Γνώμη: Σκληρά διλήμματα

Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014 07:00
UPD:07:05
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Θα είναι, αυτή τη φορά, η απόπειρα δαιμονοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ αρκετή για να δώσει τη νίκη στη ΝΔ;

A- A A+

H από τηλεοράσεως αναφορά του Αδώνιδος Γεωργιάδη ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, ο ίδιος θα βγάλει τα χρήματά του από τις τράπεζες, φαίνεται ότι δεν ήταν καθόλου τυχαία.

Επί της ουσίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, πιθανώς σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, έδωσε τη «γραμμή» για την επιθετική ρητορική εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης που καλούνται να ακολουθήσουν οι βουλευτές και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος στην οιονεί προεκλογική περίοδο που διανύουμε.

Ο κ. Γεωργιάδης επιχειρεί να αντιστρέψει το σκληρό πολιτικό δίλημμα του Τσίπρα, «μνημόνιο και ανθρωπιστική κρίση» ή «ΣΥΡΙΖΑ και προοπτική», με ένα άλλο, ακόμα πιο σκληρό: «Σαμαράς και σταθερότητα» ή «Τσίπρας και χάος».

Οι οργισμένες αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη «βόμβα» Γεωργιάδη, που έφθασαν στο σημείο να ζητούν μέχρι και παρέμβαση εισαγγελέα, απλώς πετυχαίνουν να δώσουν νόημα στο δίπολο.
Διότι είναι συνηθισμένο στις δημοκρατίες, και δη στις προεκλογικές περιόδους, το πολιτικό παιχνίδι να παίζεται με μανιχαϊστικούς όρους, με απλουστευμένα δηλαδή διλήμματα, που μπορούν εύκολα να αφομοιώσουν οι πολίτες.

Είναι πολύ πρόσφατο το παράδειγμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, όπου (κυρίως) το διακύβευμα του νομίσματος έκρινε την πλάστιγγα υπέρ του «όχι».

Αρα το ζητούμενο δεν είναι η επίκληση της Δικαιοσύνης για μία πολιτική θέση, όσο ακραία και εάν θεωρηθεί, αλλά το αν αυτή η θέση μπορεί να κυριαρχήσει στην προεκλογική ατζέντα.

Σε αυτό το επίπεδο, η ΝΔ επιχειρεί να θέσει ένα πολιτικό πλαίσιο που θυμίζει το σκηνικό των επαναληπτικών εκλογών του 2012, τις οποίες και κέρδισε.

Θα είναι, αυτή τη φορά, η απόπειρα δαιμονοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ αρκετή για να δώσει τη νίκη στη ΝΔ; Η κοινή λογική λέει όχι.

Σε αυτά τα δύο χρόνια, η συγκυβέρνηση έχει υποστεί μεγάλη φθορά, άλλοτε αναγκαστική, άλλοτε αδικαιολόγητη, όπως συνέβη με τον ΕΝΦΙΑ. Στο ίδιο διάστημα, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κάνει βήματα από την αφετηρία του αριστερού ακτιβισμού προς τη σφαίρα της σοσιαλδημοκρατίας, αν και είναι σαφές ότι δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα τη διαδρομή.

Το κρίσιμο, λοιπόν, μέχρι τις εκλογές είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ να πλησιάσει στο τέλος του δρόμου. Και για την κυβερνητική πλειοψηφία να προλάβει, όχι να εξαγγείλει, αλλά να εφαρμόσει μέτρα που θα ανακουφίσουν αμέσως την κοινωνία και τις επιχειρήσεις.

Αν δεν το κάνει, ακόμα και τα διλήμματα κατά του ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψουν σε βάρος της. Διότι, όσο λιγότερα έχουν να χάσουν οι περισσότεροι πολίτες τόσο αδυνατίζει μέσα τους ο φόβος της επόμενης μέρας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΛΙΔΗΣ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή