Μελέτη απέδειξε την αγχολυτική επίδραση του βελονισμού

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013 22:42
UPD:22/03/2013 18:42
SHUTTERSTOCK

O ηλεκτρονικός βελονισμός μπλοκάρει τη χρόνια αύξηση της τελικής ορμόνης του άξονα υποθαλάμου – υπόφυσης – επινεφριδίων και της οδού του συμπαθητικού που εκκρίνει το νευροπεπτίδιο NPY που ευθύνεται για διάφορες αντιδράσεις του οργανισμού, μεταξύ των οποίων και η όρεξη.

A- A A+

Τον τρόπο με τον οποίο ο βελονισμός ανακουφίζει από το στρες, ανακάλυψαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι θέλησαν να μελετήσουν περισσότερο πώς λειτουργεί και γιατί η επίδρασή του είναι τόσο ευεργετική.

Επιστήμονες από τη Σχολή Νοσηλευτικής και Μελετών Υγείας του Πανεπιστημίου Τζόρτζταουν μελέτησαν τους βιολογικούς μηχανισμούς που επηρεάζονται από τον βελονισμό και ανακάλυψαν ότι μετά την εφαρμογή του μειώνονται αρκετά τα επίπεδα των ορμονών του στρες.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε έπειτα από μελέτη σε ποντίκια, τα οποία υποβλήθηκαν σε ηλεκτρονικό βελονισμό. Για τις ανάγκες της, οι επιστήμονες σχεδίασαν μια σειρά εξετάσεων για να είναι βέβαιοι ότι τα ποντίκια θα λάμβαναν ακριβώς την ίδια ένταση σε ό,τι αφορά την πίεση από τις βελόνες, τις οποίες τοποθέτησαν κυρίως σε ένα σημείο κάτω από το γόνατο. Σύμφωνα με όσους ειδικεύονται στον βελονισμό, όταν ενεργοποιείται το συγκεκριμένο σημείο μειώνεται το στρες και διάφορες διαταραχές που συνδέονται μ' αυτό.

Η μελέτη, που είχε διάρκεια δέκα ημερών, έδειξε ότι «ο ηλεκτρονικός βελονισμός μπλοκάρει τη χρόνια αύξηση της τελικής ορμόνης του άξονα υποθαλάμου – υπόφυσης – επινεφριδίων και της οδού του συμπαθητικού που εκκρίνει το νευροπεπτίδιο NPY», που ευθύνεται για διάφορες αντιδράσεις του οργανισμού, μεταξύ των οποίων και η όρεξη.

«Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν παρατηρήσει κατά καιρούς ότι ο βελονισμός μειώνει το στρες, όμως δεν υπήρχε επιστημονική απόδειξη του λόγου αλλά και του τρόπου με τον οποίο συμβαίνει αυτό», αναφέρει στην επιστημονική έκθεση η δρ Ladan Eshkevari, αναπληρώτρια καθηγήτρια και μέλος της επιστημονικής ομάδας που πραγματοποίησε την έρευνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στην επιστημονική έκδοση Journal of Endocrinology.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή