Σπάνια κοσμήματα σπουδαίων εικαστικών καλλιτεχνών

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012 15:26

Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, περιδέραιο από ασήμι: «Τα μυστικά γράμματα ΙΙ». Φιλοτεχνήθηκε από τη Σιμόνη Ζαφειροπούλου με τη συνεργασία του καλλιτέχνη.

A- A A+

Η σχέση της αργυροχοΐας με τις πλαστικές τέχνες αναδεικνύεται στην έκθεση «Από τον Picasso στον Koons. Κοσμήματα καλλιτεχνών» που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη, από σήμερα Τετάρτη 16 Μαΐου.

Το θέμα

Louise Bourgeois, καρφίτσα: «Χρυσή αράχνη», 1996. Ευγενική παραχώρηση της Louisa Guinness Gallery.

Μεγάλοι καλλιτέχνες του 20ού αιώνα - όπως οι Georges Braque, Louise Bourgeois, Max Ernst, Lucio Fontana, Anish Kapoor, Yves Klein, Jeff Koons, Pablo Picasso και άλλοι, εκτός από τα γνωστά αριστουργήματά τους, δημιούργησαν και πανέμορφα έργα με τη μορφή κοσμημάτων, τα οποία δεν είναι εξίσου γνωστά, αφού δεν προορίστηκαν ποτέ για μαζική παραγωγή.

Πιθανολογείται ότι τα ευφάνταστα αυτά κοσμήματα αποτέλεσαν μοναδικά κομμάτια ή αναπαράχθηκαν σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, κυρίως ως προσωπικά δώρα των καλλιτεχνών προς συγγενείς και φίλους. Έτσι, τα έργα αυτά γίνονται ακόμα πιο πολύτιμα, καθώς αποκαλύπτουν και μια ιδιαίτερη πτυχή της προσωπικής ζωής των δημιουργών τους.

Τα εκθέματα

Pablo Picasso, μενταγιόν από χρυσό: «Ο Μεγάλος Φαύνος», 1973. Φιλοτεχνήθηκε από τον Francois Hugo, συλλογή Diane Venet.

Με βάση την προσωπική συλλογή της επιμελήτριας Diane Venet και με προσφορές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 200 κοσμήματα, σχεδιασμένα από εικαστικούς καλλιτέχνες.

Παρουσιάζονται έργα των Arman, César, Giorgio de Chirico, Jean Cocteau, André Derain, Julio Gonzalez, Keith Haring, Fernand Léger, Roy Lichtenstein, Yoko Ono, Man Ray, Niki de Saint-Phalle, Bernar Venet και πολλών ακόμα δημιουργών που σχεδίασαν υπέροχα κοσμήματα, τα οποία είτε αντανακλούν το εικαστικό τους σύμπαν, είτε αποτελούν μια εντυπωσιακή παρεκτροπή από αυτό.

Σε απόλυτη αρμονία με αυτά τα έργα βρίσκονται και τα δύο ανθρωπομορφικά κοσμήματα – γλυπτά της διακεκριμένης γλύπτριας Nisa Chevenement, τα οποία μαρτυρούν τη δική τους ιστορία, μέσα από τους συμβολισμούς τους.

Η έκθεση πλαισιώνεται από κοσμήματα 21 Ελλήνων εικαστικών, γλυπτών και ζωγράφων που πειραματίστηκαν με τη φόρμα του κοσμήματος, μεταξύ των οποίων είναι οι Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Αλέκος Φασιανός και Γιώργος Γυπαράκης.

Ο Μίλτος Μιχαηλίδης, η Λίνα Μπέμπη και ο Νάκης Ταστσιόγλου, αποδεχόμενοι την πρόσκληση της επιμελήτριας της έκθεσης, Diane Venet, δημιούργησαν από μια ειδική εικαστική εγκατάσταση που «συνδιαλέγεται» με τα εκθέματα.

Jeff Koons, μενταγιόν από λευκόχρυσο: «Περιδέραιο-Κουνέλι», 2005–2009. Φιλοτεχνήθηκε από τον Jeff Koons για τη Stella McCartney

Ο σκοπός

Στόχος της έκθεσης είναι να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στο καθιερωμένο εικαστικό λεξιλόγιο των καλλιτεχνών και τους περιορισμούς του μεγέθους, του βάρους και της λειτουργικότητας που θέτει η αργυροχοΐα και να αποτελέσει πρόκληση για τους εικαστικούς καλλιτέχνες, δίνοντας το έναυσμα, για να ξεκινήσει μια γόνιμη συζήτηση για το σημείο τομής της γλυπτικής, της ζωγραφικής και του σχεδιασμού κοσμημάτων.

Το Μουσείο Μπενάκη εκδίδει έναν μικρό τόμο με επιλογές από τα έργα της συλλογής της Diane Venet, ο οποίος περιλαμβάνει και από ένα αντιπροσωπευτικό κόσμημα όλων των συμμετεχόντων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Επίσης, διαθέτει προς πώληση τον αγγλικό κατάλογο, που εκδόθηκε κατά την παρουσίαση της συλλογής στο Museum of Art and Design της Νέας Υόρκης.

Πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη – Κεντρικό Κτίριο, Κουμπάρη 1 - Αθήνα, τηλ.: 210 3627367. Διάρκεια έκθεσης: 16 Μαΐου - 2 Σεπτεμβρίου. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη: κλειστά, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 9.00-17.00, Πέμπτη: 9.00-24.00.

Προτεινόμενα για εσάς