Kαθαρή νίκη ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ο Δημ. Παπαδημούλης

Τρίτη, 13 Μαΐου 2014 15:18
UPD:15:46
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Δημήτρης Παπαδημούλης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: «Εργαζόμαστε και πιστεύουμε σε μια καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές».

A- A A+

«Και με μια ψήφο, πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ είναι νίκη. Αν όμως καταφέρουμε το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πάνω από το άθροισμα ΝΔ και "Ελιάς", θα είναι πολιτικός σεισμός», δηλώνει σε συνέντευξη στο naftemporiki.gr ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα έχει «μια καθαρή νίκη, που θα προκαλέσει επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων».

Είπατε πρόσφατα: «Κανείς δεν πιστεύει ότι ο Βενιζέλος, αν χάσει στις ευρωεκλογές, θα ρίξει την κυβέρνηση. Γιατί τότε, δεν θα βρει ούτε τη ψήφο του». Γιατί κατά τη γνώμη σας το ΠΑΣΟΚ ανεβάζει τόσο πολύ τους τόνους;

Ο κ. Βενιζέλος εμμένει στην κινδυνολογική τακτική, γιατί είναι  τρομοκρατημένος από το ενδεχόμενο πανωλεθρίας της «Ελιάς», του δικού του δημιουργήματος, στις 25 Μαΐου και γι’ αυτό «τα παίζει όλα για όλα». Γνωρίζει ότι το μόνο που κινδυνεύει σε αυτές τις εκλογές είναι η μνημονιακή πολιτική και η προσωπική πολιτική του επιβίωση. Αυτό που δεν γνωρίζει είναι ότι οι πολίτες δεν εκβιάζονται πια.

Ωστόσο, όποιο κι αν είναι το μήνυμα των εκλογών η κυβέρνηση στις 26 του μηνός θα έχει 153 βουλευτές. Συνεπώς, οι όποιες εξελίξεις εξαρτώνται από την ίδια. Θα σας ρωτήσω λοιπόν, μήπως έχετε τοποθετήσει ψηλά τον πήχη αυτών των εκλογών;

Εργαζόμαστε και πιστεύουμε σε μια καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Και με μια ψήφο, πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ είναι νίκη. Αν όμως καταφέρουμε το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πάνω από το άθροισμα ΝΔ και «Ελιάς», θα είναι πολιτικός σεισμός. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ισχυρή ηγεσία, εναλλακτικό, ρεαλιστικό σχέδιο και  πρόγραμμα, πλούσιο «φύλλο αγώνα» στην Ευρωβουλή και ισχυρό ευρωψηφοδέλτιο. Πιστεύω ότι στις 25 Μαΐου θα έχουμε μια καθαρή νίκη, που θα προκαλέσει επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων. Αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ «μαυριστούν» γερά στην κάλπη των ευρωεκλογών και κερδίσει καθαρά ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η κυβέρνηση θα φύγει γρήγορα.

Γιατί το κόμμα σας είναι αντίθετο με μία απομείωση του ελληνικού χρέους, δεδομένου ότι ένα «κούρεμα» θα πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών, με τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται;

Το «σενάριο Μέρκελ» για το ελληνικό χρέος δεν το καθιστά βιώσιμο. Μοιάζει με «θεραπεία ασπιρίνης» σε βαριά ασθενή. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής και διατυπώθηκε από πολύ νωρίς: «κούρεμα» του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αποπληρωμή του υπόλοιπου με τη ρήτρα ανάπτυξης, κάτι που βασίζεται στην ιστορική εμπειρία αντιμετώπισης του γερμανικού χρέους το 1953 και σχέδιο παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης. Οποιαδήποτε άλλη λύση δεν οδηγεί στην έξοδο από την κρίση αλλά στη λήψη μέτρων σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, στη μετατροπή της χώρας σε αποικία χρέους για δεκαετίες και την καταδίκη της στον οικονομικό μαρασμό.

Η αποχή από την κάλπη, όπως έχετε δηλώσει κι εσείς, είναι ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν περάσουν όμως στον δεύτερο γύρο υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, αυτό δεν θα έχει αντίκτυπο τη δεύτερη Κυριακή;

Πιστεύω ότι θα πολλαπλασιάσουμε τις δυνάμεις μας στην Αυτοδιοίκηση παρά τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και σε αντίθεση με τα ισχυρά πελατειακά δίκτυα των ψευδοανεξάρτητων κυβερνητικών υποψηφίων. Στη μεγάλη πλειοψηφία των Περιφερειών καθώς και σε πολλούς μεγάλους δήμους, οι συνδυασμοί που στηρίζουμε θα είναι στον β’ γύρο.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με κομματική υστεροβουλία προγραμμάτισαν τις ευρωεκλογές στον επαναληπτικό γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, επειδή πιστεύουν, προφανώς, ότι η μικρότερη προσέλευση ψηφοφόρων θα αμβλύνει τις εις βάρος τους δημοσκοπικές προβλέψεις.

Η  δική μας προσπάθεια εστιάζεται στο να μιλήσει όσο το δυνατόν περισσότερο ο κόσμος. Να αποφύγουμε τις «σειρήνες» της αποχής και της αδιαφορίας. Όσοι είναι ευχαριστημένοι με την κυβερνητική πολιτική ας ψηφίσουν Σαμαρά ή Βενιζέλο. Όσοι όμως θέλουν κάτι να αλλάξει, να  «μαυρίσουν» αυτούς που  τους «μαυρίζουν» τη ζωή. Και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για αυτό είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Έχετε ζήσει από μέσα τη μακρόχρονη πορεία του Συνασπισμού μέχρι τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσατε να μου πείτε ποιο ήταν κατά τη γνώμη σας το μεγαλύτερο λάθος αλλά και το πιο θετικό στοιχείο όλα αυτά τα χρόνια;

Είχα την τιμή να είμαι στην ομάδα που συνέταξε το Κοινό Πόρισμα ΚΚΕ-ΕΑΡ  το Μάρτιο 1989 και οδήγησε στη δημιουργία του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου. Ακολούθησε μια δύσκολη εικοσαετία όπου, παρά τα λάθη και τις αδυναμίες μας, σταθήκαμε όρθιοι για να φτάσουμε σήμερα, με τον ενιαίο ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ, να διεκδικούμε τη διακυβέρνηση του τόπου.

Ο Συνασπισμός αποτέλεσε ένα πρώτο πείραμα ενότητας, συνεργασίας και αργότερα συγχώνευσης ιστορικών ρευμάτων της Αριστεράς, κόντρα στη παράδοση και στη συνήθεια των διασπάσεων και του κατακερματισμού.

Ήταν μια γενναία επιλογή υπέρβασης των διαφορών της ιστορικής διάσπασης του ‘68, σε μια ταραγμένη περίοδο για το παγκόσμιο αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα (πτώση του υπαρκτού, αποτυχία της περεστρόικα).

Θυμάμαι με συγκίνηση τον ενθουσιασμό των πρώτων ημερών, με  θλίψη την αποχώρηση του ΚΚΕ, με αυτοκριτική για τα λάθη μας,  τη συμμετοχή στην κυβέρνηση Τζανετάκη, με πίκρα την αποτυχία εισόδου στη Βουλή στις εκλογές του ‘93.

Ο Συνασπισμός δεν υπήρξε ένα συνηθισμένο κόμμα. Ήταν ένας χώρος έντονων ιδεολογικών συγκρούσεων γι’ αυτό και η αντοχή του, παρά τις κατά καιρούς προβλέψεις για εξαφάνισή του, έχει ευρύτερη σημασία. Γιατί στη δική μας, σύγχρονη, ριζοσπαστική Αριστερά, μάθαμε να διαφωνούμε και να συνθέτουμε. Μάθαμε ότι οι διαφορετικές απόψεις είναι πλούτος και πλεονέκτημα.

Γιατί η δική μας Αριστερά είναι πάντα παρούσα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων, των κοινωνικών και εργατικών κατακτήσεων και της δημοκρατίας, την προστασία του περιβάλλοντος, την καταδίκη της διαπλοκής και της διαφθοράς, με στόχο πάντα τον σοσιαλισμό, με δημοκρατία και ελευθερία.

Νομίζω ότι η κοινωνική δυναμική που έχει αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δικαιώνει όσους πιστέψαμε στην ταυτότητα της σύγχρονης, ριζοσπαστικής και κινηματικής Αριστεράς και μας καθιστά πιο υπεύθυνους και επίμονους για την ανατροπή του σημερινού διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και τη σωτηρία της κοινωνίας από τη μνημονιακή λαίλαπα.

Ποια είναι η γνώμη σας για τις προτάσεις Σαμαρά για την αναθεώρηση του Συντάγματος;

Είναι πρόκληση η ΝΔ και ο κ. Σαμαράς που κουρελιάζουν καθημερινά το Σύνταγμα να παριστάνουν ότι νοιάζονται, δήθεν, για τη βελτίωσή του. Η πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος από τη ΝΔ έρχεται προσχηματικά μέσα στην προεκλογική περίοδο, για να αλλάξει την ατζέντα των θεμάτων. Λες και για τη σημερινή κατάντια της χώρας δεν ευθύνονται οι ακραίες μνημονιακές πολιτικές λιτότητας αλλά το Σύνταγμα. Κοινώς, ο κ. Σαμαράς επιχειρεί «να στρίψει δια της Αναθεώρησης».  Άλλωστε, όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις επέδειξαν ελάχιστο σεβασμό στο Σύνταγμα, επιβάλλοντας ένα ιδιότυπο δίκαιο της ανάγκης, στην προσπάθειά τους να νομοθετήσουν τις πολιτικές άγριας και σκληρής λιτότητας χωρίς ουσιαστικό διάλογο στο Κοινοβούλιο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή