Ένα ένα η κυβέρνηση κλείνει τα μέτωπα, με σκοπό μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε κλείνει η Βουλή, να έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο και παράλληλα οι ρυθμίσεις εκείνες που κρίνονται αναγκαίες, ώστε από τις αρχές του Σεπτέμβρη και τη συνάντηση στο Παρίσι να μην υπάρχουν εκκρεμότητες και ανοιχτά μέτωπα με κοινωνικές ομάδες.
Το πρωί εξετάστηκε επί μακρών η κατάσταση που διαμορφώνεται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ με την υποχρηματοδότηση και δόθηκε μια λύση σε ένα πρόβλημα και παράλληλα πάγιο αίτημα των πρυτανικών αρχών να μπορούν, απελευθερωμένα από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών τα ερευνητικά κέντρα ιδιωτικού δικαίου, τα ινστιτούτα και οι ειδικοί λογαριασμοί των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ να αναζητούν και άλλες πηγές χρηματοδότησης πέραν της κρατικής επιχορήγησης. Μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός προανήγγειλε αλλαγές και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και εκ νέου συνάντηση με εκπροσώπους της ΟΛΜΕ και τις πρυτανικές αρχές.
Την ίδια ώρα, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ευάγγελος Βενιζέλος στο Μαξίμου επιχείρησαν να ρίξουν τους μεταξύ τους τόνους, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να δηλώνει ότι θα μελετήσει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και τις 6.500 απολύσεις που εκκρεμούν, και την ερχόμενη Δευτέρα θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση.
Το αν θα καταφέρει να γεφυρώσει τις διαφορές του με το ΠΑΣΟΚ είναι ένα θέμα που μένει να το δούμε.
Ωστόσο η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές δεν είναι μεγάλη, σημειώνει με νόημα κυβερνητικό στέλεχος.
Στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης «διόρθωσε» τη διάταξη για το επικουρικό ταμείο αστυνομικών και λιμενικών, η οποία είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, δίνοντας τους τη δυνατότητα έως το τέλος του 2014 και εφόσον έχει προηγηθεί αναλογιστική μελέτη, να συστήσουν δικό τους Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και να εξαιρεθούν έτσι από την αρχική ρύθμιση. Άλλωστε σχετική τροπολογία είχαν καταθέσει την Πέμπτη 19 βουλευτές της ΝΔ και ένας του ΠΑΣΟΚ.
Τέλος, τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος με δήλωσή του επί της ουσίας προανήγγειλε την ατζέντα της συνάντησης λέγοντας ότι προτεραιότητά του «είναι η απασχόληση, η ανάπτυξη και οι επενδύσεις» και αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα «τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της χώρας».
Θεωρείται βέβαια σίγουρο ότι οι δύο άνδρες θα συζητήσουν και το χαρτοφυλάκιο που θα λάβει ο νέος επίτροπος της χώρας μας στην Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ