Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου

Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014 21:25
UPD:21:32
Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο Γκίκας Χαρδούβελης αποχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου.

A- A A+

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20:00 η ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με αντικείμενο την  προετοιμασία για τη συνάντηση στο Παρίσι από τις 2 έως τις 4 Σεπτεμβρίου της ελληνικής αντιπροσωπείας με την πλευρά των δανειστών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και οι Νίκος Δένδιας, Γιάννης Βρούτσης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Εύη Χριστοφιλοπούλου (απουσιάζει ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης), Δημήτρης Σταμάτης καθώς και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Χρύσ. Λαζαρίδης και Στ. Παπασταύρου.

Εν αναμονή σχετικής δήλωσης της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη η ελληνική πλευρά όπως όλα δείχνουν θα κουβάλα στις αποσκευές της στη γαλλική πρωτεύουσα τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, την αύξηση των δόσεων για τις οφειλές στο δημόσιο και τη μείωση της έκτακτης εισφοράς, η οποία λήγει το τρέχον έτος και για να επεκταθεί και για το 2015 χρειάζεται να περάσει από τη Βουλή.

Κόκκινες γραμμές φαίνεται να είναι το αίτημα για νέες προσαρμογές στο ασφαλιστικό και περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

EUROKINISSI

O Eυάγγελος Βενιζέλος μετά την σύσκεψη.

Στο οπλοστάσιο της κυβέρνησης είναι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και οι εκπλήρωση των προαπαιτούμενων.
Μετά τη σημερινή δήλωση Σόιμπλε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου η κυβέρνηση αναμένει και ανάλογο δείγμα γραφής από την πλευρά των δανειστών, σημειώνει με νόημα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

Για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε νωρίτερα των πρώην Γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβις, έναν από τους βασικούς διεκδικητές για τη θέση του επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις.

Στο πρόσωπό του η ελληνική πλευρά αναζητεί έναν ακόμη σύμμαχο μετά τις πολύ καλές σχέσεις και προσωπικά του Πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Άλλωστε ο κ. Μοσκοβισί ως Επίτροπος θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ελληνική υπόθεση και το Μαξίμου «χτίζει» συμμαχίες προκειμένου να «περάσει» τις θέσεις του για οριστική έξοδο από τα μνημόνια και χαλάρωση της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής προκειμένου να διοχετευθούν κονδύλια στην ανάπτυξη, κάτι που αποτελεί διακαή πόθο και προσωπικό στοίχημα του κ. Σαμαρά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή