Μήνυμα Μαξίμου: Βάλτε τέλος στις αρρυθμίες

«Αγκάθια» το αντιρατσιστικό και οι απολύσεις στο δημόσιο
Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014 12:29
UPD:12:30
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Ο Πρωθυπουργός, λέει συνεργάτης του, θέλει η εικόνα της ελληνικής πλευράς προς τους δανειστές της χώρας να είναι συμπαγής και τα αιτήματα τεκμηριωμένα και αιτιολογημένα.

A- A A+

Ενδεικτικές των προθέσεων και των στόχων του Μαξίμου είναι οι χθεσινές συστάσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, προς τους υπουργούς του που θα μεταβούν στο Παρίσι για τη συνάντηση με τους δανειστές, να λειτουργούν ως ομάδα.

Ο Πρωθυπουργός, λέει συνεργάτης του, θέλει η εικόνα της ελληνικής πλευράς προς τους δανειστές της χώρας να είναι συμπαγής και τα αιτήματα τεκμηριωμένα και αιτιολογημένα. Θέλει πάση θυσία να αποφευχθούν προσωπικές στρατηγικές ή ακόμη περισσότερο διαφωνίες της τελευταίας στιγμής.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, οι κινήσεις του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος αμφισβητεί τις αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης (ΚΣΜ) για το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια, δημιουργούν νέα προβλήματα στη συγκυβέρνηση, σε μία περίοδο όπου το κλίμα μεταξύ των δύο εταίρων, λόγω του αντιρατσιστικού δεν είναι και το καλύτερο δυνατό.

Μάλιστα ο κ. Λοβέρδος επικαλούμενος έκθεση ιδιωτικής εταιρείας, την οποία ο ίδιος είχε ζητήσει μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, σημείωσε ότι και οι περίπου 1.050 διοικητικοί υπάλληλοι των οκτώ ΑΕΙ που ετέθησαν σε διαθεσιμότητα πρέπει να επανατοποθετηθούν στα ιδρύματα.

Την ίδια ώρα, το Μαξίμου και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν οι 6.500 απολύσεις στο δημόσιο μέχρι τέλος του έτους, κάτι που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση από το 2013.

Για το αντιρατσιστικό, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, θα έρθει την επόμενη εβδομάδα στο Γ΄ Θερινό τμήμα της Βουλής, μήλον της έριδος συνεχίζει να αποτελεί η διάταξη για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει ότι η διάταξη πρέπει να συμπεριληφθεί στο ν/σ, ενώ η αναφορά του πρώην γραμματέα της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκου ότι αν ψηφιστεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ως έχει η Νέα Δημοκρατία θα διαρρήξει πλήρως τις σχέσεις με την Εκκλησία, προκαλεί πονοκέφαλο στο Μαξίμου.

Στο μέτωπο του ΕΝΦΙΑ, κατατέθηκαν σήμερα οι αλλαγές στη Βουλή χωρίς, όπως αναμενόταν, να υπάρχει κάποια ρύθμιση για τα μη ηλεκτροδοτούμενα και ανοίκιαστα ακίνητα και το μόνο που εκκρεμεί, σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης, είναι το «ok» της τρόικας για τις έξι δόσεις.

Σε κάθε περίπτωση η εντολή του Μαξίμου είναι, εν όψει της έναρξης των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, πάση θυσία να λάβουν τέλος οι αρρυθμίες στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή