Κυριάκος Μητσοτάκης στη «Ν»: Δώσαμε το μήνυμα ότι μπαίνει τάξη στο κράτος

Συνέντευξη του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015 08:39
NAFTEMPORIKI.GR

Δείτε την συνέντευξη του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Ρητή δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν άλλες απολύσεις στο Δημόσιο, υπό τη μορφή ποσοτικών στόχων, δίνει με συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στη Β’ Αθηνών προειδοποιεί ταυτόχρονα ότι αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα «παγώσει» η ιδιωτική οικονομία και οι ξένες επενδύσεις, αλλά ταυτόχρονα παραδέχεται ότι η κυβέρνηση δεν προώθησε με την απαραίτητη θέρμη τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να αποξενωθεί από τις παραγωγικές τάξεις.

Παράλληλα δηλώνει υπερήφανος για την προώθηση διαδικασιών αξιολόγησης στη δημόσια διοίκηση, υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά δόθηκε το μήνυμα στους πολίτες ότι «μπαίνει τάξη στον δημόσιο τομέα».

Η Ν.Δ. κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αποσταθεροποιεί την ελληνική οικονομία. Ωστόσο εκείνη ήταν που δεν κατόρθωσε να έρθει εγκαίρως σε συμφωνία με τους δανειστές, με αποτέλεσμα να παραμένει η χώρα σε εκκρεμότητα. Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό;

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να κλείσει τη συμφωνία με την τρόικα οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι η ίδια η τρόικα δεν ήθελε να κλείσει τη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση στην παρούσα συγκυρία.

Η τρόικα προέβλεπε το ενδεχόμενο δηλαδή των πρόωρων εκλογών και επέλεξε να μην κλείσει τη διαπραγμάτευση, προβάλλοντας μονίμως μαξιμαλιστικές απαιτήσεις κυρίως στο ζήτημα του δημοσιονομικού κενού προκειμένου να διαπραγματευτεί με την όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές.

Κατά συνέπεια η ευθύνη για το γεγονός ότι η οικονομία βρίσκεται σήμερα σε αυτή την αναταραχή, καθώς και για το γεγονός ότι δεν έκλεισε το πρόγραμμα, έτσι όπως έπρεπε να είχε κλείσει, χρεώνεται αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος επέλεξε σε αυτή τη συγκεκριμένη συγκυρία να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. 

Τις τελευταίες ημέρες η Αγκελα Μέρκελ και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δηλώνουν διατεθειμένοι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση όμως εμμένει στους ισχυρισμούς περί Grexit και περί φυγής καταθέσεων. Δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος να ασκηθεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Ευρωπαίοι θα συνομιλήσουν με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από τις εθνικές εκλογές. Αυτό είναι δεδομένο· έτσι λειτουργεί η Ευρώπη.

Κατά την άποψή μου, όμως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και για το ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να δεχθούν καμία λύση έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί σήμερα ευθέως.

Δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα για μονομερείς ενέργειες κατάργησης του μνημονίου στις οποίες εμμένει ο ΣΥΡΙΖΑ και να περιμένουμε ότι οι Ευρωπαίοι ατάραχοι θα παρατηρούν αυτές τις εξελίξεις στην Ελλάδα και ότι όλα θα συνεχίσουν με τους ρυθμούς που συνέβαιναν παλιά.

Αυτό, πολύ απλά, δεν πρόκειται να συμβεί. Το μνημόνιο και η χρηματοδότηση είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και πιστεύω ότι αυτό που θα κάνουν οι Ευρωπαίοι είναι να ζητήσουν από την επόμενη κυβέρνηση να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, έτσι ώστε να εκταμιευτούν τα 7,2 δισ. ευρώ που ακόμη οφείλονται από το προηγούμενο πρόγραμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια, λέει ότι δεν θέλει αυτά τα χρήματα και ότι θα συνεχίσει από μηδενική βάση.

Αυτό το οποίο λέμε εμείς είναι ότι κάτι τέτοιο εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους και για το τραπεζικό σύστημα και για τα δημόσια οικονομικά. Θυμίζω ότι τον Μάρτιο λήγουν μεγάλες υποχρεώσεις της χώρας έναντι του ΔΝΤ και πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει από πού θα βρει τα χρήματα για να αποπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις. Κάτι που πεισματικά αρνείται να κάνει.

Πολιτεύεστε με το πράγματι ευρηματικό σύνθημα «ψηφίστε υποψήφιους που θα προσλαμβάνατε στην εταιρεία σας». Η κυβέρνηση, όμως, αν ήταν επιχείρηση θα προσέλκυε και πάλι τους πολίτες και γιατί;

Εγώ πιστεύω ότι μόνον η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εγγυηθεί σήμερα ότι δεν θα πάνε χαμένες οι μεγάλες θυσίες των πολιτών που έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια. Βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο όπου ή τα πράγματα θα πάνε αρκετά καλύτερα ή μπορεί να πάνε πολύ χειρότερα.

Η ίδια η οικονομία είχε δείξει μέσα στο 2014 τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης: είχαμε την αρχή της αποκλιμάκωσης της ανεργίας και ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ολα αυτά «πάγωσαν», όμως, εν όψει των πολιτικών εξελίξεων. Και αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα από την ιδιωτική οικονομία γιατί όλα αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συμβατά με το πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια εν πολλοίς νεομαρξιστική προσέγγιση για το πώς πρέπει να λειτουργεί η οικονομία. Πιστεύετε εσείς πραγματικά ότι θα έρθει κάποιος επενδυτής να βάλει τα χρήματά του στην Ελλάδα με όλα αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα για την ιδιωτική οικονομία;

Κάναμε πολύ μεγάλο αγώνα σε αυτή τη χώρα να απενοχοποιήσουμε -επιτέλους- την ιδέα της επιχειρηματικότητας και την ιδέα του κέρδους και θα γυρίσουμε τώρα πίσω; Δεν νομίζω ότι αυτό θα το επιτρέψουν οι πολίτες.

Ελπίζω ότι δεν θα το επιτρέψουν. Κατά συνέπεια, μόνο η Ν.Δ. μπορεί να εγγυηθεί σήμερα ευρωπαϊκή προοπτική, σταθερότητα, ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης.

Καταλογίζετε, λοιπόν, κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ ότι εκφράζει το «παλιό» και το «φθαρμένο», αλλά η κυβέρνηση δεν έχει την απήχηση που είχε στο παρελθόν στους νέους και τις παραγωγικές τάξεις. Πού οφείλεται αυτό;

Κατ’ αρχάς ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται προς τις εκλογές με σύνθημα την ελπίδα, αλλά όλες οι ποιοτικές έρευνες λένε ότι οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει εκείνα τα οποία λέει. Πρόκειται για ένα μοναδικό φαινόμενο κόμματος το οποίο έχει κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την προσδοκία των πολιτών ότι θα κάνει «τούμπα». Αυτό χρήζει ίσως μιας άλλης εξήγησης…

Πάντως, πράγματι, η Ν.Δ. έχει μια δυσκολία να απευθυνθεί στις παραγωγικές τάξεις. Αυτό νομίζω ότι οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπερασπίστηκε -ενδεχομένως με την απαραίτητη θέρμη- ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτίωναν το κράτος και θα έκαναν την οικονομία πιο ανταγωνιστική. Εκεί πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας τις τελευταίες μέρες που απομένουν ώς τις εκλογές.

Οι αναποφάσιστοι προέρχονται κατεξοχήν από τον χώρο του μετριοπαθούς κέντρου και είναι άνθρωποι που απεχθάνονται την ακραία πόλωση και τις ακραίες φωνές. Πρέπει να τους εξηγήσουμε ότι μόνο με την πολιτική της Ν.Δ. μπορούμε να βάλουμε τα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Με άλλους κανόνες από την ανάπτυξη που η χώρα μας είχε γνωρίσει: χωρίς δανεικά, χωρίς μεγάλο κράτος, στηριζόμενοι στην ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα, στην ευρηματικότητα του Ελληνα και όχι σε ένα μεγάλο κράτος το οποίο μονίμως αφειδώς ξοδεύει χρήματα τα οποία δεν έχει.

Μιλήσατε για μεταρρυθμίσεις. Αν κάνετε έναν απολογισμό της θητείας σας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για ποια διαρθρωτική μεταρρύθμιση θα λέγατε ότι είστε περισσότερο υπερήφανος;

Πολύ σημαντική μεταρρύθμιση ήταν ο πλήρης ανασχεδιασμός όλων των δομών της κεντρικής διοίκησης.

Τα καινούργια οργανογράμματα όλων των υπουργείων αποτελούν μια μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον, γιατί για πρώτη φορά τα υπουργεία απέκτησαν συνεκτικές δομές, μειώνοντας σημαντικά τις θέσεις προϊσταμένων, γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών όπου υπήρχε ένας παντελώς αδικαιολόγητος πλεονασμός θέσεων, προφανώς με πελατειακά κριτήρια.

Πρέπει να σας πω ότι είμαι ευχαριστημένος, επίσης, που για πρώτη φορά βάλαμε έντονα στον δημόσιο διάλογο την έννοια της πραγματικής αξιολόγησης στη δημόσια διοίκηση, έτσι ώστε να μπορούμε να συζητάμε πια για συστήματα αξιολόγησης που θα επιβραβεύουν τους πιο άξιους, δίνοντάς τους μια καλύτερη προοπτική καριέρας. Και θα φροντίζουν, βέβαια, με τον τρόπο τους να συνετίζουν αυτούς που δεν αποδίδουν καλά.

Κανένα οργανωμένο σύστημα διοίκησης δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αξιολόγηση. Κι όμως εμείς πρακτικά δεν είχαμε αξιολόγηση στη δημόσια διοίκηση.

Είμαι επίσης υπερήφανος για το γεγονός ότι επιτέλους αντιμετωπίσαμε πολλές από τις αμαρτίες του παρελθόντος, είτε μιλάμε για πλαστά πιστοποιητικά είτε για υποθέσεις που δεν είχαν τελεσιδικήσει όσον αφορά την απονομή πειθαρχικής δικαιοσύνης.

Σε αυτό το μάλλον περιορισμένο διάστημα των 18 μηνών της θητείας μου στο υπουργείο δώσαμε πραγματικά το μήνυμα στους πολίτες ότι μπαίνει τάξη στο κράτος.

Πάντως, η υλοποίηση της συμφωνίας για τις απομακρύνσεις στο Δημόσιο έχει «παγώσει» λόγω των εκλογών. Αν η κυβέρνηση επανεκλεγεί θα την προχωρήσει;

Εγώ αυτό το οποίο πέτυχα είναι να διαπραγματευτώ σκληρά με την τρόικα για να μην έχουμε άλλους ποσοτικούς στόχους απολύσεων. Δεν φτάσαμε, βέβαια, στον τελικό αριθμό που είχε συμφωνηθεί, λόγω των πρόσφατων αναταράξεων.

Νέες απολύσεις στο Δημόσιο με τη μορφή των ποσοτικών στόχων δεν πρόκειται να υπάρξουν. Και δεν θα υπάρξουν γιατί εμείς προτείναμε απέναντι στις απολύσεις που ζητούσε η τρόικα ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με εθνικό πρόσημο και πείσαμε την τρόικα ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι πολύ πιο ουσιαστικές για τη δημόσια διοίκηση από το να κυνηγάμε κάθε χρόνο ποσοτικά νούμερα απολύσεων. 

Συνέντευξη στον ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή