Οι ταινίες που θα διεκδικήσουν θέση στην πεντάδα του Ξενόγλωσσου Όσκαρ

Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2014 16:11
UPD:04/01/2015 15:44
A- A A+

Η ειδική επιτροπή της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου απεφάνθη για τις εννέα ταινίες από τις οποίες θα επιλεγούν τελικά οι πέντε που θα διεκδικήσουν το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στην 85η απονομή,  η οποία θα λάβει χώρα στις 22 Φεβρουαρίου 2015.

Ανάμεσα στις εννέα  από τη μεγάλη λίστα των 83 φετινών ταινιών που υποβλήθηκαν απ’ όλον τον κόσμο, βρίσκονται μερικά από τα φαβορί, με πιο ισχυρό την «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι.

Σκηνή από την ταινία  «Ida»

Το ασπρόμαυρο πολωνικό δράμα το οποίο, πριν λίγες ημέρες, απέσπασε το βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώ θριάμβευσε και στα 27α Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου με πέντε διακρίσεις - καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας για το 2014, σκηνοθεσίας και σεναρίου για τον Πάβελ Παβλικόφσκι, διεύθυνσης φωτογραφίας για τους Λούκας Ζαλ και Ριζάρ Λεντζέφσκι και βραβείου κοινού -, θίγει κάποια από τα πιο επίμαχα ζητήματα στην ιστορία της χώρας του και, κυρίως, τι έγινε μεταξύ Πολωνών Καθολικών και Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σκηνή από την ταινία «Force Majeure» του Ρούμπεν Οστλουντ (Σουηδία).

Στα φαβορί συγκαταλέγεται και η ταινία «Leviathan» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, ενώ ευχάριστες εκπλήξεις αποτελούν τα φιλμ «Corn Island» του Γκεόργκ Οβασβίλι και «Ιστορίες Για Αγρίους» του Νταμιάν Σιφρόν.

Ανάμεσα στις εννέα που επικράτησαν  δεν βρίσκεται η ταινία «Δυο Μέρες, Μια Νύχτα» των Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν όπως και η «Χειμερία Νάρκη» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν που όλοι περίμεναν πως θα έφταναν μέχρι την τελική πεντάδα. Η επίσημη υποβολή της Ελλάδας ήταν η ταινία «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη, η οποία δεν κατάφερε να φτάσει στις εννιά υποψήφιες.


Σκηνή από την ταινία «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη.

Οι ταινίες που θα διεκδικήσουν θέση για την πεντάδα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας:

  1. «Ιστορίες Για Αγρίους», Νταμιάν Σιφρόν (Αργεντινή)
  2. «Tangerines», Ζάζα Ουρουσάντζε (Εστονία)
  3. «Corn Island», Γκεόργκ Οβασβίλι (Γεωργία)
  4. «Leviathan», Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ (Ρωσία)
  5. «Τιμπουκτού», Αμπντεραχμάν Σισακό (Μαυριτανία)
  6. «Accused», Πόλα βαν ντερ Εστ (Ολλανδία)
  7. «Ida», Πάβελ Παβλικόφσκι (Πολωνία)
  8. «Force Majeure», Ρούμπεν Οστλουντ (Σουηδία)
  9. «The Liberator», Αλμπέρτο Αρβέλο (Βενεζουέλα).

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς