Επικοινωνία ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Κίνας: Στο επίκεντρο «η επαναφορά των διμερών σχέσεων στον δρόμο μιας σταθερής ανάπτυξης»

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022 10:27
UPD:10:29
REUTERS/POOL
A- A A+

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Κυριακή με τον Κινέζι ομόλογό του Ουάνγκ Γι. Κατά τη συνομιλία τους συζήτησαν για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και τις απειλές που θέτει για την παγκόσμια ασφάλεια και την οικονομική σταθερότητα.

Ο Μπλίνκεν συζήτησε επίσης με τον Κινέζο ομόλογό του για την ανάγκη διατήρησης ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας και υπεύθυνης διαχείρισης των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η επαναφορά της σινο-αμερικανικής σχέσης στον δρόμο μιας σταθερής ανάπτυξης είναι όχι μόνον προς το συμφέρον των δύο πλευρών, αλλά και κάτι που αναμένεται παγκοσμίως από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών.

Οι διαφορές ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις δεν απουσιάζουν: Ταϊβάν, Σινική Θάλασσα, ανθρώπινα δικαιώματα στην Σιντζιάνγκ (βορειοδυτική Κίνα), τεχνολογική αντιπαλότητα ή ακόμη εμπορικός πόλεμος.

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ουάνγκ Γι κάλεσε «όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση». Σύμφωνα με την κινεζική πλευρά, ο Γι ζήτησε επίσης «να εντατικοποιηθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί να επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση». 

Η Κίνα, η οποία επισήμως τηρεί ουδέτερη στάση στον πόλεμο στην Ουκρανία, κρίνεται μερικές φορές υπερβολικά επιεικής με την Ρωσία από τους Δυτικούς.

Η συνομιλία αυτή των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Κίνας γίνεται μερικές ημέρες έπειτα από αυτήν που είχε ο Ουάνγκ Γι με τον Ρώσο ομόλογό του.

«Η Κίνα προτίθεται να εμβαθύνει τις συναλλαγές με τη Ρωσία σε όλα τα επίπεδα», διαβεβαίωσε την Πέμπτη ο Ουάνγκ τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή