Σειρά παίρνει σήμερα η συνάντηση των Παρισίων

Πού λένε «ναι» οι δανειστές
Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014 09:33
UPD:09:36
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Στόχος του Πρωθυπουργού είναι η ελληνική αντιπροσωπεία να μεταβεί στο Παρίσι με δική της ατζέντα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο αναζητεί ισοδύναμα μέτρα τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ.

A- A A+

Εν μέσω προεδρολογίας και παροχολογίας η κυβέρνηση, σε ευρεία σύσκεψη σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, θα επιχειρήσει μια πρώτη «χαρτογράφηση» της συνάντησης των Παρισίων.

Στόχος του Πρωθυπουργού είναι η ελληνική αντιπροσωπεία να μεταβεί στο Παρίσι με δική της ατζέντα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο αναζητεί ισοδύναμα μέτρα τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποσπάσει το περίφημο «ναι» των δανειστών στις φοροελαφρύνσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, από τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται πιο εφικτή η αύξηση των δόσεων για τις οφειλές στο δημόσιο, η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και η μείωση της έκτακτης εισφοράς, δεδομένου και του γεγονότος ότι για επεκταθεί το επόμενο έτος χρειάζεται να περάσει από τη Βουλή και χωρίς μείωση θεωρείται δύσκολο οι βουλευτές της συγκυβέρνησης να πουν το «ναι».

Υπό αυτές τις συνθήκες αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον η σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί, τον οποίο ο Φρανσουά Ολάντ έχει προτείνει για Επίτροπο.

Την ίδια ώρα και εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων του ΥΠΟΙΚ για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ το Μαξίμου παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις αντιδράσεις σε ένα θέμα που προκάλεσε ζημιά στην κυβέρνηση και που συνεχίζει να προκαλεί ισχυρούς πονοκεφάλους στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Σειρά πάντως μετά τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, οι οποίες εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα «περάσουν» εντός της εβδομάδας από το Β΄ Θερινό τμήμα της Βουλής, παίρνει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Την κατάθεσή του προανήγγειλε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ωστόσο ο προβληματισμός παραμένει αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η δημοσιοποίηση του θα προκαλέσει νέο κύμα εσωστρέφειας.

Σε κάθε περίπτωση μετά την σημερινή σύσκεψη ξεκινά ο μαραθώνιος των διεθνών επαφών της κυβέρνησης. Ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα αποφασιστούν τα χαρτοφυλάκια των νέων Επιτρόπων και ο Ευάγγελος Βενιζέλος μεταβαίνει αύριο στην Άγκυρα για την ορκωμοσία του Ταγίπ Ερντογάν και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή