Με γεμάτη ατζέντα η συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου

Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014 10:12
UPD:10:15
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων θα είναι η διαπραγμάτευση των Παρισίων από την οποία και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό ο κυβερνητικός σχεδιασμός το προσεχές εξάμηνο (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Με γεμάτη ατζέντα συναντώνται σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβλη. 

Τόσο γεμάτη που συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν απέκλειαν χθες το ενδεχόμενο η συνάντηση να επαναληφθεί και αύριο Τετάρτη. Βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων θα είναι η διαπραγμάτευση των Παρισίων από την οποία και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό ο κυβερνητικός σχεδιασμός το προσεχές εξάμηνο.

 Όπως σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, στο Παρίσι η ελληνική πλευρά επιδιώκει να θέσει με σαφή τρόπο το πλαίσιο των δικών της διεκδικήσεων, τον «οδικό χάρτη» δηλαδή οριστικής εξόδου της χώρας από την κρίση τα επόμενα έτη. Γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο θέλουν τα όποια μέτρα να είναι πλήρως κοστολογημένα και αιτιολογημένα. Άλλωστε η τρόικα, κατά την πάγια τακτική της, δεν αναμένεται να τοποθετηθεί, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ένα ξεχωριστό στοιχείο της συνάντησης στο Παρίσι είναι και η πολιτική κρίση στη Γαλλία, στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται η χαλάρωση των «σφιχτών» δημοσιονομικών πολιτικών στην Ε.Ε. ή η συνέχιση των ίδιων πολιτικών. «Μένει να δούμε αν θα “εκμεταλλευθούμε” και πως τη γαλλική επανάσταση κατά της λιτότητας της Μέρκελ», καταλήγει το ίδιο στέλεχος.      

Στη σημερινή συνάντηση θα συζητηθούν και το θέμα του ΕΝΦΙΑ -φαίνεται να υπάρχει μια πρώτη προσέγγιση μεταξύ των δύο πόλων της συγκυβέρνησης-, το αντιρατσιστικό -εδώ κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος δεν αποκλείει να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες-, ενώ για το θέμα της προεδρικής εκλογής το Μαξίμου θεωρεί πρόωρη κάθε σχετική συζήτηση αφού αυτό που προέχει τώρα είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος.

Ειδικότερα για το αντιρατσιστικό, φαίνεται να υπάρχει εμπλοκή αφού το Μαξίμου διαφωνεί με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ το ΠΑΣΟΚ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών δεν θέλει στην παρούσα φάση την ποινικοποίηση της άρνησης των διώξεων των χριστιανικών πληθυσμών της Τουρκίας για να μη διαταραχθούν οι σχέσεις με τη γειτονική χώρα.

Σε κάθε περίπτωση οι πάντες εντός της συγκυβέρνησης αναγνωρίζουν ότι από σήμερα και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ξεκινά μια δύσκολη περίοδος από την πορεία της οποίας θα εξαχθούν βασικά συμπεράσματα για την πορεία της χώρας το προσεχές διάστημα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ             

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή