Κυρ. Μητσοτάκης: Θα υπάρξουν συνέπειες για φορείς που δεν απογράφονται

Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2014 10:35
UPD:11:58
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης.

A- A A+

Θα υπάρξουν συνέπειες για τα νομικά πρόσωπα που αρνούνται να απογραφούν, διαμήνυσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1.

«Αν σε κάποιο ΝΠΔΔ δεν απογραφούν οι υπάλληλοί του, να ξέρουμε πόσο πληρώνονται, θα υπάρξουν πρόστιμα» δήλωσε, προσθέτοντας ότι «το Ενιαίο Μισθολόγιο δεν είναι και τόσο ενιαίο» και ότι υπάρχουν υπάλληλοι που παίρνουν υπέρογκους μισθούς.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε τη δέσμευση ότι «από το 2015 δεν θα υπάρχει απόλυση» στο Δημόσιο, ενώ αναφερόμενος στους 6.500 δημόσιους υπαλλήλους που πρόκειται να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους μέχρι το τέλος του χρόνου, τόνισε ότι ανάμεσά τους βρίσκονται «2.000 των οποίων οι συμβάσεις έχουν τελεσιδικίσει».

Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο οριζόντιων μέτρων, τονίζοντας πως η ηγεσία του υπουργείου «έχει καταφέρει να αλλάξει την ατζέντα στις συζητήσεις με την τρόικα και να φύγει από τους ποσοτικούς στόχους». «Το ότι πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα μας επιτρέπει να μπορούμε να διαπραγματευθούμε από καλύτερη θέση σε σχέση με το παρελθόν» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση τόνισε ότι δεν το ζητάει η τρόικα, αλλά όπως είπε, «εμείς θα πρέπει να τα ζητάμε, εάν θέλουμε ένα δημόσιο που να λειτουργεί με λιγότερα χρήματα και πιο αποδοτικά».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης χαρακτήρισε προτεραιότητα τις φοροελαφρύνσεις, σημειώνοντας ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση υλοποιεί συγκροτημένα ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων οι συζητήσεις με την τρόικα γίνονται πολύ πιο εύκολες. Υπογράμμισε δε ότι πρέπει να αλλάξουν ορισμένοι φόροι που είναι αναποτελεσματικοί, φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις άλλων υπουργών για το θέμα των απολύσεων ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο ίδιος έχει αναλάβει ένα δύσκολο έργο αλλά όπως είπε, για να επιτευχθούν οι στόχοι για τους οποίους έχει δεσμευθεί η χώρα πρέπει να υπάρχει συνεργασία με όλους τους υπουργούς.

Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών τον Οκτώβριο, αφού – όπως είπε – για να συμβεί αυτό θα πρέπει είναι να χάσει τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση, είτε να προσφύγει η ίδια οικειοθελώς σε κάλπες. «Η χώρα δεν έχει να χάσει ούτε μία μέρα», πρόσθεσε.

Τέλος, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να συγκροτήσει «μία ετερόκλητη συμμαχία» στη Βουλή και ότι δεν διστάζει «να συναθροίσει τις ψήφους του με αυτές της Χρυσής Αυγής»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή