Τι χειμώνα μας επιφυλάσσει η πανδημία;

Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021 12:01
UPD:12:08
REUTERS/MAXIM SHEMETOV
A- A A+

Έχοντας ήδη απαντήσει η επιστημονκή κονότητα πως η υγειονομική κρίση δεν θα τελειώσει μέσα στους επόμενους έξι μήνες, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί αυτή την εβδομάδα ότι η πανδημία «θα συνεχιστεί ένα χρόνο περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε» να διαρκέσει, γίνεται εύλογο το ερώτημα: πώς θα είναι ο χειμώνας μας;

Κοιτώντας πίσω την εβδομάδα που μας άφησε η πανδημία έφερε το πρώτο lockdown στην Ευρώπη, ρεκόρ κρουσμάτων σε αρκετές χώρες και ένα «κόκκινο» καμπανάκι από τους επιστήμονες στη χώρα μας που βλέπουν ένα δύσκολο χειμώνα μπροστά μας. 

Η επιδημιολογική εικόνα του πλανήτη

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην παρούσα φάση η Ανατολική και η Κεντρική Ευρώπη μαζί με τη Ρωσία ευθύνονται για τα 12 υψηλότερα ποσοστά θανάτων από Covid-19 στον κόσμο. Τα στοιχεία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη Δυτική Ευρώπη, όπου τα ποσοστά θνησιμότητας είναι περίπου το ένα δέκατο των αντίστοιχων στην Ανατολική Ευρώπη και λιγότερο από ένα ανά εκατομμύριο σε πολλές χώρες.

Οι λοιμώξεις έχουν επίσης εκτοξευθεί σε πρωτοφανή επίπεδα, ιδιαίτερα στις χώρες της Βαλτικής. Τα 115 ημερήσια νέα κρούσματα της Λετονίας ανά 100.000 άτομα είναι 30 φορές υψηλότερα από τα κρούσματα της Ισπανίας και τα 94 κρούσματα ανά 100.000 άτομα της Λιθουανίας είναι 24 φορές υψηλότερα από τα αντίστοιχα της Ισπανίας.

Οι χώρες οι οποίες υστερούν στα ποσοστά εμβολιασμού, αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες. Με τους θανάτους από Covid σε επίπεδα ρεκόρ στη Ρωσία, η Μόσχα οδεύει σε lockdown αυτόν τον μήνα. Η Ρουμανία έχει ξεμείνει από κρεβάτια εντατικής θεραπείας.

Η αναζωπύρωση του κορωνοϊού ανάγκασε ήδη μία χώρα στην Ευρώπη να ανακοινώσει lockdown. Πρόκειται για τη Λετονία που κλείνει για ένα μήνα. Την ίδια ώρα, τα κρούσματα Covid-19 εκτοξεύονται ξανά και σε άλλες χώρες. Το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, και η Σιγκαπούρη καταγράφουν επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών τους. Ακόμα και η Γερμανία καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από τον Μάιο.

Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα έχει πυροδοτήσει επίσης εξάρσεις στην Κίνα και την Αυστραλία, χώρες που έχουν ακολουθήσει πολιτική μηδενικής ανοχής ενάντια στον ιό. Στις ΗΠΑ, όπου οι σοβαρές εξάρσεις της καλοκαιρινής περιόδου έχουν ως επί το πλείστον υποχωρήσει, η κυβέρνηση διευρύνει την πρόσβαση σε ενισχυτικές δόσεις για να προσπαθήσει να αποτρέψει ένα νέο κύμα.

Καθώς ο χειμώνας έρχεται στο βόρειο ημισφαίριο, η πανδημία δεν πάει πουθενά, διαψεύδοντας τις ελπίδες ότι τα εμβόλια θα παρέχουν μια γρήγορη πορεία εξόδου από την κρίση. Και ενώ τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στη μείωση σοβαρών ασθενειών και θανάτων, δεν σταματούν πάντα τη μόλυνση ή τη μετάδοση και η ισχύς τους μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας την εικόνα κατά κάποιο τρόπο πιο περίπλοκη από ό,τι πριν από ένα χρόνο, αναφέρει το Bloomberg.

«Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες που αναμένονται, η μειωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τα κενά στην κάλυψη του εμβολιασμού καθιστούν δύσκολη την πρόβλεψη της εξέλιξης της επιδημίας», δήλωσε ο επιδημιολόγος στο Ινστιτούτο Παστέρ που συμβουλεύει τη γαλλική κυβέρνηση, Αρνό Φοντανέ. «Οι επόμενες τρεις έως έξι εβδομάδες θα είναι κρίσιμες», προειδοποίησε.

Οι 3 τύποι χωρών

1. Καμία χώρα δεν είναι ίδια, αλλά κάποια πράγματα είναι ξεκάθαρα: αυτές που εμβολιάστηκαν νωρίς, όπως το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι οι πρώτες στη σειρά που θα βιώσουν τη μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων, σημειώνει το Bloomberg.

Τι μας έχουν διδάξει οι χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού; Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια στο να κρατούν τους ανθρώπους στη ζωή και έξω από το νοσοκομείο, όπως εξήγησε ο επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάικ Ράιαν. Όμως αυτό πρόκειται να δοκιμαστεί το χειμώνα, προειδοποιεί.

«Η πραγματικότητα είναι ότι σε μια κατάσταση όπου υπάρχει έντονη κοινωνική ανάμειξη τη χειμερινή περίοδο με τους ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους, θα δούμε περαιτέρω μετάδοση του ιού», είπε χαρακτηριστικά.

2. Χώρες που διατήρησαν παράλληλα τα πρόσθετα μέτρα, είτε πρόκειται για τη χρήση της μάσκας και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είτε βάζοντας τα όρια στις συγκεντρώσεις, φαίνεται να τα καταφέρνουν καλύτερα.

3. Οι χώρες, από την άλλη, των οποίων οι πολίτες έχουν αρνηθεί τα εμβόλια βρίσκονται στη χειρότερη θέση από όλες.

Στην Ευρώπη αρκετές χώρες προσπάθησαν να ακολουθήσουν τη μέση λύση, βασιζόμενες τόσο στα εμβόλια όσο και σε άλλα υποστηρικτικά μέτρα, με τη χρήση της μάσκας και τα συχνά τεστ που «ξεκλειδώνουν» το υγειονομικό πιστοποιητικό. Η ιδέα εξαπλώνεται, με τη Βουλγαρία,η οποία είναι η λιγότερο εμβολιασμένη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να ανακοινώνει το δικό της pass αυτήν την εβδομάδα.

Στην Ιταλία, όπου απαιτείται πάσο για είσοδο σε εστιατόρια, θέατρα και γυμναστήρια, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι μίλησε επικριτικά για την χαλαρή προσέγγιση της Βρετανίας, λέγοντας ότι η χώρα είχε «εγκαταλείψει κάθε προσοχή» και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες.

Ωστόσο, σύμφωνα με την επικεφαλής του τμήματος ιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Erasmus, Μάριον Κόοπμανς, η στρατηγική της Ευρώπης είναι «ένα πείραμα» του οποίου η σταθερότητα θα μπορούσε να ανατραπεί αν έμπαιναν άγνωστες παράμετροι στο παιχνίδι, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας για ένα κύμα συνδυασμένων μολύνσεων από Covid και γρίπη.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή