Τα προβιοτικά ανακουφίζουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013 10:43
UPD:01/04/2013 10:41
Shutterstock
A- A A+

Άλλη μία έρευνα απέδειξε τις ευεργετικές ιδιότητες των προβιοτικών στο έντερο και ειδικότερα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν διαπίστωσαν ότι τα προβιοτικά μειώνουν τις αρνητικές επιδράσεις του στρες στο έντερο, μειώνοντας τη φλεγμονή, η οποία προκαλεί διάρροια, έντονους πόνους στην κοιλιά και γενικότερα επιβαρύνουν τα συμπτώματα πολύ περισσότερο.

Σύμφωνα με τον δρ John Y. Kao, επίκουρο καθηγητή ιατρικής, η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ένα σημαντικό μηχανισμό που εξηγεί τον λόγο για τον οποίο η θεραπεία με προβιοτικά είναι πολύ ωφέλιμη για όσους υποφέρουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και τα αποτελέσματά της δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Gastrenterology.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί που κατοικούν στο ανθρώπινο έντερο και ενισχύουν τη διαδικασία της πέψης. Ανήκουν στα φιλικά βακτήρια, τα οποία είναι απαραίτητα για τη ζωή και χορηγούνται πάντα σε ασθενείς που παίρνουν αντιβίωση. Επίσης, ενισχύουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνονται από τις τροφές, όταν δεν διασπώνται πλήρως στο λεπτό έντερο και ανακουφίζουν από τον τυμπανισμό.

Ωστόσο, τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα και για άλλους λόγους. Μελέτη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ που πραγματοποιήθηκε το 2006 έδειξε ότι μπορούν να καταπολεμήσουν και την παχυσαρκία, επειδή αποκαθιστούν την ισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου. Το τελευταίο ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα προβιοτικά ενισχύουν τη δράση των αντιβιοτικών στις περιπτώσεις μολύνσεων του ουροποιητικού και παράλληλα εξισορροπούν την κολπική χλωρίδα στις γυναίκες.  Τέλος, προστατεύουν τις εγκύους από τις αλλεργίες και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης παιδικού εκζέματος κατά 30%.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή