Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων στη Γαλλία

Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2014 23:54
UPD:23:59
REUTERS/CHARLES PLATIAU

Μπροστά στο δημαρχείο της Λυών τα συνθήματα υπέρ των πολιτών της Γάζας εναλλάσσονταν με συνθήματα όπως «Ισραήλ, κράτος δολοφόνε» ή «μποϊκοτάζ στο Ισραήλ».

A- A A+

Διαδηλώσεις σε ένδειξη υποστήριξης και αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα, πραγματοποίησαν το βράδυ της Τετάρτης πολιτικά κόμματα, συνδικάτα και οργανώσεις σε πολλές πόλεις της Γαλλίας.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Εθνικής Συλλογικότητας για μια Δίκαιη και Βιώσιμη Ειρήνη ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και στους Ισραηλινούς, ήταν πάντως λιγότεροι από ό,τι την περασμένη εβδομάδα: πάνω από 1.000 στη Λίλλη (βόρεια), 400 στο Παρίσι, αρκετές εκατοντάδες στη Λυών (κεντρική Γαλλία).

Μπροστά στο δημαρχείο της Λυών τα συνθήματα υπέρ των πολιτών της Γάζας εναλλάσσονταν με συνθήματα όπως «Ισραήλ, κράτος δολοφόνε» ή «μποϊκοτάζ στο Ισραήλ».

Περίπου 50 οργανώσεις –οικολόγοι, κομμουνιστές, η ριζοσπαστική αριστερά, συνδικάτα και μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων– απηύθυναν έκκληση να «σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί στη Γάζα» και αξίωσαν να «επιβληθούν αμέσως κυρώσεις σε βάρος του Ισραήλ προκειμένου να επιδείξει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Οι συγκεντρώσεις αυτές σημειώθηκαν μετά τα επεισόδια της Κυριακής σε μια διαδήλωση στο Παρίσι, όταν ορισμένοι από τους διαδηλωτές συγκρούστηκαν με μέλη της εβραϊκής κοινότητας μπροστά σε μια συναγωγή. Στα επεισόδια καταγράφηκαν οκτώ τραυματισμοί, κυρίως αστυνομικών, ενώ έγιναν πάνω από 10 προσαγωγές. Τα επεισόδια προκάλεσαν ανησυχία σε πνευματικούς ηγέτες των Εβραίων και των μουσουλμάνων, αλλά και στην γαλλική πολιτική τάξη.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο Ολάντ προειδοποίησε εναντίον των «ενδεχόμενων συνεπειών» της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης στη Γαλλία και κάλεσε να μην «εισαχθεί» η σύγκρουση στη χώρα του.

Ωστόσο, εν μέσω των φόβων περί έναρξης μιας χερσαίας επίθεσης του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, ο πρόεδρος Ολάντ επιδίωξε μια λεπτή ισορροπία: κάλεσε το Ισραήλ να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση» και να κηρύξει «κατάπαυση του πυρός».

Παράλληλα, η αστυνομία στο Παρίσι ανέλαβε σήμερα πρωτοβουλία για να απαγορευθεί μία ακόμη, προγραμματισμένη για το Σάββατο, διαδήλωση σε ένδειξη υποστήριξης στον παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας. Η αστυνομία επικαλέστηκε τους «σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια τάξη», σύμφωνα με τον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

Ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας στη Γαλλία έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τη στοχοθέτηση συναγωγών και απαίτησαν να απαγορευθούν οι «διαδηλώσεις υπέρ της Χαμάς», έκκληση που υποστηρίζεται από τη συντηρητική γαλλική αξιωματική αντιπολίτευση, το κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP).

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή