Οι εικόνες της φρίκης στην Μπούτσα

Προειδοποίηση για ευαίσθητο περιεχόμενο
Δευτέρα, 04 Απριλίου 2022 10:57
UPD:22:02
A- A A+

Τον αποτροπιασμό της διεθνούς κοινότητας έχουν προκαλέσει οι εικόνες με νεκρούς αμάχους στους δρόμους της Μπούτσα (δείτε εδώ το slideshow της «Ν»). Η Μπούτσα είναι μια πόλη που βρίσκεται μόλις 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας. Η Ουκρανία κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν «σφαγή» στην πόλη. Η Ρωσία μιλάει για προβοκάτσια, «παραγγελία» των ΗΠΑ και συνωμοσία για να κατηγορηθεί η Ρωσία.

Σοροί αμάχων, πολλοί με δεμένα χέρια, πληγές από εξ αποστάσεως πυροβολισμό και σημάδια βασανιστηρίων, βρέθηκαν στους δρόμους της Μπούκα μετά την ανάκτηση της πόλης από τα ουκρανικά στρατεύματα. Αυτά είναι τα στοιχεία που γνωρίζουμε σε αυτή τη φάση για το τι συνέβη στην Μπούτσα, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Μπούτσα, μια πόλη με περίπου 37.000 κατοίκους έξω από το Κίεβο, καθώς και η κοντινή της πόλη Ιρπίν, φιλοξένησαν σκληρές μάχες από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Μπούτσα καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό την τρίτη ημέρα του πολέμου, στις 26 Φεβρουαρίου, και παρέμεινε απρόσιτη για περισσότερο από ένα μήνα. Πολλοί κάτοικοι εγκλωβίστηκαν στις αδιάκοπες μάχες και στερήθηκαν νερό και ρεύμα ενώ προσπαθούσαν να επιβιώσουν σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι ουκρανικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη όταν σταμάτησαν οι βομβαρδισμοί την Πέμπτη. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές το Σάββατο,  υπήρχαν τεράστιες τρύπες από οβίδες στις πολυκατοικίες, πολλά κατεστραμμένα αυτοκίνητα και δρόμοι γεμάτοι με συντρίμμια ή κατεστραμμένα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν επίσης ότι είδαν τα πτώματα τουλάχιστον 22 ατόμων με πολιτικά ρούχα σε έναν μόνο δρόμο της πόλης. Ο ένας ήταν στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα ποδήλατο, άλλοι είχαν σακούλες με προμήθειες κοντά τους. Ένας άλλος άνδρας βρέθηκε με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη του. Οι αναφορές επιβεβαιώθηκαν από δημοσιογράφους του Associated Press που είπαν ότι είδαν τα πτώματα τουλάχιστον 21 ανθρώπων σε διάφορα μέρη γύρω από την Μπούτσα.

Τα αίτια θανάτου των θυμάτων που βρέθηκαν δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθούν άμεσα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μπούτσα, Ανατόλι Φεντορούκ, τα θύματα σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις με μια «σφαίρα στο πίσω μέρος του λαιμού».

Παράλληλα βρέθηκαν δεκάδες πτώματα ανθρώπων σε ομαδικό τάφο τα πτώματα, σύμφωνα με τον επικεφαλής των σωστικών συνεργείων Σέρχι Καπλιτσνι.   

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή