Νόμιμη κυβέρνηση και Χούδι της Υεμένης συμφώνησαν στη διεξαγωγή συνομιλιών στη Γενεύη

Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2015 17:16
UPD:17:20
REUTERS/MOHAMED AL-SAYAGHI

Ως ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων αυτών έχει οριστεί προσωρινά η 14η Ιουνίου, ανακοίνωσαν εκπρόσωποι και των δύο πλευρών (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Η εξόριστη κυβέρνηση της Υεμένης και οι ιρανόφιλοι, σιίτες αντάρτες Χούδι, βασικοί πρωταγωνιστές του πολέμου στη χώρα, αποδέχτηκαν επισήμως να συμμετάσχουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ως ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων αυτών έχει οριστεί προσωρινά η 14η Ιουνίου, ανακοίνωσαν εκπρόσωποι και των δύο πλευρών.

Η ανακοίνωση έγινε από τον Εζεντίν Αλ Ισμπάνι, υπουργό Πληροφοριών της κυβέρνησης της Υεμένης που έχει εξοριστεί στο Ριάντ και από τον Νταϊφαλάχ Αλ Σάμι, μέλος του πολιτικού γραφείου του κινήματος Ανσαρ Αλλάχ, όπως είναι η επίσημη ονομασία των Χούδι.

«Η κυβέρνηση δέχτηκε να συμμετάσχει στις συνομιλίες της Γενεύης», είπε ο κ. Ισμπάνι, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «διαβουλεύσεις με στόχο την εφαρμογή της απόφασης 2216» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η απόφαση προβλέπει κυρίως την αποχώρηση των Χούδι από τα εδάφη τα οποία έχουν καταλάβει από το 2014, όταν ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις τους.

Ο κ. Σάμι είπε ότι οι αντάρτες «δέχτηκαν την πρόσκληση του ΟΗΕ να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς όρους».

Η Υεμένη σπαράσσεται από βίαιες συγκρούσεις αφότου οι Χούδι, οι οποίοι στηρίζονται από το Ιράν, κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά τον περασμένο Σεπτέμβριο και κατόπιν προωθήθηκαν στο Άντεν, στα νότια, πολεμώντας με τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι.

Ο τελευταίος αναγκάστηκε στα τέλη Μαρτίου να φύγει από τη χώρα και να αναζητήσει καταφύγιο στη Σαουδική Αραβία, τη χώρα που εδώ και περισσότερους από δύο μήνες έχει τεθεί επικεφαλής ενός συνασπισμού εννέα αραβικών κρατών, τα οποία πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Χούδι και των συμμάχων τους σε όλη την Υεμένη.

Από τον πόλεμο αυτόν έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 2.000 άνθρωποι, ενώ οι εκτοπισμένοι ξεπερνούν τους 545.000 ανθρώπους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή