Λιβύη: Νίκες των δυνάμεων του Καντάφι

Σύνοδος της ΕΕ για την κρίση
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011 14:51
UPD:17:52

Σημαντικές νίκες στις πόλεις Ζαουίγια και Ρας Λανούφ φέρονται να σημειώνουν οι δυνάμεις που είναι πιστές στο Μουάμαρ Καντάφι.

A- A A+

Σημαντικές νίκες στις πόλεις Ζαουίγια και Ρας Λανούφ φέρονται να σημειώνουν οι δυνάμεις που είναι πιστές στο Μουάμαρ Καντάφι, τη στιγμή οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν με αντικείμενο την κρίση στη Λιβύη.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα προσπαθήσουν να απαλείψουν τις διαφορές τους όσον αφορά τη στρατηγική που θα υιοθετήσουν, μία ημέρα μετά τη μονομερή αναγνώριση των εξεγερμένων από τη Γαλλία. Κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που άρχισε στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Λονδίνο αναμένεται ότι θα αυξήσουν την πίεση υπέρ της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Σύμφωνα με τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών, οι Ευρωπαίοι αναμένεται να καλέσουν το Μουάμαρ Καντάφι να παραιτηθεί, ενώ είναι πιθανό να αποφασίσουν περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της χώρας του. Η Ουγγαρία ασκεί αυτήν την περίοδο την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ.

«Πριν από οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση θα πρέπει να στείλουμε πολύ σαφή πολιτικά μηνύματα και ελπίζω ότι η έκτακτη σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να το πράξει», τόνισε ο Γιάνος Μάρτονι.

«Η ουσία των πολιτικών μηνυμάτων είναι ότι ο Καντάφι πρέπει να παραιτηθεί και ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη μετάβαση στη δημοκρατία», πρόσθεσε.

Ο Μάρτονι τόνισε ότι οι επιπλέον κυρώσεις θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών που παράγουν και εξάγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Λίγο πριν την ένραξη της συνόδου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε: «Σχετικά με τη Λιβύη, το πρόβλημα έχει ένα όνομα: Καντάφι. Πρέπει να φύγει».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Z.M. Μπαρόζο στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Z.M. Μπαρόζο στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είπε ότι «πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι κάποιος που πολεμάει τον ίδιο το λαό του δεν αποτελεί εταίρο για συνομιλίες με την ΕΕ. Επομένως απαιτούμε την άμεση παραίτηση του Καντάφι.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Η Α. Μέρκελ στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Η Α. Μέρκελ στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ κάμερον δήλωσε ότι είναι σημαντικό για την ΕΕ να επιδείξει ενότητα. Ωστόσο οι Ευρωαπαίοι είναι διχασμένοι ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Ντ. Κάμερον στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Ντ. Κάμερον στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον δήλωσε ότι «δεν υπάρχει βιασύνη να προχωρήσουμε» σχετικά με τις προτάσεις για επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού χωρίς να υπάρξει πρώτα σχετικό ψήφισμα από τα Ηνωμένα Έθνη.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Η K. Aστον στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Η K. Aστον στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Χθες, οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ συζήτησαν το ενδεχόμενο ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού χωρίς να λάβουν κάποια απόφαση.

NATO
ΝΑΤΟ: O A.Φ. Ράσμουσεν στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας

ΝΑΤΟ: O A.Φ. Ράσμουσεν στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας

Την ίδια στιγμή, δυτικοί δημοσιογράφοι στη Ζαουίγια, δυτικά της Τρίπολης, επιβεβαιώνουν τις δηλώσεις του καθεστώτος Καντάφι ότι η πόλη έχει πέσει στα χέρια των κυβερνητικών μετά από ημέρες βομβαρδισμών.

REUTERS
Λιβύη: Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις

Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις

Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές ότι οι εξεγερμένοι διέφυγαν από τη Ρας Λανούφ, την οποία είχαν καταλάβει για πολλές ημέρες, αν και οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες.

Επικαλούμενο μαρτυρία μαχητή των εξεγερμένων, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης βρίσκονται ακόμη στη Ρας Λανούφ, ενώ επιβεβαιώθηκε η παρουσία των δυνάμεων του Καντάφι στο κέντρο της πόλης.

Αργότερα, το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι αποσύρθηκαν από κατοικημένη περιοχή της πόλης.

Επίσης, δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν αεροπορική επίθεση σήμερα κοντά στην πόλη Ουκάιλα, ανατολικά της Ρας Λανούφ, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Εκπρόσωπος των εξεγερμένων είπε ότι υπήρξε αεροπορικός βομβαρδισμός και στην Μπρέγκα, ακόμα πιο ανατολικά.

Οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας στη Λιβύη έλαβαν μηνύματα κειμένου (SMS) τα οποία αναφέρουν ότι οι πόλεις Ατζνταμπίγια και Βεγγάζη στην ελεγχόμενη από τους εξεγερμένους περιοχή στο ανατολικό τμήμα της χώρας θα ανακαταληφθούν σύντομα.

«(Κάτοικοι στην) πόλη της Αντζαμπίγια: ευτυχείτε διότι η ημέρα της απελευθέρωσης είναι κοντά», έγραφε το ένα μήνυμα. «Δυστυχισμένες μάζες της Βεγγάζης: ετοιμαστείτε να ευτυχήσετε διότι η ημέρα της απελευθέρωσης έρχεται σύντομα».

Εκπρόσωπος των εξεγερμένων πάντως είπε οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι στην πρώτη γραμμή δεν είναι επαρκείς για να τους αποσπάσουν περιοχές καθώς η κατάσταση παραμένει «ευμετάβλητη». «Η πρώτη γραμμή του μετώπου αλλάζει ώρα με την ώρα», είπε ο Μούσταφα Γεριάνι, εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών στη Βεγγάζη. «Όταν βομβαρδίζουν μια ζώνη οι δυνάμεις του Καντάφι εισδύουν, αλλά δεν μπορούν να κρατήσουν τις περιοχές όπου εισβάλλουν. Αποχωρούν λοιπόν όταν χάνουν την αεροπορική τους υποστήριξη», είπε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή