Κρίσιμες συσκέψεις εν μέσω θέρους

Παρασκευή, 01 Αυγούστου 2014 10:16
UPD:12:31
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

Η σύσκεψη θα διεξαχθεί στη σκιά της κόντρας του κ. Βενιζέλου και του κ. Μητσοτάκη τόσο για το θέμα της αξιολόγησης στο δημόσιο όσο και για τις 6.500 απολύσεις που πρέπει να γίνουν έως τέλος του έτους.

A- A A+

Κρίσιμες συσκέψεις θα έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός στο Μαξίμου σε μία εμφανή προσπάθεια να βρεθούν λύσεις σε θέματα που η κυβέρνηση θα βρει μπροστά της στο εγγύς μέλλον.

Στην πρώτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, θα τεθούν επί τάπητος τα οικονομικά των ΑΕΙ και ΤΕΙ και θα αναζητηθούν τρόποι να αντιμετωπιστούν προβλήματα που σχετίζονται με τη μειωμένη χρηματοδότηση η οποία για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ είναι της τάξης του 12% και 18%, ενώ για τα ερευνητικά κέντρα είναι πολύ υψηλότερη.

Αργότερα, θα ακολουθήσει σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Κ. Μητσοτάκης, Ε. Χριστοφιλοπούλου), για εκκρεμή θέματα του υπουργείου, στην οποία θα παρίσταται και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος.

Η σύσκεψη θα διεξαχθεί στη σκιά της κόντρας του κ. Βενιζέλου και του κ. Μητσοτάκη τόσο για το θέμα της αξιολόγησης στο δημόσιο όσο και για τις 6.500 απολύσεις που πρέπει να γίνουν έως τέλος του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος θα προτείνει την αλλαγή της ποσόστωσης για την αρνητική βαθμολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, το περίφημο 15%, ενώ θα ζητήσει οι απολύσεις που υπολείπονται και που αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση να προέλθουν από την απομάκρυνση προσωπικού από πειθαρχικά, από δικαστικές αποφάσεις, καθώς και από τον έλεγχο των μονιμοποιήσεων, για παράδειγμα των μονιμοποποιηθέντων με το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου.

Κυβερνητικές πηγές θεωρούν μείζονος σημασίας να λάβει τέλος η κόντρα του κ. Μητσοτάκη με το ΠΑΣΟΚ για το θέμα, αφήνουν ένα μικρό παράθυρο ανοιχτό για το 15%, ενώ είναι κατηγορηματικοί για τις 6.500 απολύσεις οι οποίες, όπως λένε, θα γίνουν οπωσδήποτε.

Τέλος, σήμερα στη Βουλή ξεκινά η συζήτηση στην επιτροπή για το πολυνομοσχέδιο, ενώ ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, με μία λύση της τελευταίας στιγμής έδωσε τη δυνατότητα στους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες να μετατρέψουν, εκτός από το ταμείο εφάπαξ, και το επικουρικό τους ταμείο (ΤΕΑΠΑΣΑ) σε ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης -ΝΠΙΔ-, κλείνοντας το μέτωπο με τους ένστολους.

Ωστόσο, το Μαξίμου αφενός φοβάται οι βελτιώσεις στους ένστολους να προκαλέσουν κύμα ανάλογων διεκδικήσεων και από πλευρά των πολιτικών υπαλλήλων του δημοσίου, ενώ ειδικότερα για το επικουρικό ταμείο των ενστόλων πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δεν μπορεί να διασφαλίσει την αυτόνομη πορεία του στο μέλλον.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή