Προσπάθεια ακύρωσης του βασικού επιχειρήματος που οδήγησε στη δικαστική δικαίωση απολυμένων εργαζόμενων και το οποίο είναι ότι δεν είχε υπάρξει αξιολόγησή τους βρίσκεται πίσω από το σύστημα επιμερισμού των εργαζομένων στη Δημόσια Διοίκηση υποχρεωτικά κατά 15% σαν κακών, κατά 60% σαν μετρίων και κατά 25% σαν αρίστων, σύμφωνα με τους προέδρους της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμη Μπαλασόπουλο, του Διοικητικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΔΕΕ) Κώστα Παπαδημητρίου και της γγ του ΔΕΕ Ζωή Πεντότη.
Παρουσιάζοντας το κείμενο γνώμης του Διοικητικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για την αξιολόγηση των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων, οι ομιλητές υποστήριξαν ότι αυτό το 15% θα μπορεί στη συνέχεια με ευκολία να απολυθεί αφού τυπικά θα έχει περάσει από τη διαδικασία της αξιολόγησης.
Για τον λόγο αυτό, είπε ο κ. Παπαδημητρίου, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προωθεί ατύπως προς τις Γενικές Διευθύνσεις των υπουργείων την άποψη να ενταχθούν στο 15% οι «κακοί» υπάλληλοι, κατά προτίμηση οι συνταξιούχου και όσοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Παπαδημητρίου, η άποψη αυτή έχει διατυπωθεί δημοσίως κατά τη διάρκεια σεμιναρίων που έγιναν για την εφαρμογή του νόμου περί αξιολόγησης.
Σε ό,τι αφορά το κύριο επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη, ότι στο Δημόσιο όλοι κρίνονται ως «άριστοι», ο κ. Παπαδημητρίου υποστήριξε ότι, στη συνάντηση που είχαν προ ημερών με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ζήτησαν από τον υπουργό να παραθέσει τα στοιχεία στα οποία βασίζει τη «θεωρία περί αρίστων», τουλάχιστον στο υπουργείο που προΐσταται, και κάτι τέτοιο δεν στάθηκε δυνατό.
Το ΔΕΕ απευθύνθηκε σχετικά στις διοικήσεις σειράς υπουργείων με το ερώτημα εάν έχει ζητηθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να παραδώσουν κατάλογο αρίστων και η απάντηση ήταν ότι ουδέποτε τους ζητήθηκε.
Η αξιολόγηση να γίνεται σε σχέση με την αποδοτικότητα της μονάδας
Η γγ του ΔΕΕ κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι δεν λαμβάνει υπόψην της τη γενική παραδοχή πως η αξιολόγηση των υπαλλήλων πρέπει να γίνεται σε σχέση με την αποδοτικότητα της οργανικής μονάδας στην οποία υπηρετούν και ότι στόχος της αξιολόγησης είναι η αποδοτικότητα.
Αναφερόμενη στη μελέτη του ΔΕΕ, που παραδόθηκε την περασμένη Δευτέρα στην ηγεσία του υπουργείου, η κ. Πεντότη σημείωσε ότι στο σύστημα αξιολόγησης που υιοθετήθηκε δεν υπάρχουν μετρήσιμοι δείκτες, δεν υπάρχουν κριτήρια, αλλά αποτιμάται μόνο η υποκειμενική άποψη του ενός αξιολογητή.
Όπως υποστήριξε, με το σύστημα του υπουργείου «οδηγούμαστε σε υποκειμενική αυθαιρεσία, που θα δημιουργήσει προβλήματα στις υπηρεσίες και θα έχει συνέπεια στην απόδοση των εργαζομένων». «Πρόκειται για ένα τιμωρητικό σύστημα, που δεν ενέχει κίνητρα απόδοσης», τόνισε.
ΠΟΕ-ΟΤΑ: Επίθεση συκοφάντησης
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος υποστήριξε ότι μετά τη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και την παράδοση της μελέτης του Διοικητικού Επιμελητηρίου, που αποδομεί τεχνοκρατικά τον νόμο, ακολούθησε από την πλευρά του υπουργείου επίθεση συκοφάντησης και εσκεμμένης παραπληροφόρησης σε ό,τι αφορά την αντίδραση των εργαζομένων.
Όπως είπε ο κ. Μπαλασόπουλος, οι εργαζόμενοι δεν αντιδρούν στον έλεγχο των πλαστών εγγράφων, είναι υπέρ της αξιολόγησης, αλλά κατά του επανέλεγχου της μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Διότι οι μετατροπές αυτές έγιναν μετά από έλεγχο από τις υπηρεσίες και το ΑΣΕΠ.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν μπορεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, 10-20 χρόνια μετά την αξιολόγηση για τη μετατροπή των συμβάσεων, να θέλει να τις κρίνει εκ νέου και με δεδομένο ότι οι μετατροπές αυτές έγιναν μετά από αγώνες και κινητοποιήσεις των εργαζομένων κατά της ομηρίας τους. «Η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει στρατιά υπό απόλυση εργαζομένων» είπε ο κ. Μπαλασόπουλος και υποστήριξε ότι ο επανέλεγχος γίνεται κυρίως στο εργατοτεχνικό προσωπικό, διότι η κυβέρνηση θέλει να εκχωρήσει τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες στα μεγάλα συμφέροντα.
Πηγή: ΑΜΠΕ