Ανοίγει για το κοινό η Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου - Γκίκα

Τρίτη, 22 Μαΐου 2012 16:00
UPD:16:05

1990, ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας στο εργαστήριο της οδού Κριεζώτου.

A- A A+

Την έναρξη λειτουργίας της Πινακοθήκης Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα την Πέμπτη 24 Μαΐου, στην οδό Κριεζώτου 3, στο κέντρο της Αθήνας, ανακοίνωσαν χθες το μεσημέρι η Πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη, κα. Αιμιλία Γερουλάνου, ο Διευθυντής, κ. Αγγελος Δεληβορριάς, η ιστορικός τέχνης, κα. Εβίτα Αράπογλου και η επιμελήτρια της συλλογής Γκίκα, κα. Ιωάννα Προβίδη.

«Πρόκειται για μια μεγάλη στιγμή. Ξεκινάει να λειτουργεί για το κοινό το Μουσείο σε μια περίοδο τόσο συναρπαστική για την ιστορία», ανέφερε στον πρόλογο της παρουσίασης η κα. Γερουλάνου, ενώ ο κ. Δεληβορριάς, αναφερόμενος στο πνεύμα που διέπει την έναρξη της λειτουργίας του χώρου, χρησιμοποίησε τα λόγια του Σεφέρη: ««Πάντα στα σύνορα των τόπων και των εποχών, ολοένα να ετοιμάζει μιαν άνθηση, ολοένα να την απειλεί ένας χαλασμός: ο ατέλειωτος διάλογος της ελληνικής ιστορίας», και παράλληλα, κατέθεσε την πεποίθηση του ότι ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, βλέποντας από ψηλά, θα είναι ευχαριστημένος που άφησε το σπίτι του στο Μουσείο Μπενάκη.

Η πινακοθήκη

Το κτήριο της οδού Κριεζώτου 3, όπου έζησε και εργάστηκε για σαράντα χρόνια ο Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας (1906-1994), αποτελεί δωρεά του ίδιου προς το Μουσείο Μπενάκη.

Το πενταόροφο κτίριο της οδού Κριεζώτου 3, κληροδοτημένο στο Μουσείο Μπενάκη από τον ζωγράφο Νίκο Χατζηκυριάκο – Γκίκα.

Το 1989, ολόκληρο το κτήριο κληροδοτήθηκε στο Μουσείο από τον καλλιτέχνη, μαζί με το περιεχόμενο του εργαστηρίου και της κατοικίας του. Οι εργασίες για την ανάπλαση του οικοδομήματος ξεκίνησαν το 2005 και ολοκληρώθηκαν το 2009. Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Πολιτισμού, και εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2000-2006.

Δομή - εκθεσιακοί χώροι

Στο ισόγειο εκτίθεται η δωρεά της Λίτσας Παπασπύρου, στη μνήμη του πατέρα της Gustave Boissière. Πρόκειται για ένα αστικό σαλόνι, από την πατρική της κατοικία στο Παρίσι, με έργα γαλλικής ζωγραφικής των πρώτων δεκαετιών του 20ού και έπιπλα 16ου-18ου αιώνα.

Ελληνική δημιουργία σε δύσκολους καιρούς Από το ισόγειο μέχρι τον τρίτο όροφο του κτηρίου εκτίθεται η πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία της Ελλάδας σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή - από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τη Μικρασιατική καταστροφή μέχρι τις παραμονές της Δικτατορίας του 1967. Η καλλιτεχνική δημιουργία - ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, μουσική, θέατρο, κινηματογράφος, φωτογραφία- συναντά την αρχιτεκτονική, την τέχνη του λόγου -πεζογραφία, ποίηση, φιλολογία, κριτική-, αλλά και τον ιστορικό και φιλοσοφικό στοχασμό.

Ο προσωπικός κόσμος του καλλιτέχνη

Προθήκη με εκδόσεις και χειρόγραφα του Οδυσσέα Ελύτη και του Νίκου Γκάτσου.

Στον τρίτο όροφο εκτίθενται πίνακες, σχέδια, γλυπτά, σκηνικά, χειρόγραφα, εικονογραφημένες εκδόσεις, φωτογραφίες, καθώς και έπιπλα από το σπίτι του Χατζηκυριάκου-Γκίκα στην Ύδρα και στην Κριεζώτου. Οι δύο επόμενοι όροφοι, οι οποίοι διατηρήθηκαν στην αρχική τους μορφή, επιτρέπουν στον επισκέπτη να γνωρίσει τον προσωπικό κόσμο του καλλιτέχνη, το εντυπωσιακό σαλόνι με τον πρωτοποριακό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, το καθιστικό με τη συλλογή από κινέζικα φιαλίδια ταμπάκου, το γραφείο του πατέρα του με τα οικογενειακά πορτραίτα και κειμήλια και φυσικά το ατελιέ του καλλιτέχνη, έναν επιβλητικό χώρο, όπου τα καβαλέτα και τα σύνεργα ζωγραφικής συνυπάρχουν με παλιά έπιπλα και αντικείμενα από τα ταξίδια του.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης

Προτεινόμενα για εσάς