Πανδημία δύο ταχυτήτων στην Ευρώπη

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021 11:15
UPD:11:16
REUTERS/GONZALO FUENTES
A- A A+

Με τον καιρό να ψυχραίνει και τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού να αυξάνονται, η Ευρώπη φαίνεται πως βρίσκεται στην «καρδιά» της πανδημίας και στην αρχή ενός δεύτερου δύσκολου χειμώνα.

Παρά την ευρεία διαθεσιμότητα εμβολίων αυτόν τον χειμώνα σε σύγκριση με τον προηγούμενο, η Ευρώπη είναι το μόνο μέρος του κόσμου που καταγράφεται αύξηση των νέων κρουσμάτων Covid-19 παγκοσμίως, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα που η περιοχή καταγράφει αύξηση των κρουσμάτων, πρόσθεσε.

Η Ανατολική Ευρώπη και η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε στο πρώτο lockdown. Η Λετονία έβαλε την αρχή ανακοινώνοντας πρόσθετα μέτρα για ένα μήνα. Η χώρα έχει 115 ημερήσια νέα κρούσματα ανά 100.000 άτομα, είναι δηλαδή 30 φορές υψηλότερα από τον αντίστοιχο μέσο όρο κρουσμάτων της Ισπανίας.

Δεν είναι όμως μόνο η Λετονία που πλήττεται. Η Ανατολική Ευρώπη και η Ρωσία καταγράφουν αυξανόμενο αριθμό θανάτων και κρουσμάτων. Τα νούμερα αυτά τροφοδοτούνται από τη διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια που κρατούν σε χαμηλά επίπεδα τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, τα οποία έχουν μειωθεί έως και 24%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Στη Ρουμανία, για παράδειγμα, η οποία έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά θανάτων από Covid-19 στον κόσμο (19,25 θάνατοι ανά εκατομμύριο άτομα), τα προβλήματα δεν οφείλονται στις ελλείψεις εμβολίων.

Οι χώρες της ΕΕ έχουν πρόσβαση σε όλες τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ, αλλά όπως και πολλές χώρες από τη Βαλτική έως τα Βαλκάνια, η κάλυψη των εμβολίων παρεμποδίστηκε από την διστακτικότητα των εμβολίων, την κακή επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης και την καχυποψία απέναντι στις αρχές. Μόνο το 35,6% του ενήλικου πληθυσμού της Ρουμανίας είναι πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με το ECDC.

Στο μεταξύ, από σήμερα η Ρουμανία θα επαναφέρει τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και θα καταστήσει υποχρεωτικά τα δελτία υγείας για τους περισσότερους χώρους.

Η Δυτική Ευρώπη

Μπορεί η Ανατολική Ευρώπη να έχει πέσει σε «deja vu», ωστόσο τα κρούσματα φαίνεται να αυξάνονται και στην πιο ήσυχη Δυτική Ευρώπη, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ικανοποιητικά περιορίζοντας τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους θανάτους από Covid-19.

Το ποσοστό των κρουσμάτων Covid στη Γερμανία αυξήθηκε, για πρώτη φορά από τον Μάιο, σε 100 νέες μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους το Σάββατο.

Το Βέλγιο, μαζί με την Ιρλανδία, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων στη Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με το ECDC (325,76 και 432,84 ανά 100.00 άτομα, αντίστοιχα).

Την ανησυχία του για την κατάσταση στο Βέλγιο, όπου περισσότερο από το 85% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας της χώρας, Φρανκ Φάντενμπρουκ. Μιλώντας στο βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT, δήλωσε ότι στο Βέλγιο έχει ξεκινήσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. «Οι αριθμοί δεν είναι καλοί. Βρισκόμαστε σαφώς σε ένα τέταρτο κύμα. Αυτό από μόνο του ήταν αναμενόμενο, αλλά πρόκειται να δούμε μια πολύ απότομη αύξηση των αριθμών τις επόμενες ημέρες», προειδοποίησε.

Δύο διαφορετικά μονοπάτια

Τα διαφορετικά ποσοστά εμβολιασμού έχουν φέρει την Ανατολική και την Δυτική Ευρώπη σε διαφορετικούς δρόμους, σχολιάζει το CNN αναφέροντας πως επικρατεί χάος στην Ανατολή Ευρώπη και αβεβαιότητα στη Δυτική Ευρώπη. Όπως επίσης προσθέτει, οι δύο πλευρές της ηπείρου έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: τα ποσοστά κρουσμάτων που κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα λόγω της χαλάρωσης των περιορισμών της πανδημίας, του κρύου καιρού που κλείνει τον κόσμο σε εσωτερικούς χώρους και της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα η οποία είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος στην περιοχή.

Η Δυτική Ευρώπη δεν θα «αγγίξει τα επίπεδα κρίσης που είδαμε στο παρελθόν -- με τη δημιουργία επιτόπιων νοσοκομείων -- [επειδή] τα εμβόλια έχουν σίγουρα αλλάξει το παιχνίδι και από αυτή την άποψη θα πρέπει να υπάρχουν πολλοί λόγοι για αισιοδοξία», σχολίασε ειδικός υγείας στο Saïd Business School του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Δρ Peter Drobac.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο, δείχνει ότι τα εμβόλια δεν είναι η χρυσή τομή, πρόσθεσε.

Η Βρετανία καταγράφει τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα στη Δυτική Ευρώπη αφού έπαυσε σχεδόν όλους τους περιορισμούς της πανδημίας το καλοκαίρι. Εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας και ιατρικά συνδικάτα ζήτησαν από τη βρετανική κυβέρνηση να επιβάλει εκ νέου μέτρα όπως η χρήση μάσκας ή το υγειονομικό πάσο σύμφωνα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να αποτραπεί η επιβολή περιοριστικών μέτρων, όπως τα lockdowns.

Η Ευρώπη δεν πρέπει να «υπνοβατεί» προς τα lockdowns και τους θανάτους του περασμένου χειμώνα, δήλωσε την Τετάρτη ο Μάικ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την υγεία του ΠΟΥ. «Δεν ξέρουμε πώς θα είναι η πανδημία σε δύο μήνες, τρεις μήνες… θα πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί… λίγο προσεκτικοί», τόνισε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή