Από την έντυπη έκδοση
Μπορούμε να επιτύχουμε την επέκταση της επιμήκυνσης στην αποπληρωμή του χρέους στα 60-70 χρόνια, με «κλείδωμα» των επιτοκίων στο 0,05%, υπογραμμίζει ο Δημήτρης Γκιόκας, υποψήφιος με το Ποτάμι στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών. «Μπορούμε να εξοικονομήσουμε περίπου 1,5 δισ. τόκους ετησίως», υποστηρίζει.
Τέσσερις κρίσιμες ερωτήσεις
1 Ποιες είναι οι διακυβεύσεις των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου;
2 Ποιο είναι το όριο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας; Οσα πρέπει να γίνουν θα επιτευχθούν μέσω συνεργασίας ή σύγκρουσης;
3 Κυβέρνηση συνεργασίας ή δεύτερες εκλογές σε αναζήτηση αυτοδυναμίας;
4 Πλην της εκλογής σας, φυσικά, ποιος είναι ο στόχος που θέτετε σε προτεραιότητα;
Απαντήσεις
1 Το διακύβευμα των εκλογών είναι: Η χάραξη ασφαλούς και στοχευμένης πορείας στη μετά το μνημόνιο εποχή και η βούληση να εξαλείψουμε τις χρόνιες παθογένειες, οι οποίες είναι το πελατειακό κράτος, η διαφθορά, η φοροδιαφυγή, η έλλειψη παραγωγικής οικονομίας.
2 Το πλέον σημαντικό σε μια διαπραγμάτευση είναι το καλό κλίμα που έχεις φροντίσει να καλλιεργήσεις εκ των προτέρων. Αν λοιπόν προσέλθουμε με ενιαία γραμμή, σοβαρό πρόσωπο και έχοντας καταρτίσει ένα εθνικό σχέδιο δράσης, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.
Πρέπει όμως η χώρα να παρουσιάσει τη δική της μεταρρυθμιστική ατζέντα και να καθορίσει η ίδια τους στόχους της.
Μέχρι σήμερα οι κυβερνώντες, χωρίς πλάνο, ακολουθούν απλά τις προτάσεις των πιστωτών, πολλές εκ των οποίων αποδείχθηκαν λανθασμένες.
Εχουμε ήδη καταφέρει να επιμηκύνουμε για 30 χρόνια το 2ο πακέτο στήριξης από τους Ευρωπαίους (110 δισ.).
Ενωμένοι και καλά προετοιμασμένοι, μπορούμε να επιτύχουμε την επέκταση της επιμήκυνσης στα 60-70 χρόνια για το συνολικό πακέτο των 195 δισεκατομμυρίων ευρώ, με «κλείδωμα» των επιτοκίων στα σημερινά ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 0,05%.
Με αυτό τον τρόπο το ποσό του χρέους μειώνεται σε σημερινή αξία κάτω από το μισό, εξοικονομούμε περίπου 1,5 δισ. ευρώ τόκους ετησίως, ενώ η χώρα μπορεί να ανασάνει και απρόσκοπτα να σχεδιάσει το μέλλον.
3 Οχι σε δεύτερες εκλογές. Κατ’ αρχήν όσο πιο δυνατό βγει το Ποτάμι από την εκλογική διαδικασία, τόσο πιο πολύ θα μπορέσει να συνδράμει στην εξεύρεση λύσεων και συνεργασιών που θα είναι ωφέλιμες για τη χώρα.
Το Ποτάμι έχει υποχρέωση να συζητήσει με το 1ο κόμμα που θα επιλέξουν οι πολίτες. Στη βάση όμως μιας προγραμματικής συμφωνίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και τη χάραξη της επόμενης ημέρας.
Οχι στη βάση του πώς θα μοιράσουμε τα δημόσια αξιώματα, όπως συνέβη στην τελευταία συγκυβέρνηση (βλέπε 4-2-1).
Απαράβατοι όροι είναι η αταλάντευτη πορεία της χώρας στο ευρώ, η αξιοκρατία στη στελέχωση των διοικητικών θέσεων στο Δημόσιο και η στελέχωση της κυβέρνησης με πρόσωπα κύρους και υψηλού επιπέδου. Δεύτερες εκλογές θα ήταν καταστροφικές για τον τόπο και κυρίως για την πραγματική οικονομία.
4 Το «εμείς» πάνω από το «εγώ» Ο πρωταρχικός στόχος είναι να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή κοινωνική συνεννόηση και συνεργασία.
Να βάλουμε το «εμείς» πάνω από το «εγώ» και να συνεισφέρουμε όλοι, ώστε η χώρα να ορθοποδήσει και να πορευτεί στο μέλλον με τις δικές της δυνάμεις.
Από την πλευρά μου, ως οικονομολόγος και μέλος του τομέα οικονομίας στο Ποτάμι, θα νιώσω ότι έχω επιτελέσει σε μεγάλο βαθμό το χρέος μου, αν κάποιες από τις οικονομικές προτάσεις που έχουμε καταθέσει αξιοποιηθούν γόνιμα μετά τις εκλογές.
Συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - [email protected]