Νηπενθής δέηση στη νεκρή φύση

Εκθεση στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013 10:48

Paul Cézanne (Γαλλία, 1839-1906)  Φρούτα και κανάτα επάνω σε τραπέζι, Ελαιογραφία σε μουσαμά.

A- A A+

Αναστημένη από τον γλυκό της ύπνο, η νεκρή φύση ζωντανεύει ξανά από το ζωογόνο άγγιγμα της τέχνης και των χρωμάτων, παίρνοντας βαθιές ανάσες, για να κάνει αθάνατη την ευάλωτη ομορφιά της.

Η κορύφωση της ζωγραφικής απεικόνισης της «κοιμωμένης» φύσης αποκαλύπτεται στην έκθεση «Νεκρή φύση, αριστουργήματα από το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης. Παράδοση και καινοτομία», που παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, σε συνεργασία με το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης.  Τα εγκαίνιά της θα πραγματοποιήσει ο υπουργός εξωτερικών, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, σήμερα, Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου,  στις 8 το βράδυ.

Henri Matisse (Γαλλία, 1869-1954). Βάζο με λουλούδια, 1924 Ελαιογραφία σε μουσαμά.

Σε επιμέλεια Ronni Baer, Τάκη Μαυρωτά και Ελίζας Πολυχρονιάδου, η έκθεση περιλαμβάνει 48 έργα κορυφαίων αμερικανών και ευρωπαίων ζωγράφων, από τον 16ο έως και τον 21ο αιώνα, μεταξύ των οποίων οι Πιερ Ογκίστ Ρενουάρ, Πωλ Σεζάν, Ανρί Ματίς, Εντουάρ Βιγιάρ, Γκυστάβ Κουρμπέ, Εντουάρ Μανέ, Άλφρεντ Σίσλεϋ, Ζωρζ Μπρακ, Ζαν Μετσινγκέρ, Τζέιµς Ένσορ, Τζόρτζιο Μοράντι, Ανρί Φαντέν - Λατούρ, Χουάν Γκρις, Φραντς Κλάιν, Τζώρτζια Ο' Κήφι, Ρούμπενς Πιλ, Μόρις Λούις και Σαμ Τέιλορ Γουντ.

Προκαλώντας την ηδονή της όρασης

Alfred Sisley (Μ. Βρετανία, έδρασε στη Γαλλία, 1839-1899) - Σταφύλια και καρύδια πάνω σε τραπέζι, 1876 - Ελαιογραφία σε μουσαμά.

Όπως σημειώνει στο κείμενό του, με τίτλο «Νεκρή φύση και μουσική δωματίου, ένας εσωτερικός διάλογος», στον κατάλογο της έκθεσης, ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, κ. Φώτης Παπαθανασίου: «Η Αναγέννηση ανακάλυψε και πάλι την κλασική αρχαιότητα και προσπάθησε να αναβιώσει κάθε μορφή τέχνης και γραμμάτων, που άνθησε σε αυτή την κορυφαία στιγμή του ανθρώπινου πολιτισμού.

Για τις νεκρές φύσεις γνωρίζουμε πολλά, όπως  από τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο, με την περίφημη αναφορά του στα σταφύλια του Ζεύξιδος, που ήταν τόσο τέλεια ζωγραφισμένα, ώστε να ξεγελιόνται τα πουλιά και «να τσιμπούν» τον πίνακα. Η Αναγέννηση, στην εκπνοή της, στην αυγή του 17ου αιώνα, φέρνει ένα μεγάλο κύμα δημιουργίας έργων νεκρών φύσεων, που εξαπλώνεται με απίστευτη ταχύτητα σε όλη τη Δυτική Ευρώπη».

Pierre-Auguste Renoir (Γαλλία, 1841-1919), «Λουλούδια σε κεραμικό βάζο» - Ελαιογραφία σε χαρτόνι στερεωμένο σε μουσαμά.

Και ο Διευθυντής Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος Θεοχαράκη, κ. Τάκης Μαυρωτάς, τονίζει για την έκθεση: «Μέσα από 48 νεκρές φύσεις αποκαλύπτεται η κορύφωση της ζωγραφικής αυτής έκφρασης, ανάμεσα σε μεγάλους καλλιτέχνες της Ευρώπης και της Αμερικής, οι οποίοι με το ευφάνταστο έργο τους προκαλούν την ηδονή της όρασης. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια πολυπρόσωπη και πολυφωνική συλλογή διαφορετικών ζωγραφικών τάσεων, που συνέβαλαν στην εξέλιξη της ιστορίας της ζωγραφικής».

Παράλληλες εκδηλώσεις

Η έκθεση εμπλουτίζεται με δύο ρεσιτάλ, στις 21 Φεβρουαρίου και  25 Απριλίου, μια ημερίδα με θέμα τη νεκρή φύση στις 4 Μαρτίου και συνοδεύεται από πολυσέλιδο, δίγλωσσο κατάλογο.

Πληροφορίες

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 και Μέρλιν 1 - Αθήνα, τηλ.: 210 3611206. Διάρκεια έκθεσης: 14 Φεβρουαρίου – 28 Απριλίου. Τιμές εισιτηρίων: 6, 3 (μειωμένο) ευρώ. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 - 18:00, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 - 20:00.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης

Προτεινόμενα για εσάς