Ασπρόμαυρη «Ida» στην κορυφή των ευρωπαϊκών Όσκαρ

Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014 20:43
UPD:21:33
REUTERS/INTS KALNINS

O Πάβελ Παβλικόφσκι ποζάρει με τα βραβεία σκηνοθεσίας και σεναρίου που απέσπασε για την ταινία «Ida».

A- A A+

Το ασπρόμαυρο πολωνικό δράμα «Ida» θριάμβευσε στα 27α Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου με πέντε διακρίσεις: καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας για το 2014, σκηνοθεσίας και σεναρίου για τον Πάβελ Παβλικόφσκι, διεύθυνσης φωτογραφίας για τους Λούκας Ζαλ και Ριζάρ Λεντζέφσκι και βραβείου κοινού.

Θίγοντας κάποια από τα πιο επίμαχα ζητήματα στην ιστορία της χώρας του και, κυρίως, τι έγινε μεταξύ Πολωνών Καθολικών και Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η ασπρόμαυρη δραματική ταινία του Παβλικόφσκι έχει αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις σε πολλά Φεστιβάλ. Είναι η επίσημη πολωνική υποψηφιότητα σε πέντε κατηγορίες για τα Όσκαρ ενώ είναι επίσης υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα ξενόγλωσσης ταινίας.

Η ασπρόμαυρη δραματική ταινία του Παβλικόφσκι έχει αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις σε πολλά Φεστιβάλ. 

Με τις Αγκάτα Κούλεζα, Αγκάτα Τσεμπουκόφσκα και Τζοάνα Κούλιγκ, στην Πολωνία του 1962, μια ορφανή μαθητευόμενη καλόγρια μαθαίνει από τη θεία της ότι είναι Εβραία. Έτσι, οι δύο γυναίκες ξεκινούν ένα ταξίδι αναζήτησης της αλήθειας για την οικογένειά τους, με σκοπό να ανακαλύψουν ποιες είναι και που ανήκουν πραγματικά.

Η Μαριόν Κοτιγιάρ πήρε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού για το «Δυο μέρες, μια νύχτα» των Βέλγων αδελφών Νταρντέν.

«H “Ida” είναι μια ταινία για την ταυτότητα, την οικογένεια, την πίστη, την ενοχή, τον σοσιαλισμό και τη μουσική» εξηγεί ο σκηνοθέτης, ο οποίος επιστρέφει στην πατρίδα του για πρώτη φορά στην καριέρα του. «Ήθελα να κάνω μια ταινία για την ιστορία, η οποία δεν θα ήταν ιστορική. Μια ηθική, αλλά όχι διδακτική ταινία. Ήθελα να πω μια ιστορία, στην οποία ο καθένας “έχει τους λόγους του”, μια ιστορία πιο κοντά στην ποίηση, παρά στην αφήγηση. Περισσότερο από όλα, όμως, ήθελα να αποστασιοποιηθώ από τη συνήθη ρητορική του πολωνικού κινηματογράφου. Η Πολωνία, στην “Ida,” παρουσιάζεται από έναν “αουτσάιντερ”, φιλτραρισμένη μέσα από τη προσωπική μνήμη και το συναίσθημα, τους ήχους και τις εικόνες της παιδικής ηλικίας».

EPA/MARTINS OTTO / HANDOUT

Στιγμιότυπο από την τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου.

Τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου απονεμήθηκαν το Σάββατο στην Εθνική Όπερα στη Ρίγα της Λετονίας και έστεψαν «βασίλισσα» του ευρωπαϊκού σινεμά τη Μαριόν Κοτιγιάρ,  η οποία πήρε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού για το «Δυο μέρες, μια νύχτα» των Βέλγων αδελφών Νταρντέν, και «βασιλιά» τον Τίμοθι Σπολ χαρίζοντάς του το βραβείο καλύτερου ηθοποιού για το βιογραφικό δράμα «Mr Turner» του Άγγλου δημιουργού Μάικ Λι. Το τιμητικό βραβείο της φετινής απονομής δόθηκε στη βετεράνο Βελγίδα σκηνοθέτρια Ανιές Βαρντά. Τέλος, ο βρετανός σκηνοθέτης Στιβ ΜακΚουίν απέσπασε το βραβείο επιτεύγματος.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς