Με δύο κερδισμένα στοιχήματα, του σαρωτικού ανασχηματισμού και της τήρησης των απαραίτητων ισορροπιών και ταυτόχρονα μία σειρά από ερωτήματα που μένει να απαντηθούν εν ευθέτω χρόνω, έκλεισε τελικά χθες, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, ο πιο πολυσυζητημένος ανασχηματισμός των τελευταίων ετών.
Για μεν το πρώτο, με 17 νέα πρόσωπα ο ανασχηματισμός δεν μπορεί παρά να είναι «σαρωτικός», δίνοντας και την εικόνα μιας επανεκκίνησης, όπως επιθυμούσε και ο Πρωθυπουργός.
Για δε το δεύτερο, όπως σημειώνει κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ., η ικανοποίηση του ΠΑΣΟΚ αλλά κυρίως η αποδοχή, «με τις λιγότερες δυνατές γκρίνιες», από πλευράς των δανειστών της χώρας, πρωτίστως της αποχώρησης του κ. Στουρνάρα από το ΥΠΟΙΚ, «τα λέει όλα ή σχεδόν όλα».
«Θα πρέπει τώρα να περιμένουμε», συνεχίζει το ίδιο στέλεχος, «να απαντηθούν μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα, με πρώτο και καλύτερο αν ο νέος τσάρος της οικονομίας, ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, θα πείσει τον κόσμο ότι είναι το κατάλληλο πρόσωπο να οδηγήσει τη χώρα στη μεταμνημονιακή εποχή», όπως επιθυμεί διακαώς ο κ. Σαμαράς.
Οι προθέσεις του Αντώνη Σαμαρά για το νέο κυβερνητικό σχήμα
Ο κ. Χαρδούβελης μάλιστα θα ξεκινήσει στο νέο του πόστο με «προίκα» την έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αφού την ίδια ώρα που θα ορκίζεται στην Αθήνα (15:30), ο κ. Πόλ Τόμσεν, σε συνέντευξη Τύπου (15:00) θα δημοσιοποιεί τα στοιχεία της έκθεσης.
Δεύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση: Αν οι βουλευτές της λεγόμενης «λαϊκής» δεξιάς όπως ο Αργ. Ντινόπουλος, ο Γερ. Γιακουμάτος, ο Μ. Βορίδης, ακόμη και η Σ. Βούλτεψη, καταφέρουν να ανταποκριθούν σε αυτό για το οποίο επιλέχθηκαν, να πείσουν δηλαδή τους πολίτες ότι η κυβέρνηση «αφουγκράζεται τον κόσμο και δεν ζει στον κόσμο της… ότι είναι η κυβέρνηση της διπλανής πόρτας», όπως λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικός βουλευτής.
Τι λένε στη Ν.Δ.
Τρίτο στοίχημα αν τα στελέχη τα οποία αποχώρησαν -πολλά από αυτά ίσως και άδικα λένε αρκετοί εντός της Ν.Δ.- στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση και «δεν βγουν στα μπαλκόνια». Το ίδιο ισχύει και με τη λεγόμενη καραμανλική πτέρυγα, οπού δεν έχει εκπροσώπηση στο νέο σχήμα, χωρίς ωστόσο να είχε εγείρει ανάλογες απαιτήσεις, λένε οι γνωρίζοντες.
Σε κάθε περίπτωση, λένε στη Ν.Δ., τους επόμενους μήνες θα γνωρίζουμε αν το κυβερνητικό σχήμα που επελέγη θα αφουγκραστεί περισσότερο τον ελληνικό λαό και θα του δώσει λύσεις σε βασικά προβλήματα. Αν τα πρόσωπα που επελέγησαν σηματοδοτήσουν την πολυπόθητη στροφή στις πολιτικές ανακούφισης των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
Στα αρνητικά, παραδέχονται πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές, είναι ότι η νέα κυβέρνηση ξεκινά έχοντας χάσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και ότι η στροφή προς το κέντρο, όπως είχε πολλάκις γραφτεί, «δεν είναι και τόσο σαφής».
Σε κάθε περίπτωση είναι ένα στοίχημα που θα εξαρτηθεί, εκτός από εξωγενείς παράγοντες και από την πορεία των διαπραγματεύσεων για την απομείωση του ελληνικού χρέους, όπου τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο θα έχει ο νέος ΥΠΟΙΚ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ