Με το βλέμμα στην Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του ρωσικού εμπάργκο

Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2014 20:01
UPD:20:33
REUTERS/TOBIAS SCHWARZ

Θα γίνουν ενέργειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το επόμενο χρονικό διάστημα, όπου θα επιδιωχθεί η εξασφάλιση αποζημιώσεων, ενώ σε εθνικό επίπεδο υπάρχει κινητοποίησης για την εύρεση εναλλακτικών λύσεων.

A- A A+

Στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών προσανατολίζεται η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής απαγόρευσης των εισαγωγών προϊόντων από την Ε.Ε. Ήδη η Κομισιόν ανακοίνωσε μέτρα στήριξης, ενώ όπως έγινε γνωστό το κόστος από το εμπάργκο για τη χώρα μας ανέρχεται περίπου στα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συσκέψεις τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών, όσο και στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές νωπών αγροτικών προϊόντων από την Ε.Ε.

Στη διϋπουργική σύσκεψη που διεξήχθη υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Καρασμάνη, του  αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου  Σταϊκούρα, του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Κούρκουλα και του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη ανακοινώθηκε ότι  δρομολογούνται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείο Οικονομικών στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι, εφόσον χρειαστεί, τα κοινοτικά κονδύλια να ενισχυθούν από νέα εργαλεία και μηχανισμούς ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και συνολικά το πρόβλημα που έχει προκύψει στην Ελλάδα και τις άλλες παραγωγούς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και να συμπληρωθούν από εθνικές δράσεις, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες.

«Σε κάθε περίπτωση, πρώτη προτεραιότητα  είναι η πλήρης και λεπτομερής καταγραφή των ζημιών, η οποία ξεκινά άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί το πρόβλημα και θα σταθεί αρωγός στον Έλληνα αγρότη που πλήττεται.   

Υπ. Ανάπτυξης: Ευθύνη της Ευρώπης η αποζημίωση των παραγωγών

Ευρωπαϊκή λύση θα πρέπει να δοθεί στο πρόβλημα που έχει προκύψει με το ρωσικό εμπάργκο στις ελληνικές εξαγωγές όπως σχολίαζαν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών και στο υπουργείο Οικονομικών για το τις επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές.

«Η Ευρώπη επέβαλε το εμπάργκο και η Ευρώπη θα πρέπει να αποζημιώσει Έλληνες και ευρωπαίους παραγωγούς», σημείωναν χαρακτηριστικά τα ίδια υψηλόβαθμα στελέχη ενώ σχολίασαν ότι αναμένονται οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε κεντρικό Ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από το ρωσικό εμπάργκο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν πρέπει να καλλιεργηθούν προσδοκίες πως θα καλυφθεί η ζημιά από εθνικούς πόρους «διότι κάτι τέτοιο αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία. Ό,τι είναι γίνει θα γίνει οριζόντια σε όλη την Ευρώπη».

Τα στελέχη του υπουργείου σχολίασαν ότι στην περίπτωση που δεν επαρκούν τα ευρωπαϊκά κεφάλαια, τότε θα εξεταστεί το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να συμπληρώσει τα ποσά για τις αποζημιώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η ΕΕ θα ανάψει το πράσινο φως. «Σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρηθεί παράνομη κρατική ενίσχυση» είπαν οι ίδιοι.

Τις επόμενες ημέρες πάντως, θα ξεκινήσει σε επίπεδο Περιφερειών η καταγραφή των επιπτώσεων από το εμπάργκο για να αποτυπωθεί το οικονομικό μέγεθος της ζημιάς των ελληνικών εξαγωγών.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, ήδη νοσοκομεία και στρατόπεδα αγοράζουν ποσότητες των προϊόντων που δεν θα απορροφηθούν από τη ρωσική αγορά.

Στα 50 εκατομμύρια ευρώ η ζημιά

Λίγο νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών για το ίδιο ζήτημα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου η ζημιά «δεν φαίνεται να είναι πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ» . Επίσης όπως έγινε γνωστό μέχρι στιγμής υπάρχουν επιστροφές δέκα φορτηγών, ενώ όπως τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να υπάρξουν κι άλλες επιστροφές, αλλά εκτιμάται ότι θα είναι «σε λελογισμένα επίπεδα».

«Η λογική που θα κινηθεί το Υπουργείο Εξωτερικών είναι μια λογική αντιστάθμισης» ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, που συμμετείχε στη σύσκεψη, ενώ συνεργάτες του υπουργού αναφέρουν ότι «η λογική αντιστάθμισης θα περιλαμβάνει ένα μπουκέτο πραγμάτων».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα γίνουν ενέργειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το επόμενο χρονικό διάστημα, όπου θα επιδιωχθεί η εξασφάλιση αποζημιώσεων, ενώ σε εθνικό επίπεδο υπάρχει κινητοποίησης για την εύρεση εναλλακτικών λύσεων.

Οι λύσεις αυτές εκτιμάται ότι θα είναι η προώθηση των φορτίων σε εναλλακτικές αγορές, καθώς και η απορρόφησή τους από την ελληνική αγορά.

Έκτακτα μέτρα από την Κομισιόν

Εν τω μεταξύ η Κομισιόν ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα στήριξης του ευρωπαϊκού τομέα ροδακίνων και νεκταρινιών. 

Ειδικότερα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα προτεινόμενα μέτρα συνίστανται σε αύξηση από 5% σε 10% της παραγωγής οργανώσεων παραγωγών η οποία μπορεί να αποσυρθεί από την αγορά για δωρεάν διανομή.

Δεύτερον, θα ληφθούν έκτακτα μέτρα στήριξης για μη μέλη οργανώσεων παραγωγών (με καταβολή του 50% της τιμής απόσυρσης των οργανώσεων παραγωγών).

Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα  με την Κομισιόν, θα μπορούν να επωφεληθούν από τα μέτρα και μεμονωμένοι καλλιεργητές, υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι.

Τέλος, θα διατεθούν πρόσθετα κονδύλια για προώθηση, στο πλαίσιο των ενεργειών προώθησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων των οργανώσεων παραγωγών (στο πλαίσιο των συνήθων συμφωνιών συγχρηματοδότησης).

Σημειώνεται ότι η επίσημη απόφαση θα ληφθεί τις προσεχείς εβδομάδες, αλλά θα ισχύει αναδρομικά από σήμερα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή