Συνεχείς συσκέψεις για τις επόμενες κινήσεις

Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015 15:13
UPD:15:24
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την άφιξη του στο Μέγαρο Μαξίμου.

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Συνεχείς είναι από το πρωί οι συσκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο μετά τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις στις Βρυξέλλες.

Στις 12:00 στη Βουλή συναντήθηκαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσκαλώτος και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ενώ αμέσως μετά υπήρξε συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου και στις 14:00 ακολούθησε σύσκεψη της κυβερνητικής επιτροπής.

Αντικείμενο των διαβουλεύσεων είναι η «χαρτογράφηση» των επόμενων βημάτων με όριο την 30η Ιουνίου και ενδιάμεση στάση τη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη.

Η Αθήνα εξακολουθεί και στέλνει μήνυμα ετοιμότητας προς τους εταίρους για επανέναρξη των συζητήσεων με τους δανειστές, ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών απέκλεισε το ενδεχόμενο να κατατεθεί και νέα πρόταση λέγοντας χαρακτηριστικά «έχουμε εξαντλήσει τα όριά μας, δεν υπάρχει κανένας λόγος που οι προτάσεις μας δε γίνονται αποδεκτές».

Με βάση την επικαιροποιημένη πρόταση που κατέθεσε το Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση στους θεσμούς, η οποία είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, προβλέπονται μέτρα ύψους 3,6 δισ. για το 2015 και 5,9 δισ. για το 2016.

Συγκεκριμένα, η Αθήνα αποδέχεται την πρόταση των θεσμών για τα πρωτογενή πλεονάσματα (1% για φέτος, 2 για το 2015 και 3,5% για το 2017). Προβλέπεται επίσης έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω του ενός εκατ. ευρώ, αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών στο 29% και μείωση των εξοπλιστικών δαπανών για το 2016, ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μαξίμου, το επόμενο διάστημα, ανάλογα και με τις εξελίξεις, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να έχει τηλεφωνική επαφή με Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Όσο για το ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι έχει ζητηθεί επισήμως μόνο από τον Σταύρο Θεοδωράκη. Οκ. Σακελλαρίδης είπε ότι η πόρτα του Μαξίμου είναι «ανοιχτή» για όποιον το θελήσει και γνωστοποίησε ότι υπήρξε, με πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα, τηλεφωνική επικοινωνία με τη νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά η οποία αναμένεται τις επόμενες ημέρες να περάσει την πόρτα του Μαξίμου προκειμένου να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή