Γάζα: Κατάπαυση του πυρός για πέντε ώρες ανακοίνωσε το Ισραήλ

Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2014 22:11
UPD:23:32
REUTERS/AMIR COHEN

Πλοίο του πολεμικού ναυτικού του Ισραήλ διακρίνεται μπροστά από παραλία της παλαιστινιακής Λωρίδας της Γάζας.

A- A A+

Κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για πέντε ώρες συμφώνησε το Ισραήλ αποδεχόμενο σχετικό αίτημα του ΟΗΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση Ισραηλινού αξιωματούχου.

Η κατάπαυση του πυρός έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα και θα τεθεί σε ισχύ από τις 10:00 έως τις 15:00 την Πέμπτη (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) αναφέρεται σε ανακοίνωση του στρατού

Μάλιστα στην ανακοίνωση κάνει λόγο για ένα «ανθρωπιστικό παράθυρο» που έχει στόχο να επιτρέψει στον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας να ανεφοδιαστεί,

Κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας ο στρατός, αναφέρει ότι θα αναστείλει τις επιχειρησιακές δραστηριότητές του στη Λωρίδα της Γάζας καθώς και τα πλήγματα, παρόλα αυτά προειδοποιεί ότι αν «η Χαμάς ή άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις επωφεληθούν αυτού του ανθρωπιστικού παραθύρου (. . .) ο στρατός θα απαντήσει αυστηρά».

Τέλος στην ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός αναφέρει πως σκοπεύει να ξεκινήσει και πάλι τις επιδρομές του μετά το πέρας της προσωρινής εκεχειρίας και ζητεί από τους κατοίκους πολλών περιοχών στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να μην επιστρέψουν στα «σπίτια τους μετά τις 15:00».

Μέχρι στιγμής στις εννέα ημέρες εχθροπραξιών μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ έχουν χάσει τη ζωή τους 220 Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός, ενώ οι Παλαιστίνιοι τραυματίες ανέρχονται στους 1.570.

Εν τω μεταξύ συνάντηση με τον αξιωματούχο της Χαμάς Μούσα Αμπού Μάρζουκ είχε σήμερα στο Κάιρο ο  παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

Όπως μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA οι δύο άνδρες συζήτησαν την πρωτοβουλία της Αιγύπτου για τον τερματισμό της βίας μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής οργάνωσης.

EURONEWS

Οι συζητήσεις αυτές είναι το πρώτο χειροπιαστό σημάδι ότι οι προσπάθειες να επιτευχθεί μια εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται παρά την απόρριψη τη Δευτέρα από τη Χαμάς της πρότασης της Αιγύπτου για εκεχειρία.

Ο ισραηλινός στρατός είχε αναστείλει χθες για έξι ώρες τις επιδρομές του εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, αφού είχε αποδεχθεί την πρόταση της Αιγύπτου, όμως στη συνέχεια επανέλαβε τις επιθέσεις του με μεγαλύτερη σφοδρότητα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή