«Συνταγματική αναθεώρηση: Ο λαός δεν πρέπει να πέσει σε αυταπάτες»

Άρθρο του Γραμματέα της ΚΟ του ΚΚΕ Αχιλλέα Κανταρτζή στο naftemporiki.gr
Παρασκευή, 23 Μαΐου 2014 10:01
UPD:10:03
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Ο Αχιλλέας Κανταρτζής (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Του Αχιλλέα Κανταρτζή
Μέλος ΚΕ και Γραμματέας ΚΟ του ΚΚΕ

Οι προτάσεις για την αναθεώρηση του συντάγματος που παρουσίασε η  ΝΔ, παρά τον  επικοινωνιακό χαρακτήρα που εμπεριέχουν,  έχουν μια σαφέστατη κατεύθυνση. Την ενίσχυση και θωράκιση της αστικής εξουσίας απέναντι στον λαό. Την ενίσχυση της ευελιξίας, της ικανότητας και της αποτελεσματικότητας της εκτελεστικής εξουσίας, των θεσμών τους και των προσώπων που τους στελεχώνουν, ώστε να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική στην προώθηση των αντιλαϊκών επιλογών και των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Αυτόν τον στόχο υπηρετούν η άμεση εκλογή του Προέδρου δημοκρατίας και η αναπόσπαστη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του, η ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας, με το ασυμβίβαστο της βουλευτικής με την υπουργική ιδιότητα, η μείωση του αριθμού των βουλευτών.

Ταυτόχρονα επιδιώκουν να ενισχύσουν την  δράση και την κερδοφορία  του κεφαλαίου στους τομείς της παιδείας, υγείας και αλλού. Να παρακάμψουν  τις όποιες διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος,  περιόριζαν την δράση των επιχειρηματικών ομίλων.

Την θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος υπηρετούν η ανοικτή παρέμβαση στην λειτουργία των κομμάτων, ο περιορισμός των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και η ενίσχυση της καταστολής για την αντιμετώπιση του εργατικού – λαϊκού κινήματος.

Η γενική κατεύθυνση και ο χαρακτήρας  αυτών των προτάσεων δεν αλλάζει από ορισμένες και αναγκαίες αλλαγές όπως για παράδειγμα η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ούτε αλλάζει από ορισμένες γενικόλογες και ανέξοδες διακηρύξεις όπως για παράδειγμα η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της βουλής, πολύ περισσότερο που υπάρχει αυτή πλέον η εμπειρία με την σωρεία Πράξεων Νομοθετικού Περιεχόμενου και τον καταιγισμό νόμων με την  κατεπείγουσα διαδικασία. Αποδείχθηκε έτσι, ότι δεν έχουν το παραμικρό πρόβλημα να  παρακάμψουν ακόμη και τους δικούς τους θεσμούς, τους αστικούς θεσμούς, «συνταγματική αδεία» όπως θα έλεγαν οι νομικοί, προκειμένου να προωθήσουν γρήγορα και αποφασιστικά τις επιλογές του κεφαλαίου.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι προτάσεις για την αναθεώρηση του συντάγματος που παρουσίασε πριν έναν χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, με την άμεση εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας και  την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της εκτελεστικής εξουσίας, συγκαλυμμένων με μέτρα της λεγόμενης άμεσης δημοκρατίας ( δημοψηφίσματα και νομοθετική πρωτοβουλία από τον λαό ), τα οποία συμπεριλαμβάνει και η ΝΔ για να «χρυσώσει» τις νέες αντιδραστικές αλλαγές.

Ο λαός δεν πρέπει να πέσει σε αυταπάτες. Όλες αυτές οι αλλαγές που γίνονται στο όνομα της διαφάνειας και της δήθεν ενίσχυσης της λαϊκής κυριαρχίας στοχεύουν στην ενίσχυση του αστικού κράτους, που θα γίνει ακόμη πιο εχθρικό απέναντι στον λαό.

Πραγματικά κυρίαρχος μπορεί να γίνει ο λαός που θα έχει στην ιδιοκτησία του και θα εξουσιάζει τον πλούτο που παράγει με τα δικά του όργανα της Εργατικής – Λαϊκής Εξουσίας, στο πλαίσιο μιας νέας οργάνωσης της κοινωνίας, που θα κινείται με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.      

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή