Ηγέτες των ιρανόφιλων σιιτών ανταρτών Χούδι πραγματοποιούν συνομιλίες στο Μουσκάτ του Ομάν με αντιπροσωπεία των ΗΠΑ σχετικά με τις προοπτικές επίλυσης της ένοπλης σύγκρουσης στην Υεμένη, δήλωσε εκπρόσωπος της εξόριστης κοσμικής κυβέρνησης της χώρας.
Οι συνομιλίες είναι οι πρώτες αμερικανικής αντιπροσωπείας με τους Χούδι μετά την έναρξη, στις 26 Μαρτίου, εκστρατείας αεροπορικών επιδρομών στην Υεμένη από συνασπισμό εννέα αραβικών, σουνιτικών μουσουλμανικών χωρών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας με σκοπό, σύμφωνα με το Ριάντ, να αποτραπεί η κατάληψη του συνόλου του εδάφους της Υεμένης από τους αντάρτες και να αποκατασταθεί στην εξουσία ο πρόεδρος Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι, ο οποίος αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί στη Σαουδική Αραβία.
«Οι συνομιλίες ανάμεσα στους Χούδι και στην αμερικανική αντιπροσωπεία πραγματοποιούνται με αίτημα της αμερικανικής πλευράς», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ρατζάχ Μπάντι, ο οποίος έχει την έδρα του στο Ριάντ.
Οι διαπραγματευτές των ανταρτών, των οποίων ηγείται ο Σάλεχ Αλ Σαμάντ, πρόεδρος του πολιτικού γραφείου των Χούδι, έφθασαν πριν από πολλές ημέρες στο Μουσκάτ «με αεροπλάνο που ναυλώθηκε από τους Αμερικανούς», πρόσθεσε. Ερωτηθείς για το περιεχόμενο των συνομιλιών, ο κ. Μπάντι εξέφρασε «την ελπίδα ότι εγγράφονται στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για την εφαρμογή του ψηφίσματος 2216 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Το ψήφισμα προβλέπει κυρίως την αποχώρηση των σιιτών ανταρτών από την πρωτεύουσα Σαναά και από τις άλλες πόλεις που έχουν καταλάβει από το 2014.
Μια επικράτηση των Χούδι στην Υεμένη εκλαμβάνεται από τη Σαουδική Αραβία ως ενίσχυση του Ιράν στη μάχη για την ηγεμονία στη Μέση Ανατολή.
Υπέρ των Χούδι έχουν εκφραστεί άμεσα ή έμμεσα το Ιράν, το Ιράκ, η Συρία και λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ.
Εναντίον τους μάχονται η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Κατάρ, η Ιορδανία, η Αίγυπτος, το Σουδάν και το Μαρόκο, ενώ τη στήριξή της στο μέτωπο των παραπάνω χωρών έχει εκφράσει και η Τουρκία.