Η ένατη τελετή απονομής των βραβείων «Ίρις» - της γιορτής του Ελληνικού Κινηματογράφου - πραγματοποιήθηκε, για ακόμη μια χρονιά, το βράδυ της Δευτέρας 22 Απριλίου, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
Η ένατη τελετή απονομής των βραβείων «Ίρις» - της γιορτής του Ελληνικού Κινηματογράφου - πραγματοποιήθηκε, για ακόμη μια χρονιά, το βράδυ της Δευτέρας 22 Απριλίου, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Η δημιουργία της Ελίνας Ψύκου, «Ο γιος της Σοφίας», απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας, και, συγκεντρώνοντας συνολικά πέντε βραβεία, αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής της ελληνικής κινηματογραφικής χρονιάς.
Η δημιουργία, εκτός από το βραβείο καλύτερης ταινίας, πρώτευσε στις κατηγορίες σκηνοθεσίας, σεναρίου, β΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του Θανάση Παπαγεωργίου, και σκηνογραφίας δια χειρός Πηνελόπης Βαλτή.
Έχοντας αποσπάσει το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα, το δράμα της Ελίνας Ψύκου που ισορροπεί ανάμεσα στον ρεαλισμό και το όνειρο, είναι ένα σκοτεινό παραμύθι ενηλικίωσης στην Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Με τους Βίκτορ Καμούτ, Βάλερι Τσεπλάνοβα, Θανάση Παπαγεωργίου, Αρτέμη Χάβαλιτς, Αρετή Σεϊνταρίδου, Υβόννη Μαλτέζου, Μαρία Φιλίνη, Μαρίνο Βεσλεμέ και Χρήστο Στέργιογλου, ένα εντεκάχρονο αγόρι καταφθάνει από τη Ρωσία στην Ελλάδα, για να ζήσει με τη μητέρα του, μετά από πολύ καιρό αποχωρισμού. Όμως, χωρίς να το ξέρει, το περιμένει ένας νέος πατέρας. Όσο η Ελλάδα ζει το ολυμπιακό της όνειρο, το παιδί προσγειώνεται βίαια στον κόσμο των ενηλίκων, με όχημα τη σκοτεινή πλευρά των αγαπημένων του παραμυθιών.
«Το τελευταίο σημείωμα»
Μία από τις πιο γνωστές σελίδες της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, η εκτέλεση 200 αγωνιστών, την 1η Μαΐου του 1944, στην Καισαριανή, από τους Γερμανούς κατακτητές, ως αντίποινα για τη δράση της ελληνικής Αντίστασης, ζωντανεύει στο βιογραφικό δράμα «Το τελευταίο σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη, σε σενάριο της Ιωάννας Καρυστιάνη, και απέσπασε τέσσερα βραβεία. Συγκεκριμένα, πρώτευσε στις κατηγορίες α΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του Ανδρέα Κωνσταντίνου, ενδυματολογίας (Γιούλα Ζωιοπούλου), ήχου (Στέφανος Ευθυμίου, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος, Άρης Λουζιώτης) και μακιγιάζ (Εύη Ζαφειροπούλου).
Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ο 34άχρονος Ναπολέων Σουκατζίδης, Κρητικός μικρασιατικής καταγωγής, αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές από το 1936. Την περίοδο της φυλάκισής του στο Χαϊδάρι, εκτελούσε χρέη διερμηνέα του Γερμανού διοικητή του στρατοπέδου, Καρλ Φίσερ. Την ημέρα της εκτέλεσης, είναι στη λίστα των 200 μελλοθάνατων και βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα ζωής, όταν ο Φίσερ τού δίνει τη δυνατότητα να εξαιρεθεί, βάζοντας στη θέση του κάποιον άλλον. Μαζί με τον Ανδρέα Κωνσταντίνου, παίζουν οι Αντρέ Χένικε και Μελία Κρίλινγκ.
Την τελετή απονομής παρουσίασαν οι Μάκης Παπαδημητρίου και Γιώργος Πυρπασόπουλος ενώ το φετινό Τιμητικό βραβείο παρέλαβε ο ελληνικής καταγωγής, πολυβραβευμένος συνθέτης Αλεξάντρ Ντεσπλά. «Η Ελλάδα ήταν στην καρδιά μου απ’ όταν γεννήθηκα, ο πολιτισμός, και ειδικά η μουσική, το σινεμά, ο Ρίτσος, ο Χατζιδάκις... Δεν θα ήμουν συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής αν δεν άκουγα την ελληνική μουσική που έβαζε η μητέρα μου στο σπίτι. Ο κόσμος πρέπει να δει το ελληνικό σινεμά, χρειαζόμαστε τις ταινίες σας, κάντε όσο πιο πολλές μπορείτε για να τις δει όλος ο κόσμος», είπε, μεταξύ άλλων, ο 56χρονος δημιουργός.
Τα βραβεία αναλυτικά
Βραβείο Ειδικών Εφφέ
Για την ταινία «Do it yourself», στους Στάθη Ναυπλιώτη, Αλέξη Μηταδόπουλο, Χ. Καρακουλίδη, Ανδρέα Χέλμη, Θέμη Κατάκαλο
Βραβείο Μακιγιάζ
Για την ταινία «Το τελευταίο σημείωμα», Εύη Ζαφειροπούλου
Βραβείο Ήχου
Για την ταινία «Το τελευταίο σημείωμα», στους Στέφανο Ευθυμίου, Κώστα Βαρυμποπιώτη, Αλέξανδρο Σιδηρόπουλο, Άρη Λουζιώτη
Βραβείο Ενδυματολογίας
Για την ταινία «Το τελευταίο σημείωμα», Γιούλα Ζωιοπούλου
Βραβείο Σκηνογραφίας
Για την ταινία «Ο γιος της Σοφίας», Πηνελόπη Βαλτή
Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής
Για την ταινία «Πολυξένη», Νίκος Κυπουργός
Βραβείο Μοντάζ
Για την ταινία «Do it yourself», Λάμπης Χαραλαμπίδης
Βραβείο Φωτογραφίας
Για την ταινία «Πολυξένη», Claudio Bolivar
Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου
Για την ταινία «Πολυξένη», Λυδία Φωτοπούλου
Βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου
Για την ταινία «Ο γιος της Σοφίας», Θανάσης Παπαγεωργίου
Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου
Για την ταινία «Πολυξένη», Κάτια Γκουλιώνη
Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Για την ταινία «Το τελευταίο σημείωμα», Ανδρέας Κωνσταντίνου
Βραβείο Σεναρίου
Για την ταινία «Ο γιος της Σοφίας», Ελίνα Ψύκου
Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη
Για την ταινία «Dolphin man», Λευτέρης Χαρίτος
Βραβείο Σκηνοθεσίας
Για την ταινία «Ο γιος της Σοφίας», Ελίνα Ψύκου
Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους
Για την ταινία «Copa Loca», Χρήστος Μασσαλάς
Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ)
Για την ταινία «Dolphin man», στους Ρέα Αποστολίδη, Γιούρι Αβέρωφ, και Λευτέρη Χαρίτο
Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας
Για την ταινία «Ο γιος της Σοφίας», στους Γιώργο Καρναβά, Κωνσταντίνο Κοντοβράκη, Ελίνα Ψύκου
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]