Σε καταφύγιο του Κιέβου βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας και η ελληνική αντιπροσωπεία μαζί με τον ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, καθώς σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη διάρκεια της συνάντησής τους ήχησαν οι σειρήνες.
Μήνυμα καταδίκης του αναθεωρητισμού
Νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους και πανεπιστημιακούς. Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε στην ελληνική πρεσβεία με την πρόεδρο της ομάδας φιλίας Ελλάδας-Ουκρανίας του ουκρανικού κοινοβουλίου, Τετιάνα Πλάσκοβα, τον πρύτανη του κρατικού πανεπιστημίου Μαριούπολης Μίκολα Τροφιμένκο, και την επιτετραμμένη της πρεσβείας της Κύπρου, Λίνα Θεμιστοκλέους.
Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter στην ατζέντα βρέθηκαν η κοινοβουλευτική διπλωματία, οι σχέσεις Ελλάδας-Ουκρανίας, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ακαδημαϊκά θέματα και η ελληνική ομογένεια.
Ο κ. Δένδιας καταδίκασε πλήρως τον αναθεωρητισμό. Επίσης, ευχαρίστησε την κ. Θεμιστοκλέους για τη συνεισφορά της στις επιχειρήσεις επαναπατρισμού από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων πολιτών και ομογενών.
Φόρος τιμής στο Μνημείο πεσόντων υπερασπιστών της Ουκρανίας
Παράλληλα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε ανθοδέσμη στο Μνημείο πεσόντων υπερασπιστών της Ουκρανίας στο Κίεβο, μαζί με τον Ουκρανό ομόλογό του, «ως φόρο τιμής σε όσους έπεσαν αγωνιζόμενοι για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της».
TWITTER.COM/NIKOSDENDIAS
Τρίτη επίσκεψη στην Ουκρανία μετά την έναρξη του πολέμου
Σημειώνεται πως αυτή είναι η τρίτη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, καθώς έχει ήδη μεταβεί δύο φορές στην Οδησσό, πόλη άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Ελληνισμό.
Σε παρέμβασή του, χθες μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος, στο 18ο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «δυστυχώς είμαστε μάρτυρες μίας νέας κλιμάκωσης, η οποία έχει στο επίκεντρό της τον άμαχο πληθυσμό». Πλέον, όπως είπε, το μέτωπο διευρύνεται στο σύνολο της χώρας ενώ «όπως έχουν τονίσει ήδη ηγέτες ανά τον κόσμο ελλοχεύει ο κίνδυνος, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, χρήσης πυρηνικών όπλων».
Υπογράμμισε δε πως η ελληνική θέση παραμένει σταθερή: «Τασσόμαστε υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των κρατών. Καταδικάσαμε την παράνομη προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Οποιαδήποτε ανοχή από τη Διεθνή Κοινότητα θα μπορούσε να αποτελέσει ολέθριο προηγούμενο» τόνισε, προσθέτοντας παράλληλα πως βασικό μέλημα παραμένει η προστασία της ελληνικής κοινότητας.
naftemporiki.gr