμώνων της τρόικας ολοκλήρωσε την εξέταση των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η Ελλάδα και άνοιξε το δρόμο για να εκταμιευθούν ακόμη 10 δισ. ευρώ, δήλωσε στο πρακτορείο πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.

«Η τρίτη αποστολή αναθεώρησης του προγράμματος ολοκληρώθηκε το περασμένο βράδυ στην Αθήνα (σ.σ. Παρασκευή) με την συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων», δήλωσε ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τόσο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης όσο και το Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να συζητήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας τον Μάιο, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

Έτοιμος να εκταμιεύσει 10 δισ. ευρώ αμέσως μόλις ικανοποιηθούν οι όροι, δήλωσε την Παρασκευή ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας . «Η Ελλάδα», είπε, «θα λάβει 2,8 δισ. ευρώ μόλις επιτευχθούν οι στόχοι. Επιπρόσθετα, 7,2 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα σε ομόλογα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτό βασίζεται σε όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο».

 Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται και η Ναυτεμπορική, η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει αφενός μεν την απομάκρυνση των επίορκων και γενικά υπαλλήλων που βαρύνονται με πειθαρχικά ή ποινικά αδικήματα, αφετέρου δε των υπαλλήλων οι θέσεις των οποίων καταργούνται. 

Χαρακτηριστική για τις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η δήλωση του Πρωθυπουργού σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ημερησία, ότι «το Σύνταγμα δεν απαγορεύει να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι που η οργανική τους θέση καταργείται», θέση ωστόσο η οποία φέρεται να έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη ΔΗΜΑΡ

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την επιτάχυνση της διαδικασιών δεν αποκλείεται, την ερχόμενη εβδομάδα  να υπάρξουν ενέργειες από τα εμπλεκόμενα υπουργεία -Διοικητής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών- για την προώθηση και νομοθετικής ρύθμισης.

Στόχος είναι να επιταχυνθεί ο ρυθμός με τον οποίο τα πειθαρχικά συμβούλια θα εξετάζουν τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό τις υποθέσεις με τα παραπτώματα, οι οποίες ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες. Συγκεκριμένα, θα καταβληθεί προσπάθεια, το μεγαλύτερο μέρος των υποθέσεων να εξεταστεί στους επόμενους μήνες, με προοπτική από τον Ιούνιο να αρχίσουν οι αποχωρήσεις. Άλλο σενάριο κάνει λόγο για κατάργηση του δευτέρου βαθμού, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. 

«Ο Σαμαράς άνοιξε το δρόμο για μαζικές, οριζόντιες απολύσεις στο δημόσιο. Στην σύσκεψη των αρχηγών, Βενιζέλος-Κουβέλης, πάνε για να πουν "ναι"», σχολίασε για τη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στο ΠΑΣΟΚ, πηγές της Ιπποκράτους εκτιμούσαν ότι μέχρι την Κυριακή θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, σημειώνοντας μάλιστα ότι η αποδοχή του κανόνα 1:1 για τις πειθαρχικού χαρακτήρα απολύσεις, προσδίδει στην παρέμβαση στη δημόσια διοίκηση αμιγώς διαρθρωτικά και όχι δημοσιονομικά χαρακτηριστικά.

Την ελπίδα να κλείσουν το Σάββατο τα «ανοιχτά» θέματα, εξέφρασε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά και τη νέα, διάρκειας έξι ωρών, συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα την Παρασκευή με τους επικεφαλής της τρόικας. «Πάει καλά, υπάρχει σημαντική πρόοδος, υπάρχουν ορισμένα θέματα που παραμένουν ανοικτά», είπε το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.

Κι όλα αυτά υπό το βάρος ασφυκτικών πιέσεων από την Ε.Ε., δέκτης των οποίων έγινε η ελληνική αντιπροσωπεία στο άτυπο Eurogroup στο Δουβλίνο.

Yπάρχει πρόοδος (στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα) αλλά και ανάγκη να επιταχυνθούν οι προσπάθειες, σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Κοινοτικά στελέχη υπογράμμιζαν πως αν δεν υπάρξει συμφωνία έως την Τρίτη, τουλάχιστον για το ζήτημα του Δημοσίου, δεν θα μπορέσει να εκταμιευθεί έως το τέλος Απριλίου η δόση των 2,8 δισ. ευρώ και απαιτούσαν η συμφωνία να περιλαμβάνει και τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Στο πλαίσιο αυτό οι δανειστές ζητούν αναλυτικά τα τριμηνιαία χρονοδιαγράμματα για τις αποχωρήσεις των υπαλλήλων έως το τέλος του 2014 και όχι μόνον για τους επίορκους ή τους λεγόμενους «κοπανατζήδες».

Τη Δευτέρα, τέλος, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις συνομιλίες με την τρόικα και τα αποτελέσματα του Eurogroup. Ο υπουργός θα γίνει δεκτός από τον Κάρολο Παπούλια στις 14.00.

Δριμεία επίθεση Τσίπρα στους κυβερνητικούς εταίρους

Δριμύτατη επίθεση στους κυβερνητικούς εταίρους εξαπέλυσε την Παρασκευή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

«Το υπουργικό Συμβούλιο έχει αντικατασταθεί από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δυο κομπάρσους που στηρίζουν την κυβέρνησή του και οι οποίοι αλληλοκαλύπτουν και επικαλύπτουν και αλληλεπικαλύπτονται με τον κ. Κεδίκογλου ως κυβερνητικοί εκπρόσωποι κάνοντας δηλώσεις», παρατήρησε χαρακτηριστικά για τις συναντήσεις των  τριών πολιτικών αρχηγών.

Όσον αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους, ζήτησε να «τελειώσει το παραμύθι» με τον υπερμεγέθη δημόσιο τομέα.

Οπως επεσήμανε, ο δημόσιος τομέας στη χώρα μας είναι στρεβλά δομημένος και αποτέλεσμα διαχρονικά των πελατειακών σχέσεων των κομμάτων εξουσίας που κυβέρνησαν και τον «έκαναν σαν τα μούτρα τους» και δεσμεύθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει προσλήψεις σε όσους τομείς υπάρχει ανάγκη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή