Η έκθεση του εμβρύου σε αυξημένα επίπεδα ορμονών του στρες μπορεί να του προκαλέσει διάφορες διαταραχές συμπεριφοράς. Ωστόσο, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Εδιμβούργου ανακάλυψαν για πρώτη φορά έναν μηχανισμό που φαίνεται ότι ενισχύει αυτή τη διαδικασία, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Βρετανικής Εταιρείας Νευροεπιστημών στο Λονδίνο, οι ερευνητές εντόπισαν το ένζυμο 11β-HSD2, το οποίο φαίνεται ότι παίζει βασικό ρόλο στη διαδικασία του εμβρυϊκού προγραμματισμού – δηλαδή της διαδικασίας κατά την οποία οι παράγοντες που επικρατούν στο περιβάλλον της μήτρας καθορίζουν τις ασθένειες από τις οποίες ενδέχεται να προσβληθεί κανείς στη ζωή του.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Μέγκαν Χολμς, το ένζυμο αυτό διασπά την ορμόνη του στρες κορτιζόλη, μετατρέποντάς την σε μια ανενεργή μορφή της, προτού προλάβει να προκαλέσει βλάβη στο έμβρυο που αναπτύσσεται. Η κορτιζόλη μπορεί να προκαλέσει μείωση της ανάπτυξης, καθώς και μακροχρόνιες αρνητικές επιδράσεις στην έκφραση των γονιδίων. Ωστόσο, το ένζυμο αυτό βρίσκεται στον πλακούντα και τον εγκέφαλο που αναπτύσσεται, όπου λειτουργεί σαν ασπίδα, προστατεύοντας από τις βλαβερές επιδράσεις της κορτιζόλης.
«Ο ακριβής καθορισμός των μοριακών και κυτταρικών μηχανισμών που επηρεάζουν τον εμβρυϊκό προγραμματισμό θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τους θεραπευτικούς στόχους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αναστρέψουμε αυτή τη δηλητηριώδη επίδραση που προκαλεί τις διαταραχές της συμπεριφοράς», ανέφερε η Μέγκαν Χολμς στο συνέδριο, συμπληρώνοντας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες έρευνες.