Να σταματήσει τη χρήση βίας και να αποχωρήσει άμεσα καλούν ομόφωνα τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες, υπογραμμίζοντας πως στην αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι μεγάλες.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ για την κρίση σε Μέση Ανατολή και Αφρική, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ανέφερε ότι «ο Καντάφι πρέπει να φύγει».
Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημείωσαν επίσης την πρόθεση της ΕΕ να διασφαλίσει την προστασία των προσφύγων «με κάθε μέσο» και τόνισαν ότι το εθνικό μεταβατικό συμβούλιο της Λιβύης αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή για την ΕΕ και ότι οι επαφές μαζί του θα συνεχιστούν.
Οι «27» δεσμεύτηκαν επίσης να ενισχύσουν τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής FRONTEX αλλά και τις οικονομικές σχέσεις τους με τις χώρες της Νότιας Μεσογείου που βαδίζουν στην οδό της δημοκρατίας.
Σε δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επισήμανε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας ζωνών ανθρωπιστικής βοήθειας, κάποιες εξ αυτών εντός της Λιβύης, προκειμένου να παράσχουν βοήθεια στους Λίβυους.
Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ανέφερε ότι δεν είναι ώρα για στρατιωτική δράση, ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτική σχετικά με τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.
Διευκρίνισε επίσης ότι οι επαφές με τους εξεγερμένους δεν συνιστούν πλήρη αναγνώριση, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχουν σχεδιασμοί για μια σύσκεψη Ευρωπαίων, Αφρικανών και Αράβων ηγετών τις επόμενες εβδομάδες.
Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε από την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων στον πετρελαϊκό τομέα της Λιβύης.
«Αυτό το καθεστώς συνεχίζει να συγκεντρώνει τεράστια ποσά χρημάτων, και από το πετρέλαιο και πρέπει να εξετάσουμε αυτό το ζήτημα. Είναι ένα περίπλοκο ζήτημα αλλά η διεθνής κοινότητα πρέπει να το εξετάσει», ανέφερε ο κ. Κάμερον.
Παράλληλα, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι αναμένει πως ο Αραβικός Σύνδεσμος θα συμφωνήσει να επιβληθεί μία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη υπό κάποιους όρους.
«Το πιο σημαντικό είναι ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος συμφωνεί με αυτό», ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν μία ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Γκόντολο στα περίχωρα της Βουδαπέστης.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος αναμένεται να συνεδριάσει το Σάββατο στο Κάιρο. «Η εκτίμηση είναι ότι θα υποστηρίξουν την (επιβολή) ζώνης απαγόρευσης πτήσεων υπό κάποιους όρους», επεσήμανε ο Μάρτονι.
Επιπλέον, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε σχετικά με τον Καντάφι ότι «ο δικτάτορας πρέπει να φύγει, δεν υπάρχει άλλη επιλογή».
Στην Τρίπολη την επόμενη εβδομάδα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη
Στην Τρίπολη θα μεταβεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο νέος απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, ο Ιορδανός Αμπντουλ Ιλάχ Χάτιμπ, προκειμένου να μεταφέρει τη διεθνή ανησυχία όσον αφορά στην καταστολή των εξεγερμένων από το καθεστώς του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
«Έδωσα εντολή στον αλ Χάτιμπ να μεταφέρει, με ξεκάθαρο τρόπο, την ανησυχία των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας όπως αυτή εκφράστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με το νέο απεσταλμένο.
Στόχος, όπως είπε, είναι «να εκτιμηθεί η κατάσταση επί τόπου και να γίνουν σημαντικές διαβουλεύσεις με τις λιβυκές αρχές για την υπάρχουσα κατάσταση όσον αφορά στον ανθρωπιστικό, τον πολιτικό και τον τομέα της ασφάλειας».
«Το μήνυμά μου είναι δυνατό και συνεπές. Η βία πρέπει να σταματήσει. Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να πάει σε όσους την έχουν ανάγκη. Όσοι είναι υπεύθυνοι για τη βία εναντίον πολιτών πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. Πρέπει να βρεθεί μία ειρηνική λύση», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Yπό τον έλεγχο του καθεστώτος το κέντρο της Ζαουίγια
Στο πεδίο των μαχών, οι δυνάμεις της λιβυκής κυβέρνησης, που πλέον ελέγχουν το κέντρο της πόλης Ζαουίγια, η οποία βρίσκεται 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης και την οποία κατείχαν μέχρι πρότινος οι εξεγερμένοι, μετέφεραν σήμερα στην πόλη περίπου 100 ξένους δημοσιογράφους για να παρακολουθήσουν συγκέντρωση που πραγματοποιείται στην κεντρική πλατεία.
Υποστηρικτές του καθεστώτος φώναζαν «Αγαπώ τον Καντάφι, αγαπώ τον Καντάφι» στα αγγλικά, την ώρα που δύο λεωφορεία με δημοσιογράφους έφτασε στην κατά τα άλλα εγκατελειμένη και κατεστραμένη πόλη, όπως ανέφερε ανταποκριτής του Reuters.
Μεγάλα πράσινα και άσπρα πανιά κρέμονταν από τις κατεστραμένες προσόψεις πολλών κτιρίων στην κεντρική πλατεία, που τις τελευταίες ημέρες ήταν θέατρο μαχών καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούσαν να ανακτήσουν τον έλεγχο της πόλης από τους εξεγερμένους.
Εξάλλου ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η Ιταλία δεν συνομιλεί πλέον με τον Lίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, όμως εκτίμησε ότι αυτός δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει την εξουσία επειδή φοβάται ότι θα παραπεμφθεί ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης.