Το προφίλ της Charlie Hebdo, η σάτιρα και ο Μωάμεθ

Τετάρτη, 07 Ιανουαρίου 2015 16:47
UPD:21:21

Συνολικά 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν σε ένοπλη επίθση στα γραφεία της σατιρικής Charlie Hebdo στο Παρίσι, σύμφωνα με την αστυνομία. Η εφημερίδα είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στον μουσουλμανικό κόσμο το 2011 όταν είχε δημοσιεύσει σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ.

A- A A+

Σοκ παγκοσμίως έχει προκαλέσει η πολύνεκρη επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo στο Παρίσι, που στο παρελθόν έγινε ευρέως γνωστή από τη δημοσίευση σατιρικών σκίτσων για τον Μωάμεθ. Ποιο είναι το προφίλ της εφημερίδας;

Η Charlie Hebdo είναι μια εβδομαδιαία, σατιρική γαλλική εφημερίδα αριστερού προσανατολισμού, που έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς τολμηρές έρευνες, σκίτσα και κείμενα-παρεμβάσεις για θέματα που εκτείνονται από την ακροδεξιά, τον ισλαμισμό, τον καθολικισμό, τους άθεους ως την πολιτική και τον πολιτισμό.

Για τα τολμηρά σκίτσα της, η εφημερίδα έχει συχνά δεχθεί απειλές από διάφορες πλευρές.

Την 1η Φεβρουαρίου 2006 η Charlie Hebdo είχε γίνει γνωστή παγκοσμίως, όταν αναδημοσίευσε μια σειρά σκίτσων του Μωάμεθ, που είχαν δημοσιευθεί μία εβδομάδα πιο πριν σε έντυπο της Δανίας και είχαν πυροδοτήσει διαδηλώσεις σε μουσουλμανικές χώρες.

Οι ιμάμηδες του «Γαλλικού Συμβουλίου Μουσουλμανικής πίστης» ζήτησαν τότε ανεπιτυχώς την απαγόρευση της έκδοσης και ο τότε Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ καταδίκασε τις «προφανείς αυτές προκλήσεις».

EURONEWS

Το θέμα δεν ξεχάστηκε από τους Ισλαμιστές. Στις 2 Νοεμβρίου 2011 η εφημερίδα επρόκειτο να κυκλοφορήσει  με τον ειρωνικό τίτλο «Charia Hebdo» και  είχε αποφασίσει να χρήσει τον προφήτη Μωάμεθ αρχισυντάκτη του ειδικού της φύλλου για την Τυνησία, για να γιορτάσει τη νίκη του ισλαμικού κόμματος Ενάχντα κατά τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στη χώρα.

EPA/YOAN VALAT

Το 2011 η δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ από την Charlie Hedbo είχε πυροδοτήσει βίαιες αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο.

Το πρωί της ίδιας ημέρας τα γραφεία της δέχθηκαν επίθεση με βόμβες μολότοφ, ενώ χάκερς έκαναν πειρατεία στην ιστοσελίδα της και ανήρτησαν μια εικόνα της Μέκκας και στίχους του Κορανίου.

Μετά την εμπρηστική αυτή επίθεση, η εφημερίδα φιλοξενήθηκε για περίπου δύο μήνες στα γραφεία της Λιμπερασιόν. Στη συνέχεια μετακόμισε σε νέο κτήριο, στο 20ό διαμέρισμα του Παρισιού.

EURONEWS

Γελοιογραφίες του Μωάμεθ είχαν ξαναδημοσιευθεί σε φύλλα της Charlie Hebdo και τον Σεπτέμβριο του 2012, τα οποία είχαν γίνει ανάρπαστα

Στα τωρινά της γραφεία η Charlie Hebdo μετακόμισε πριν από μερικούς μήνες. Στην αρχή υπήρχε αστυνομική φύλαξη στο κτήριο, το τελευταίο διάστημα όμως οι αστυνομικοί είχαν αποχωρήσει.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή