Τις φρικαλεότητες με τους θανάτους αμάχων που έχουν λάβει χώρα στην Μπούτσα καταδικάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, υποσχόμενη ότι θα εργαστεί «κατεπειγόντως» για την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Να σημειωθεί ότι στην πόλη έχουν περισυλλεγεί έως 340 πτώματα, σύμφωνα με αναφορές ουκρανικών μέσων ενημέρωσης. Μέχρι αργά χθες, Κυριακή, είχαν περισυλλεγεί από 330 ως 340 πτώματα, σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrayinska Pravda, η οποία επικαλείται ένα γραφείο τελετών. Οι έρευνες για περισσότερα θύματα συνεχίζονται, καθώς μερικά πτώματα είναι θαμμένα σε πίσω αυλές σπιτιών, προστίθεται στο δημοσίευμα.
Για την σφαγή στην Μπούτσα η Ουκρανία κατηγορεί για τον ρωσικό στρατό κάνοντας λόγο για «εγκλήματα πολέμου» από τη Ρωσία, με τη Μόσχα να απαντάει πως πρόκειται για προβοκάτσια και σκηνοθετημένες εικόνες φρίκης με πτώματα στους δρόμους της πόλης που αποτελούν «παραγγελία» των ΗΠΑ για να εξυπηρετήσουν τη συνωμοσία σε βάρος της Ρωσίας. Πάντως η Μόσχα διέταξε να διεξαχθεί επίσημη εξέταση για τη σφαγή. Το θέμα θα συζητηθεί επίσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Οι εικόνες έχουν προκαλέσει τον αποτροπιασμό της διεθνούς κοινότητας. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «αφόρητες» τις εικόνες από την πόλη. Ο πρωθυπουργός της Βρετανία Μπόρος Τζόνσον δήλωσε ότι οι «απεχθείς επιθέσεις» αποτελούν απόδειξη εγκλημάτων πολέμου. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε τις σκηνές με πτώματα στο δρόμο ως «γροθιά στο στομάχι». Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι βλέπει σημάδια πιθανής «γενοκτονίας» στην Ουκρανία.
«Οι ρωσικές αρχές είναι υπεύθυνες για αυτές τις φρικαλεότητες, που διαπράχθηκαν ενώ είχαν αποτελεσματικό έλεγχο της περιοχής», ανέφερε η ΕΕ σε δήλωσή της τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες θα βοηθήσουν την Ουκρανία στη συλλογή και τη διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων για τα εγκλήματα πολέμου. «Υπόκεινται στο διεθνές κατοχικό δίκαιο», αναφέρεται.
«Στεκόμαστε με πλήρη αλληλεγγύη προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό σε αυτές τις ζοφερές ώρες για ολόκληρο τον κόσμο. Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει σθεναρά την Ουκρανία και θα προχωρήσει επειγόντως σε περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας», σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ.
Ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιέζουν ώστε η ΕΕ να επιβάλει γρήγορα νέες κυρώσεις ως απάντηση στις αναφορές ότι ρωσικά στρατεύματα εκτέλεσαν άοπλους αμάχους στη βόρεια Ουκρανία.
Ήδη ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι μετά την Μπούτσα απαιτείται νέος γύρος κυρώσεων, με τον ίδιο να τοποθετεί τον άνθρακα και το πετρέλαιο στο στόχαστρο. Αν αποτελέσουν στόχο οι βιομηχανίες πετρελαίου και άνθρακα θα είναι κάτι «ιδιαίτερα» επώδυνο για τη Ρωσία, είπε σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Η Γαλλία θα συντονίσει τέτοιου είδους βήματα με τους εταίρους της στην ΕΕ, «ιδιαίτερα τη Γερμανία», τις επόμενες ημέρες, σημείωσε ο Μακρόν, δηλώνοντας επίσης ότι η ΕΕ θα μπορούσε να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις κατά Ρώσων.
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι δεν ανέφερε το ρωσικό φυσικό αέριου, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ.
Η Αυστρία δεν θα υποστηρίξει ενδεχόμενο εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Ενώ είναι μια από τις μεγαλύτερες παραγωγές πράσινης ενέργειας, η Αυστρία εξακολουθεί να βασίζεται στο φυσικό αέριο για περίπου το ένα τέταρτο των ενεργειακών της αναγκών. Οι ρωσικές εισαγωγές αντιπροσωπεύουν το 80% της προμήθειας φυσικού αερίου της χώρας.
Από την άλλη, η Ιταλία δεν θα ασκήσει βέτο σε κυρώσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο στο πρακτορείο ειδήσεων Ansa στο περιθώριο συνάντησης στο Ζάγκρεμπ. Η Ιταλία πιέζει για την ΕΕ να επιβάλει ανώτατο όριο τιμών για τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αλλά η πρότασή της αντιτίθεται από Ευρωπαίους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, η Γερμανία αποτελεί το βασικό εμπόδιο για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η Ουγγαρία δεν τις εμποδίζει.
Παρόλα αυτά υπάρχουν ενδείξεις ότι ενδέχεται να αλλάζει το κλίμα στο Βερολίνο. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Κυριακή ότι η Γερμανία και οι σύμμαχοί της θα συμφωνήσουν «περαιτέρω μέτρα» κατά της Ρωσίας τις επόμενες ημέρες, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέταζε ήδη την αυστηροποίηση των ισχυόντων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους επιβολής κυρώσεων σε τράπεζες που έχουν ήδη αποκοπεί από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT, και επεκτείνοντας τη λίστα με τα άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις. Ωστόσο, αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, μπλοκάρουν για την ώρα την λήψη πιο σημαντικών μέτρων, όπως τον εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Ορισμένες κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι οι αναφορές για τις φρικαλεότητες σε μέρη όπως η Μπούτσα, αρκούν για να δικαιολογήσουν τη λήψη πιο αυστηρών κυρώσεων. Αλλά άλλες χώρες εκφράζουν την άποψη ότι μέτρα όπως το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ή η απαγόρευση ρωσικών πλοίων από τα ευρωπαϊκά λιμάνια θα πρέπει να διερευνηθούν μόνο στην περίπτωση που η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα ή καταλάβει μια μεγάλη πόλη, δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο πρακτορείο.
naftemporiki.gr