Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Ευρώπη εθελοτυφλεί στο θέμα της παράτυπης μετανάστευσης

Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014 16:20
UPD:16:22
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

A- A A+

Η Ευρώπη έχει, σε μεγάλο βαθμό, αφήσει «μόνες» τους χώρες όπως οι Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα να αντιμετωπίσουν το όλο και αυξανόμενο πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του.

Μιλώντας στον Real FM ο κ. Βαρβιτσιώτης υποστήριξε ότι «η Ευρώπη,  θα σας έλεγα, ότι πάνω στα θέματα της παράνομης μετανάστευσης αυτή τη στιγμή εθελοτυφλεί.  Έχει αφήσει τις χώρες του Νότου, την  Ιταλία, τη Μάλτα και την Ελλάδα να το διαχειρίζονται με ένα τεράστιο και δυσανάλογο κόστος. Μας ζητάει διαρκώς να παρέχουμε ανθρωπιστικές υπηρεσίες χωρίς αντίστοιχα να μας  δίνει μέσα για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση».

Όπως διευκρίνισε το Λιμενικό Σώμα έχει βοηθηθεί από την Ε.Ε. προκειμένου να ενισχύσει τον εξοπλισμό του, αλλά ταυτόχρονα, τόνισε ότι το καθημερινό κόστος της επιχείρησης «Ποσειδών» είναι ιδιαίτερα υψηλό, ξεπερνώντας σε ετήσια βάση τα 65 εκατ. ευρώ, δηλαδή αγγίζει το 25% του συνολικού  προϋπολογισμού του υπουργείου.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι υπάρξει σημαντικός κίνδυνος αύξησης του μεταναστευτικού ρεύματος, με δεδομένα και τα προβλήματα που υπάρχουν σε αρκετές χώρες στη Μέση Ανατολή.

EURONEWS

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τους παράτυπους μετανάστες τις πρώτες 48 ώρες της κράτησής τους, υπογράμμισε ότι όσοι δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των προσφύγων παραλαμβάνονται από την αστυνομία και μεταφέρονται στα Κέντρα Κράτησης για να προχωρήσουν οι διαδικασίες  απέλασής τους και επαναπροώθησής τους στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.

ΕΝΦΙΑ και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Όμως ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κατέθεσε τις απόψεις του τόσο για τον ΕΝΦΙΑ όσο και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Για το θέμα του ΕΝΦΙΑ εξέφρασε την άποψη ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις, αν και ο ίδιος περιμένει να δει «το τελικό κείμενο, πέραν από την εξαγγελία της πολιτικής απόφασης».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη «χρειάζεται ένας ακόμη μεγαλύτερος εξορθολογισμός και  θεωρώ ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι σε αυτή τη λογική, διότι καταρχάς καταγραφεί όλη την ακίνητη περιουσία, πράγμα το οποίο είναι πρωτοφανές».

Αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι η ονοματολογία δεν βοηθάει ποτέ, ενώ την χαρακτήρισε ως πρόωρη.

«Είμαι υπέρ της άποψης ότι θα πρέπει πρώτα από όλα να διατηρηθεί η κυβερνητική σταθερότητα. Δεύτερον, θα πρέπει το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας να ενώνει και να είναι ένα πρόσωπο πολιτικό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή