Περίπου 50 εκατ. ευρώ η ζημιά από το εμπάργκο

Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2014 18:19
UPD:22:31
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο υπουργείο Εξωτερικών εξετάστηκε εκτενώς το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις ελληνικές εξαγωγές μετά το ρωσικό εμπάργκο εν όψει και της πρώτης συνάντησης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

A- A A+

Σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων και αγορών βρίσκεται το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να υπάρξει αντιστάθμιση της απώλειας από το ρωσικό εμπάργκο. Όπως σχολίασε ο υφυπουργός Δημήτρης Κούρκουλας οι αποζημιώσεις από την Ε.Ε. είναι ευπρόσδεκτες αλλά το πρόβλημα θα επιλυθεί είτε με την επιστροφή στη ρωσική αγορά είτε με την εύρεση αντίστοιχων αγορών.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο υπουργείο Εξωτερικών εξετάστηκε εκτενώς το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις ελληνικές εξαγωγές μετά το ρωσικό εμπάργκο εν όψει και της πρώτης συνάντησης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν γενικοί γραμματείς από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι προς το παρόν το πρόβλημα φαίνεται να είναι περιορισμένο, υπό την έννοια ότι ο μεγαλύτερος όγκος των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών έχει ήδη προωθηθεί προς τη Ρωσία.

Οι εκτιμήσεις που εκφράστηκαν αναφέρουν ότι η ζημιά «δεν φαίνεται να είναι πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ» και μέχρι στιγμής υπάρχουν επιστροφές δέκα φορτηγών. Αναμένεται να υπάρξουν κι άλλες επιστροφές, αλλά στο ΥΠΕΞ θεωρούν ότι είναι «σε λελογισμένα επίπεδα».

«Η λογική που θα κινηθεί το Υπουργείο Εξωτερικών είναι μια λογική αντιστάθμισης» ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, που συμμετείχε στη σύσκεψη, ενώ συνεργάτες του υπουργού αναφέρουν ότι «η λογική αντιστάθμισης θα περιλαμβάνει ένα μπουκέτο πραγμάτων».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα γίνουν ενέργειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το επόμενο χρονικό διάστημα, όπου θα επιδιωχθεί η εξασφάλιση αποζημιώσεων, ενώ «σε εθνικό επίπεδο κινητοποιούμαστε για να βρούμε εναλλακτικές λύσεις».

Οι λύσεις αυτές εκτιμάται ότι θα είναι η προώθηση των φορτίων σε εναλλακτικές αγορές, καθώς και η απορρόφησή τους από την ελληνική αγορά.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες σύσκεψη με αντικείμενο την εξέταση των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Στη σύσκεψη αυτή θα συμμετέχουν οι εθνικοί εμπειρογνώμονες και θα εξετάσουν επιλογές ελάφρυνσης των επιπτώσεων του εμπάργκο στους ευρωπαίους αγρότες.

Σε δηλώσεις του ο Δημ. Κούρκουλας εξέφρασε την αισιοδοξία του για στήριξη από την Ευρώπη στους αγρότες που πλήττονται. «Η επιβεβαίωση για αποζημιώσεις από την ΕΕ τις οποίες θα επιδιώξουμε, είναι καλή και ευπρόσδεκτη. Αλλά οι αποζημιώσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα λυθεί είτε αν επανέλθουμε στη ρωσική αγορά, είτε αν βρεθούν άλλες αγορές αντίστοιχες» σχολίασε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά κράτη - μέλη, άρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει και νομίζω ότι θα πάρει τα μέτρα, ακόμη κι αν χρειαστεί τροποποίηση κάποιων κανονισμών, κάποιων κανόνων, διότι μιλάμε για μια εξαιρετική περίπτωση μη προβλέψιμη».

Ο κ. Κούρκουλας επιβεβαίωσε ότι έχει δημιουργηθεί μια ομάδα κρούσης, μια task force στις Βρυξέλλες για το θέμα αυτό. «Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια πλήρη εικόνα - και έχουμε μια πλήρη εικόνα - για το που βρίσκονται τα πράγματα, τόσο σε επίπεδο απώλειας εξαγωγών, όσο και σε επίπεδο φορτηγών που έχουν ξεκινήσει ή επιστρέφουν» δήλωσε.

Newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή