Γ. Παπανδρέου: Η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα σταθερότητας για την Ευρώπη

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011 20:21
UPD:20:31
WWW.PRIMEMINISTER.GR

A- A A+

«Η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα σταθερότητας για την Ευρώπη, αλλά αυτό σημαίνει ότι και η απόφασή μας σήμερα το απόγευμα, οι αποφάσεις μας για την Ευρωζώνη, είναι πολύ σημαντικές, για να σταθεροποιήσουμε ολόκληρη την Ευρωζώνη, μαζί βεβαίως και την Ελλάδα. Και αυτή τη μάχη θα δώσουμε τώρα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνόδου κορυφής για την κρίση σε Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις που ελήφθησαν στη διάρκεια της συνόδου, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι μέχρι τον Ιούνιο η ΕΕ θα παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης και διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων, που μπορεί να προκύψουν από την κρίση σε Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, στη διάρκεια της συνόδου τόνισε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, έχοντας την πίεση περίπου 90% των λαθρομεταναστών, που περνούν προς την Ευρώπη από τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουγό, υπήρξαν «διαβεβαιώσεις για κοινή πολιτική απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, αλλά βεβαίως και την έκτακτη ανάγκη να έχουμε συγκεκριμένες πολιτικές για την κατάσταση που υπάρχει στη Βόρεια Αφρική».

Ο κ. Παπανδρέου, όπως ανέφερε, υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να στηριχθούν οι χώρες που βρίσκονται στο μέτωπο αυτών των εξελίξεων.

Σημείωσε παράλληλα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια κοινή στάση, μια κοινή φωνή, για την καταδίκη της βίας στη Λιβύη, αλλά βεβαίως και του ίδιου του καθεστώτος, και αποφασίζει να πάρει ενισχυμένα μέτρα κυρώσεων.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις δημοκρατικές αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τη βούλησή τους να σταθούν δίπλα στους λαούς όλης αυτής της περιοχής και στις προσπάθειές τους για την υλοποίηση των οραμάτων για μια κοινωνία δημοκρατική, ελεύθερη και δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η ΕΕ τόνισε ακόμη την ετοιμότητά της για στήριξη, με ανθρωπιστική βοήθεια, όλων των περιοχών και ιδιαίτερα του λαού της Λιβύης αλλά και των προσφύγων άλλων χωρών.

Σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια, αναφέρθηκε στην Ελλάδα, που διαδραματίζει, όπως είπε, πολύ σημαντικό ρόλο με τις προσπάθειές της όπως είναι η μεταφορά 15.000 Κινέζων αλλά και πολλών άλλων ξένων υπηκόων από τη Λιβύη.

Αναφερόμενος σε αυτό το σημείο στη σημερινή μεταφορά τριών Ολλανδών πολιτών από τη Λιβύη στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Ολλανδία, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ο Ολλανδός ομόλογός του, του μετέφερε με ιδιαίτερη συγκίνηση τις ευχαριστίες ολόκληρου του ολλανδικού λαού προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την επιτυχή αυτή επιχείρηση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή