Τα λιοντάρια στην Ινδία πεθαίνουν σε ασυνήθιστα υψηλό αριθμό. Ο συνολικός πληθυσμός των ασιατικών λιονταριών είναι πλέον 411. Μόλις στα τελευταία πέντε χρόνια έχουν πεθάνει 256 λιοντάρια στο Εθνικό Πάρκο Γκιρ στη δυτική Ινδία, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα.
Όπως πολλά άλλα ζώα, το ασιατικό λιοντάρι επηρεάστηκε από την εξάπλωση της ανθρώπινης δραστηριότητας. Τα λιοντάρια που κινήθηκαν έξω από τα όρια του καταφυγίου τους στο Γκιρ και εγκαταστάθηκαν πιο κοντά σε τοπικούς οικισμούς βρέθηκαν στο μεγαλύτερο κίνδυνο. Εκτιμάται πως είκοσι τοις εκατό όλων των λιονταριών στην Ινδία χάθηκαν σε θανατηφόρα ατυχήματα, είτε συγκρουόμενα με αυτοκίνητα και τραίνα, είτε πέφτοντας σε ανοιχτά πηγάδια σε κοντινές φάρμες.
Οι λαθροκυνηγοί αποτελούν μια ακόμη ανησυχία για τα λιοντάρια, όπως και άλλες παράνομες δραστηριότητες. Σύμφωνα με στοιχεία των τοπικών αρχών, η παράνομη εξόρυξη άμμου και ασβεστόλιθου έχει επηρεάσει το βιότοπο των λιονταριών. Η έλλειψη διαθέσιμου νερού ωθεί τα λιοντάρια προς την ακτή, μακριά από τις δασώδεις περιοχές, όπου κανονικά πρέπει να βρίσκονται. Αυτή η μετακίνηση στέλνει τα λιοντάρια στο ανθρώπινο έδαφος, όπου οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται.
Παράλληλα η προσπάθεια συνύπαρξης λιονταριών και ανθρώπων στην ίδια περιοχή δημιουργεί προβλήματα και στους δεύτερους. Τα τελευταία δύο χρόνια 114 άτομα τραυματίστηκαν και 14 έχασαν τη ζωή τους λόγω των λιονταριών, ενώ αρκετοί κτηνοτρόφοι ζητάνε αποζημιώσεις από την κυβέρνηση για τα ζώα που χάνουν από επιθέσεις λιονταριών.
Ο νέος πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, πρόσφατα πάγωσε την απόφαση που προέβλεπε τη μετακίνηση των λιονταριών σε νέα ασφαλή τοποθεσία στην κεντρική Ινδία, και δέχτηκε κριτική ότι κινήθηκε με βάση ψηφοθηρικά συμφέροντα.
Εξάλλου στις αρχές του 1900 τα λιοντάρια είχαν φτάσει ακόμα πιο κοντά στην εξαφάνιση, μέχρι που ο Ναβάμπ Μαχαμπάτ Κάντζι απαγόρευσε το κυνήγι τους. Από τότε οι αριθμοί τους έχουν αυξηθεί αλλά παραμένουν ακόμα χαρακτηρισμένα ως απειλούμενα με εξαφάνιση.